середу, 6 серпня 2014 р.

Трохи бібліотечного туризму в Одесі і не тільки :)

Свою відпустку я, працівник бібліотечної сфери, запланувала провести з подругою, чия робота ніяк не пов’язана з бібліотеками. Ми зібрались відпочивати в місті Одеса, і я запропонувала додати бібліотеки міста до нашого екскурсійного маршруту. Ділюсь нашими бібліотечними і не бібліотечними враженнями від бібліотечно-туристичного маршруту, який підготувала бібліотечний координатор у проекті "Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки" м.Одеса Анастасія Хлебникова.



Люда (не бібліотекар):

Більшість туристів та мандрівників, подорожуючи містами та країнами, ніколи не задумувались, що відвідування бібліотеки також може бути цікавим. Бібліотека є святилищем одного із найцінніших надбань культури - книги. Завдяки проекту "Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки" від Української бібліотечної асоціації», мені вдалося побувати в декількох цікавих бібліотеках міста Одеси.

Одеська національна наукова бібліотека
 ім.М.Горького
Однією із перших бібліотек, в якій нам вдалося побувати, це була Одеська національна наукова бібліотека ім.М.Горького. Насамперед, приміщення бібліотеки вражає своєю архітектурою. Це – яскравий приклад вітчизняної бібліотечної архітектури доби еклектики (механічне поєднання в одному вченні різнорідних, органічно несумісних елементів, які запозичуються з протилежних концепцій).

Спочатку прийом туристів не склався – здивовані обличчя зустріли нас з пересторогою. Але всю напругу розвіяла Анна – координатор зв'язків з громадськістю. Вона люб'язно надала нам всю необхідну інформацію про історію бібліотеки, книжкові фонди, відділи та меценатські проекти. Найбільший захват в мене викликав відділ мистецтв, де розміщено десятки і сотні видань з прикладного мистецтва, живопису, моди, музики тощо.

Не омину інформаційний проект посольства США в Україні інформаційний центр "Вікно в Америку" при відділі іноземної літератури Одеської національної наукової бібліотеки ім.М.Горького. Колектив відділу дуже привітний і веселий. Нас зустріли смачною кавою на літньому майданчику відділу. Особлива подяка завідуючій відділу Наталці Дибі за гарний настрій.

Літній майданчик біля відділу іноземної літератури Одеської національної наукової бібліотеки ім.М.Горького, відкрита за сприяння посольства США в Україні


Віка (бібліотекар):

Так, Одеська національна бібліотека бібліотека ім.М.Горького вражає. В той же день у нас були заплановані візити до Наукової бібліотеки Одеського національного університету ім.І.І.Мечникова та Одеської обласної бібліотеки для юнацтва ім.В.Маяковського. На жаль, потрапити до університетської бібліотеки нам так і не вдалось, проте відвідали юнацьку бібліотеку. Щоб потрепити до "Маяковки" довелось їхати півгодини з центру. Та хіба то відстань по київським міркам? :) 

Обласна бібліотека для молоді знаходиться у невеликому затишному приміщенні, привітні працівники з радістю розказали про свою бібліотеку, їхні проекти та досягнення.

Колаж з фотографій Одеської обласної бібліотеки для юнацтва ім.В.Маяковського


Люда (не бібліотекар):

З перепочинком в один день ми вирушили на розвідку до Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.С.Грушевського. Вона вважається однією з найбільших і найстаріших книгозбірень міста. Нам навіть вдалося потрапити до одного з книгосховищ. Після такого видовища хочеться все більше і більше читати, занурюватись в кожну надруковану історію. Найбільше, що мене вразило в бібліотеці Грушевського, так це кількість фортепіано. Я налічила три інструменти. Плюс четвертий, як мене запевнили, знаходить у відділі мистецтв в іншому приміщенні. Кожен з них регулярно виконує свої прямі обов'язки. Бібліотека часто організовує і проводить культурні вечори з музичним супроводом.


Віка (бібліотекар):

Одеська обласна універсальна наукова бібліотека – це обласний методичний та науковий центр. Оскільки Одеська область – третя за кількістю сіл, то зусилля бібліотечних працівників спрямовані на розвиток сільських бібліотек області, шляхом організації навчання, фестивалів, конкурсів тощо. Ми відвідали читальний зал, де видається сільськогосподарська література, та краєзнавчий відділ. Родзинкою відділу є картотека літератури, поділена по кожному селу області.

Відділ краєзнавчої літератури і бібліографії Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.Грушевського

Про місто Білгород-Дністровський. Відпочиваючи в Одесі, зручно відвідати місто Білгород-Дністровський та відому Аккермарську фортецю. Під час двогодинної поїздки електричкою Ви можете побачити Чорне море з однієї сторони та Дністровський лиман по іншу сторону. Вражає! Відверто кажучи, якби нам раніше порадили відвідати бібліотеки у Білгород-Дністровському, куди ми їздили другого дня нашого відпочинку, то я б обов’язково повела Люду до Білгород-Дністровської бібліотеки. Стільки всього ще хочеться побачити!


Люда (не бібліотекар):

Національна бібліотека Молдови
Кінцевою точкою нашого бібліотечного туризму стала Національна бібліотека Республіки Молдова. Це не Одеса, але оминути таку подію я не в змозі.
Нам показали головний корпус і відділ рідкісної книги в сусідньому корпусі, провели коротку екскурсію з історії бібліотеки та розказали про особливості її діяльності. Наостанку, можна було отримати, читацький квиток, який дійсний 5 років з моменту його оформлення.
Хочу вам порадити друзі, не соромтесь подорожувати і при цьому відвідувати бібліотеки. Такі поїдки також можуть бути дуже цікавими і пізнавальними. :)


За матеріалами статті "І трохи бібліотечного туризму"



Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

Людмила Катрич,
клієнт-менеджер компанії "Конус-Ю"

Немає коментарів:

Дописати коментар