четвер, 3 липня 2014 р.

Таємничий кіровоградський колекціонер Олександр Ільїн

У Кіровограді серед однією з найяскравіших „нестаріючих сенсацій” стала передача обласному краєзнавчому музеєві та Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського рідкісних речей і книг та стародруків із приватної колекції кіровоградця О.Ільїна.

Олександр Борисович Ільїн

Цей, своєрідної долі і незвичайних уподобань, чоловік несподівано помер, не залишивши заповіту. Прямих спадкоємців у нього, за свідченням юристів, не знайшлося, отож, згідно з рішенням нотаріальної служби та органів влади, колекційне майно й було успадковане державою, стало набутком усього міста.


Не секрет, що довкола  цього факту точилися й точаться найрізноманітніші чутки. Власне, так було, здається завжди, відколи в місті стало відомо про той рідкісний дорогоцінний скарб, яким дивним чином випало десятиліттями володіти (і всіма правдами й неправдами поповнювати його) скромному електрикові тресту їдалень та ресторанів об’єднання  громадського харчування О. Ільїну.

Експонати колекції О.Ільїна

Для багатьох, правда, було великою дивиною вже те, що електриком працює чоловік із незакінченою вищою освітою; значно вужчому колу людей було відомо про найбільшу пристрасть життя цієї  дивної людини, пристрасть, яка поглинула його до решти, не залишивши в його душі навіть природного бажання  мати власну родину. Цією пристрастю стало колекціонування речей рідкісних і незвичайних, які лишилися нам у спадок  від часів давноминулих і від культур, про які людство, можливо, в основній своїй масі давно забуло. Свідчення про особу Олександра Борисовича Ільїна неоднозначні. Люди, які його знали при житті, говорять про нього скупо. Але всі вони одностайно стверджують, що Олександр Борисович був дуже замкнутою людиною і мав дуже обмежене коло вхожих до його дому друзів. Про колекцію знали всі, та мало хто її бачив і мав уявлення про її реальну цінність. 


Часто запитують, звідки і яким чином вдалося кіровоградському електрику нагромадити таку кількість цінних речей? Адже всіх, хто його знав, завжди вражала бідність його одягу та помешкання. Комісія, яка описувала колекцію, констатувала наявність у ній книг із позначками про походження з бібліотеки Кіровоградського краєзнавчого музею, обласної бібліотеки ім. Крупської, Рибінської міської бібліотеки, Миколаївського обласного музею, бібліотек Єлисаветградського реального училища, місцевого педінституту та інших установ. Серед стародруків є книги з бібліотек св. Софійського кафедрального собору (Київ), Почаївської Лаври, Києво-Печерської Лаври. Яким чином вони потрапили до Ільїна, можна лише здогадуватися. Певна кількість сучасної релігійної літератури та стародруків подарована О. Ільїну ієрархами Російської Православної церкви, про що свідчать дарчі написи.


Завершуючи цей екскурс, можна лише додати, що безперечним „позитивом” цієї, без сумніву, заплутаної й таємничої історії, яка на очах переростає у справжній новочасний міф, є те, що ті розмаїті свідчення багатьох епох, художніх стилів, ті уламки різних цивілізацій і культур, які дивним чином вдалося „виловити” із темних вод Моря Часу, нині стали не просто однією з визначних ознак міста Кіровоград і краю. Вони стали чимось більшим – можливо, одним із елементів живого культуротворчого процесу щонайменше на десятиліття. Не випадково таємниці колекції стали темою для написання детективного роману та кількох детективних оповідань. У 2011 році в Москві, Кіровограді, Одесі та Празі був знятий телевізійний серіал «Синдром дракона», в якому автори сценарію, Вадим Мурований та Юрій Смирнов і режисер Микола Хомерікі, розповіли своє бачення походження і долі колекції Олександра Ільїна. Але основна цінність колекції – не в детективній, а, думається, все-таки в художньо-естетичній площині.

Раритети колекції О.Ільїна
Це лише коротка розповідь, що буде не повною без наочності. Саме тому, запрошуємо Вас до відділу рідкісних та цінних видань Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки Д.І. Чижевського, щоб самостійно побачити раритетну книжкову частину колекції таємничого підпільного колекціонера Олександра Ільїна.


Олександр Позняков
координатор м.Кіровоград у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

за матеріалами відділу рідкісних та цінних видань
Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І.Чижевського

2 коментарі:

  1. Дуже цікава історія, яка спонукає відвідати бібліотеку!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. а також таємнича.. Насправді детектив поряд із нами. Не видуманий, а справжній.

      Видалити