четвер, 4 вересня 2014 р.

Де в Харкові фарту шукати?

А Ви знали, що мандрівка в Харків може підвищити рівень Вашого особистого фарту в рази? Бо ж в Першій столиці повно місць, де можна «приворожити» собі удачі. Тим більше, що відвідання цих місць прекрасно вписується в межі туристично-ознайомчого маршруту містом.


Чи не найпершим пунктом своєї прогулянки гості міста недарма роблять знаменитий пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку. І не дарма — його визнано найкрасивішим у Європі. Але мало хто здогадується, що у своїй скульптурній композиції пам’ятник приховує деякі «фартові» секрети. Так, харків’яни й обізнані в місцевих легендах туристи шукають тракторне колесо, яке нібито причаїлося десь на монументі. За повір’ям, тим, кому вдалося його знайти, неодмінно буде щастити. 

Пам’ятник Тарасу Шевченко, місто Харків

Щоправда, не багатьом (очевидно, найвпертішим і найуважнішим) вдавалося знайти це колесо. Тому суперечки про його існування точаться і до тепер. Але це не привід викреслювати пам’ятник Шевченку з «фартового» маршруту містом. Бо ж там є ще один, на цей раз стовідсотковий спосіб привернути до себе Фортуну. Просто необхідно знайти фігуру лежачого кріпака (це не складає великих зусиль) і потерти йому пальця на нозі (не складно знайти і потрібну кінцівку — вона вже натерта до блиску).

Спеціально для пристрасних мандрівників (впевнені, що Ви, наші читачі, саме такі) неподалеку від пам’ятника Шевченку є пам’ятний знак «50-та паралель», де можна загадати бажання, щоб вдало провести відпустку в іншій країні. Для цього потрібно зробити зовсім небагато: обрати місто, в якому хочете побувати, поставити на нього ліву ногу, заплющити очі та уявити, що гуляєте його вулицями.

Пам’ятний знак "50-та паралель"

А ще можете ризикнути довірити свої таємниці й найсокровенніші бажання велетенським вухам, які знаходиться по вулиці Данилевського. Але це дійсно ризикована авантюра, бо скульптура ця раніше символізувала роботу спецслужб. Хто знає, як потім буде використано Ваші секрети?

Скульптура Велетенські вуха, місто Харків

Якщо Ви мрієте бути щасливими у стосунках, то в Харкові знайдеться кілька місць, де можна попросити Фортуну посприяти Вам у справах сердешних. Так, закохані пари прикрашають замками міст на спуску Пасіонарії та з нещодавніх пір підвісний міст на набережній замками на знак своєї щирої любові. І вірять, що це принесе їм удачу в стосунках. А ще хорошою прикметою вважають поцілуватися біля пам’ятника закоханим на Площі архітекторів.

Підвісний місток закоханих, місто Харків

Звичайно, ми не могли оминути увагою і найбільш палких послідовників культу Фортуни — студентів. Найчастіше харківські студенти просять заступництва у своєї покровительки — Святої Тетяни. Тим більше, що зробити це зараз дуже зручно — барельєф святої знаходиться на станції метро Університет.

Але є в Харкові й інші об’єкти студентського культу: на території Харківського авіаційного університету жартівливий пам’ятник богині Шарі, якій студенти приносять символічні пожертви; на території університету радіоелектроніки пам’ятник студенту-програмісту з його «щасливим» ноутбуком, якому потрібно потерти тач-пед на вдачу; біля університету будівництва пам’ятник Бекетову, якому вже до блиску натерли черевики.

Пам’ятник Богині Шарі, місто Харків
Ну і нарешті, не забувайте про харківські бібліотеки! Вони всі фартові. І приносять своїм відвідувачам тільки удачу та позитивні емоції. Побувайте і переконайтеся, що іноді для того, щоб щастило, не обов’язково потрібно натирати скульптури для блиску. Іноді достатньо просто прийти в бібліотеку, надихнутися атмосферою, просякнутою потужним інтелектуальним зарядом і повірити у власні сили. Тоді не потрібно буде покладатися на примхливу долю.


Марія Медведська, 
координатор м.Харків у проекті 
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

За матеріалами публікації Фарт по-харківськи, або Де в Першій столиці щастя шукати

Немає коментарів:

Дописати коментар