понеділок, 7 липня 2014 р.

Вінниця туристична (частина перша)

Ось Ви думаєте, куди б можна було б поїхати? А друзі питають: “А ти бачив вінницький фонтан?” І тут ти думаєш: “А й справді, стільки про нього говорять, треба й собі відвідати!”. 

Тому хочу Вас порадувати, бібліотечний туристе, що Вінниця – надзвичайно мальовниче та культурне місто в центральній Україні, на перехресті торгівельних шляхів та культурних традицій заходу та сходу.



І подивитися тут можна не тільки на фонтан, як не дивно. Місто стоїть на річці Південний Буг, з її звивистими руслами і стрімкими порогами. Уявити красу кожного з берегів просто не можливо – її потрібно відчути, прогулюючись на теплоході Ляля Ратушна чи Микола Пирогов центральною частиною міста, вздовж фабрики, яка подарувала місту славнозвісний фонтан Рошен, аж до одного з віддалених районів міста – Сабарова. Район Сабарова є найулюбленішим місця відпочинку місцевих жителів, де можна позасмагати, попливати і полазати по скелях. Поруч знаходиться гранітний кар’єр та дамба, на якій полюбляють фотографуватися гості міста.

Пароплав “Микола Пирогов”

Якщо ж Ви опинилися у Вінниці вдень, а багатоочікуване лазерне шоу на фонтані зазвичай починається з дев’ятої години, то це не привід сумувати! Ви можете розпочати свою мандрівку містом прямо з залізничоного вокзалу, саме приміщення якого здивує витонченістю та чистотою приміщень. Просто сідайте на найбільш прийнятний для Вас вид транспорту, будь це тролейбус, трамвай чи муніципальний автобус, і вирушайте в напрямку центру міста. Сміливо рухайтеся через центральний міст (їх три у місті), який, до речі, надвечір запалюється яскравими вогнями і створює казкову атмосферу.

Центральний міст через р. Південний Буг

Ліворуч Ви одразу побачите Свято-Преображенський кафедральний собор – головний діючий православний храм у Вінниці, споруджений італійським скульптуром у XVIII ст., а праворуч – Капуцинський храм Пресвятої Діви Марії Ангельської, споруджений у незвичному стилі тосканського бароко.


Свято-Преображенський кафедральний собор

Рухаючись далі Соборною вулицею, центральною вулицею міста, Ви обов’язково оціните пам’ятку архітектури обласного значення - Вінницьку обласну універсальну бібліотеку ім. К.А. Тімірязєва, засновану в кінці ХІХ ст.. Вона побудована головним архітектором Вінниці Г.Г. Артиновим, чиє ім’я носить одна з прилеглих вулиць. 


Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва
Також варто зазирнути до Водонапірної вежі, спорудженої все тим же архітектором, і яка нині служить музеєм Воїнів-афганців. До речі, у сквері поруч споруджено пам’ятник Г.Г. Артинову, тим самим увічнивши вінницького міського архітектора.

Водонапірна вежа

Ще одна видатна для міста особистість – М.І. Пирогов – всесвітньо відомий хірург, анатом та педагог. Він першим започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях та ввів поняття військово-польової хірургії. Обов’язково завітайте до Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, одного з найпотужніших медичних ВНЗів країни. Тут є своєрідне студмістечко: гарний парк, навчальні корпуси, а також гуртожитки. Цікавою є й Наукова бібліотека Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, яка розміщується на чотирьох поверхах і щороку забезпечує навчальною літературою близько 7 тисяч студентів та 1,5 тисячі працівників ВНЗ. Про всі здобутки Пирогова можна дізнатися в його музеї, який знаходиться у одному з найбільших мікрорайонів міста Вишенці, в мальовничому парку серед двохсотлітніх сосен, посаджених самим хірургом. Зараз це – улюблене місце для фотосесій молодят міста. Зовсім неподалік село Пирогово, де знаходиться усипальниця великого хірурга.

Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова

Побачивши лишень маленьку частину цікавих місць Вінниці, повернемося до фонтану, який слугує туристичною Меккою для туристів. Розпорядок роботи фонтану потрібно уточнювати, так як його робота варіюється в залежності від тривалості дня, а інформацію про його роботу можна дізнатися тут.

Фонтан “Рошен” - найбільший в Європі плавучий фонтан, унікальність якого полягає в так званій "зимуючій технології", яка дозволяє занурювати конструкцію фонтану під лід на зимовий період. Відповідно до технічних характеристик висота вертикального струменю становить 60 метрів, фронтальний розліт – 140 метрів. Лазерне шоу – це дивовижне дійство, яке заворожує найвибагливіше око, кожного року розробляється нова шоу-програма і це можна тільки пережити, бо словами пояснити не вдасться. Використання лазерного проектора з екраном, що складається з водно-повітряної суміші, що розподілена по всій довжині фонтану дозволяє демонструвати на фонтан відео у форматі 3-D. 


Фонтан “Рошен”
Про решту цікавинок міста читайте у продовженні статті найближчим часом!







Сахарова Марія,
координатор м.Вінниця у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»
заступник голови МС УБА

Фото - Михайло Скобилка, член МС УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар