вівторок, 5 травня 2015 р.

Бібліотечні туристичні проекти: досвід реалізації


Ні для кого не секрет, що бібліотеки є інформаційними скарбницями. Майже в кожній бібліотеці є краєзнавча література – від полички «Рідний край» до краєзнавчих відділів. Тому й не дивно, що бібліотеки, збираючи та систематизуючи, акумулюють знання про особливості даної місцевості.

Як же надалі можна використовувати цю інформацію? Бібліотекар може інформувати користувачів про нові надходження, створювати бібліографічні показники та допомагати віднайти певну інформацію за певною темою. За підтримки та співпраці з туристичними спільнотами та краєзнавчими клубами, бібліотекарі допомагають у створенні екскурсійних маршрутів або ж самостійно розроблюють цікаві маршрути. 

Екскурсії можуть бути як реальні, так і віртуальні. Віртуальні екскурсії можуть бути як автономними, так і з реальним гідом. Наприклад, віртуальна прогулянка містом Трускавець або Кривим Рогом.


Ріднокрай | Бібліотека КМІ
Харківська державна наукова бібліотека ім.В.Г. Короленка проводить віртуальні екскурсії на базі матеріалів відділу «Україніка». Тематика: туристичні та історичні місця Харкова, з урахуванням побажань учасників. Екскурсії проводяться у форматі презентацій Power Point з аудіо- та фотоматеріалами. Як зазначає О.Дейниченко, зав. відділом ІТ Маріупольського державного університету «Віртуальні прогулянки відрізняються від екскурсій відсутністю послідовного маршруту. Наявність «невіртуального» екскурсоводу дозволяє вести діалог з глядачами й урізноманітнювати текст екскурсії, який супроводжує одні і ті ж фото, в залежності від потреб й інтересів аудиторії».

У 2014 р. в Херсонській централізованій бібліотечній системі стартував культурологічний онлайн квест «Все буде добре!» з всеукраїнського туру групи «Океан Ельзи». Мета: сприяння пізнавальному навчанню та заохоченню молоді до читання, використовуючи відкритий ресурс Google Tour Builder (beta) for Google Earth. Учасники гри змогли віртуально побувати в 6 містах України (Дніпропетровськ, Харків, Київ, Херсон, Львів, Одеса), послухати і подивитися концерти групи «ОЕ», проведені в цих містах, потім мали практичне завдання по цих містах.
Управління освіти та Управління культури Херсонської міської ради підтримали проект бібліотеки з пропозицією розширити гру і реалізувати її в міжміському форматі.


Звичайно, партнерство є невідємною частиною в успішній реалізації різних проектів, в тому числі і туристичних. Бібліотеки можуть співпрацювати з представниками органів влади, спілками, товариствами, клубами, громадськими організаціями. Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. О.Гончара є центром туристичної інформації і підтримує її Департамент інфраструктури та туризму Полтавської ОДА та Полтавський осередок Національної спілки краєзнавців України. А на базі бібліотека м.Гадяч Полтавської обл. працює інтелектуальний клуб «Пальміра», який регулярно організовує цікаві поїздки та відвідування історичних місцин. На базі Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С.Станіславського найактивніші відвідувачі туристичного проекту організувалися в краєзнавчий клуб "Слобожанське коло". Херсонська ОУНБ імені Олеся Гончара разом з Херсонською міською громадською організацією «Інформаційний центр підтримки малого та середнього бізнесу та інновацій» з 2012 року ініціювали та успішно впроваджують партнерський проект екскурсій нового покоління “Міфи та бувальщина міста “Річкової зірки”. Проект відзначено у міському конкурсі "Кращий туристичний маршрут".
У Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих міста Києва функціонує клуб "Мандрівник", Дніпродзержинській централізованій бібліотечній системі (Дніпропетровська обл.)  – краєзнавче товариство «Кам’янське -Дніпродзержинськ» тощо.

В основному, тематика туристичних маршрутів складається відвідування історичних об’єктів, визначні місця, пов’язані з видатною особою та прогулянки, присвячені певній події, святу. Так Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека проводить екскурсію «Місто Олександра Красносельського», що знайомить з будинками, інженерними та містобудівельними роботами катеринославського міського архітектора.
  
Бібліотечні працівники володіють інформацією і навичками до пошуку можуть знаходити цікаві туристичні об’єкти міста та району. Бібліотеки можуть самі бути туристичним об’єктом, як наприклад, Барська районна бібліотека Вінницької обл. (входить у перелік туристичних об’єктів району).
Барська районна бібліотека Вінницької обл.

Ще ж бібліотекарі можуть створювати «приводи» для залучення туристів! Наприклад, в бібліотеці-філіалі № 18 Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва за ініціативи краєзнавчого інформаційного центру створено культурно-мистецьку вітальню «Український світ» та музей українських старожитностей, які стали окрасою бібліотеки і місцем тематичних екскурсій для городян та гостей міста. Тут демонструються старовинні тканини, вишиті рушники, традиційний український посуд в усіх його різновидах, саморобні хатні та польові знаряддя праці, ляльки-мотанки, писанки, вишиванки, вироби із соломи, рогози, лози. Щодня тривають екскурсії в бібліотечному музеї старожитностей. Складовою маршруту історичного туризму по передмістю Миколаєва є також історико-краєзнавчий музей мікрорайону Матвіївка, який було організовано за ініціативи працівників бібліотеки-філіалу № 21 ЦБС для дорослих м. Миколаєва. Матвіївка - старовинне козацьке поселення, жителі якого зберегли свої самобутні традиції, народні ремесла, цінують свою історію.
Культурно-мистецька вітальня «Український світ» та музей українських старожитностей
Зазвичай екскурсії проходять у форматі пішохідних екскурсій, але бувають і автобусні. Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки має досвід проведення літературної екскурсії «БібліоБус», під час якої читачі бібліотеки подорожували на автобусі вулицями Херсона разом з письменниками. Окрім письменників в екскурсії були задіяні фахівці краєзнавчого та художнього музеїв. Вони розповідали читачам бібліотеки про пам’ятні місця, з якими пов’язані важливі події та людські долі творчих особистостей.

Туристично-просвітницькі екскурсії містом, в основному, безкоштовн, хоча в Городнянській центральній бібліотеці Чернігівської обл. пішохідні екскурсії центром міста – платна послуга! Аж ціла гривня!.

А тепер хочу поділистись найбільш цікавими на мій погляд екскурсійними маршрутами, якими поділились наші колеги:

Екотуризм – один із цікавих напрямків діяльності бібліотеки-філії №2 Миколаївської централізованої бібліотечної системи. В рамках Читань проводились екскурсії «Зелена історія міста», «Зелені прибульці міста: з історії садово-паркової культури Миколаєва» та «В царстві флори». На маршрути залучають сторонніх екскурсоводів-експертів з екологічного питання. Екологічні екскурсії спонукають миколаївців та гостей міста поглянути на оточуюче нас середовище з особливої точки зору. Зелені зони міста розглядаються в комплексі: їх географічне положення, історичні події, що відбувалися на окремих міських територіях, особливості ґрунту, рослинний покрив та ін. Екскурсії дозволяють не тільки розширити краєзнавчі знання, але і зрозуміти, наскільки важливі для міста парки та сквери.
Екскурсії для людей з обмеженими можливостями. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара разом з Херсонською міською громадською організацією “Інформаційний центр підтримки малого та середнього бізнесу та інновацій” з 2012 року ініціювали та успішно впроваджують партнерський проект екскурсій нового покоління “Міфи та бувальщина міста “Річкової зірки”. В рамках проекту намагаються адаптувати вже існуючі екскурсійні маршрути і створити нові, пристосовані до потреб користувачів з обмеженнями. Уявіть собі подорожі після робочого дня майже в сутінках, потім у темряві. Серед присутніх були незрячі, отже, екскурсанти перебували майже в однакових умовах, а гід звертав увагу на звуки, запахи, температуру повітря літнього вечора, елементи архітектури, які можна «подивитись» руками. Також гід надавав детальний опис всього, що бачили.

Квести. В Щорській районній бібліотеці Чернігівської обл. реалізований проект «Пізнай рідний край граючи», в ході якого відбулась спроба адаптувати до бібліотечної роботи молодіжну гру - квест, як інноваційну форму організації дозвілля юні. Квест, як популярна сучасна гра, є випробуванням ерудованості, кмітливості, витривалості та вміння змагатися в команді. За тематикою квести були різними: історико - краєзнавчими, патріотичними, природознавчими, екологічними, але всіх їх об’єднувало прагнення учасників краще пізнати свій край, поділитися своїми відкриттями з ровесниками, навчитися командою йти до перемоги. Бібліотекарі розробляли сценарії квестів, видозмінювали правила їх проведення згідно своїх умов і можливостей. Квестери (старшокласники) збираються в бібліотеці, знайомляться з координаторами квесту – бібліотекарями. Бібліотекарі –координатори вітають учасників квесту і знайомлять з правилами гри і вивчають свій край граючи.
Сільський туризм. Межівська бібліотека Дніпропетровської обл. як культурний осередок, проводить різноманітні заходи, у тому числі краєзнавчі екскурсії в рамках програми «Межівщина туристична»:

1. «Перлинами степу» (маршрут Межова – Слов’янка - Крутоярівка);
2. «Пам’ятки стародавньої історії села» (маршрут Межова – Новопавлівка – Філія);
3. «Шляхами таємниць сивої давнини Межівщини» (маршрут Межова – Мар’янка );
4. Садиба зеленого туризму «Українська хата» (с. Василівка).

Краєзнавчо-туристська діяльність охоплює одразу три компоненти: оздоровчий, виховний і пізнавальний, тобто передбачає гармонійний розвиток особистості. Кожна подорож – це нові враження, знаходження нового у знайомому, знайомого у новому, проникнення у світ прекрасного.
Або ж сільський зелений туризм/ Активно діє Барський районний осередок спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні спільно з Барською районною бібліотекою Вінницької області розсивають такий напрям туризму.
Звичайно, набагато більше бібліотек реалізує різноманітні туристично-екскурсійні проекти як у місті, так і у районі. Діліться своїм туристичним досвідом та надсилайте свої історії успіху на електронну пошту victoria.polyova@gmail.com.
Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,
заступник голови Молодіжної секції УБА
Презентація до матеріалу:

Немає коментарів:

Дописати коментар