середу, 18 лютого 2015 р.

Прогулянка містечком мрійників

Є такі місця, про які одразу й не пригадаєш, коли плануєш прогулянку. Вони сховані вдалині від проторених маршрутів. Але якщо хочеться прогулятись там, де можна віднайти все що завгодно, поєднати велич старовинної архітектури і індустріальну могутність будівль 70-х років, погодувати білок чи доторкнутись до космічного апарату, то треба завітати до Київського Політеху. 

Маленьке містечко мрійників науки, що прагнуть до зірок та не цураються галасливого відпочинку. Воно овіяне вільним студентським духом, де кожна прогулянка затишними алеями перетворюється на маленьку пригоду.

Головний корпус (№1) НТУУ "КПІ". Оригінал: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb....JPG
Виходячи з метро Політехнічний університет, ви відразу потрапляєте у парк. Він був створений у 1903 році при заснуванні університету. За останні роки він значно преобразився: доріжки, які роками витоптували студенти за зручними маршрутами, замостили тротуарною плиткою, оновили марші сходів і встановили безліч нових зручних лавок. Але рідкісні та реліктові дерева ростуть на його території і сьогодні. Проходячи парком, можна зустріти білок, які часто перебігають дорогу й не проти чимось поласувати.  Особливо вони відгукуються на лускіт грецьких горіхів. А ввечері до компанії білок долучаються студенти і студентки, що зміцнюють здоровий дух пробіжками під шатрами дерев-велетів. 

Дендропарк при НТУУ "КПІ". Оригінал: http://shakh.net/photo/belka2/belka-7.jpg
Студмістечко Політеху не тілький найбільше в Україні, а ще й найгарніше і найцікавіше. Навіть самі кияни роздивлюючись фотографії старих корпусів КПІ, не вірять, що це у Києві. Щоб переконатись у цьому, варто лиш пройтися до головного корпусу університету. Він вражає своєю архітектурою, яка ніби відносить нас у минуле і зачаровує красою. Недарма університет ще іноді називають Українським Хогвортсом. А поряд з ним розташовані ще декілька корпусів, які зачаровують фанатів архітектури та звичайних туристів.

Силует головного корпусу впізнається здалеку по двом струнким вежам, які є архітектурними окрасами і візитівкою університету. Проте раніше вони також використовувались для наукових спостережень і досліджень. 

В одній із тих веж сьогодні діє галерея арт-простір Вежа. У Вежі проходять безкоштовні виставки студентів політехніки, творчі зустрічі, майстер класи. А з самого верху відкривається чудовий краєвид на територію університету. Оригінальне розташування експозиції та архітектура сходів створюють неповторне враження.
   
Арт-простір Вежа. Оригінал: http://kpi.ua/files/styles/story/public/images-story/vezha.jpg?itok=tF2fjzh_
По сусідству зі старими корпусами у 70-ті - 80-ті роки з'явилися приміщення загальнотехнічного факультету (корпус №7), науково-технічної бібліотеки, Палацу культури з вечезним залом для глядачівВони нагадують про часи індустріалізації та розквіту промисловості. Ці корпуси і сформували так звану «Площу Знань». Тепер тут проходять різні урочисті заходи НТУУ «КПІ».


Площа знань. Оригінал: http://static.panoramio.com/photos/large/35596413.jpg

На «Площі Знань» перед бібліотекою розташована скульптура «Новий прометей». Це стелла висотою у вісім метрів. Прометей тримає у руках симоволічне зображення Сонця, в яке вмонтовані сонячні батареї, які надають енергію прожекторам, що підсвічують фігуру. Ще одною з особливостей даної скульптури є те, що в неї встроєна апаратура безпровідної передачі данних за допомогою WI-FI. Завдяки їй на значній частині території університету студенти і співробітники НТУУ «КПІ» можуть безкоштовно користуватися доступом до мережі  Інтернет.

"Новий прометей". Оригінал: http://ilandmanagement.com/MediaLibrary/Content/2013/09/12/4.jpg
Науково-технічна бібліотека ім. Г.І. Денисенка вважається однією з кращих бібліотек України та Європи і являє собою синтез книги, архітектури, мистецтва та сучасних технологій. Увагу привертає її планування з внутрішнім двориком. У приміщенні бібліотеки у 2011 році був встановлений маятник Фуко - прилад, що наочно демонструє обертання Землі навколо своєї вісі. Довжина підвісу маятника – 22 м, вага кулі – 43 кг, діаметр кулі – 28 см. При цьому експертами Національного реєстру рекордів (НРР) було зареєстровано, що данний маятник є «Найбільшим маятником Фуко» в Україні.

Маятник Фуко. Оригінал: http://www.rekord.ua/images/stories/nauka/fyko//mayatnikfuko_1.jpg
На поверхах бібліотеки розташована галерея портретів «Українці у світі» (зібрання портретів видатних співвітчизників різних століть, які прославили нашу країну по всіх усюдах).

Дивує і кількість пам'ятників, розташованих на території КПІ. Особливу увагу варто приділити «Алеї видатних контсрукторів та вчених», які навчалися або викладали тут: Менделєєв і Корольов, Патон і Кирпичов, Тімірязєв, Сікорський та інші.

Неподалік від Алеї, відразу за головним корпусом розташований семиметровий стос книжок, увінчаний академічною шапочкою – бонетом. Назва дерев’яної скульптури - «Сходи пізнання». Ці сходи створив молодий скульптор Єгор Зигура із пошкодженого блискавкою старого буку. Дерев'яні "Сходи пізнання" нагадують студентам, що роки юності у КПІ - це не тільки прогулянки, вечірки й розваги, а ще й шлях до науки й знань. 

"Сходи пізнання". Оригінал: http://kiev-foto.info/images/vuzy/kpi/skhody_piznannya_kpi_1.jpg

Не варто оминати увагою і музей авіації та космонавтики НТУУ «КПІ». Він є найбільшим українським музеєм техніки та технології та найбільшим університетським музеєм України. Тут можна доторкнутися до справжнього космічного апарату, який побував у космосі. Також у музеї можна побачити макети пристроїв для технічного виробництва, що працюють, поглянути на компьютерну, радіо-, фото- та відеотехніку минулих часів. А ще біля музею розташований гелікоптер, літак, танк і паровоз, що є найбільшою забавою дтя дітей та підлітків.

Нижче поза музеем і аж до скверу "Поляна" пролягає вулиця Політехнічна - серце студентського духу і творчості. У теплі дні тут можна зустріти юрби студентів, що спілкуються, катаються на роликових ковзанах та велосипедах, вчаться, слухають музику і закохуються. Ті ж, хто вчився не занадто старанно, чи дуже вже переймається перед іспитами, прямують до скверу. Де знаходиться життєво-необхідний пам'ятник студентському везінню «шарі», який виконано у вигляді блискучої кулі з назвами факультетів, предметів, найважливішими формулами і ключовими поняттями в житті студентів.


Пам'ятник "Шара". Оригінал: http://na-pokaz.ru/place/id:724#ribbon
Гуляти територією КПІ можна дуже довго та постійно знаходити щось нове та цікаве! Це прекрасне місце для відпочинку, але пам'ятайте: якщо ви хочете спокійно погуляти, то сюди слід приходити у вихідний день, і тоді вам не завадять тисячі студентів. Якщо ж ви опинилися тут в будній день - то прямуйте в музей Київського Політехнічного Інституту (він працює тільки по буднях з 9.00 до 16.30). 

Приємної прогулянки, друзі!


Аріна Черінько, бібліотекар 
Науково-технічна бібліотека ім. Г.І. Денисенка 
Національного технічного університету України 
"Київський Політехнічний Інститут"

Людмила Катрич
менеджер по роботі з клієнтами друкарні "Конус-Ю" 

Немає коментарів:

Дописати коментар