понеділок, 2 листопада 2015 р.

Вау, оце бібліотека! Віртуальна подорож до 4 яскравих бібліотек Європи

Гуляють теренами інтернету фотопідбірки яскравих бібліотек світу з надзвичайними інтер’єрами та вражаючим дизайном. Читальні зали, що дихають королівським шиком і багатовіковою історією. Або ж надсучасні, технологічно оснащені з шаленим дизайном.  Тоді виникає бажання відвідати бібліотеку і побачити ту красу. 

На теперішньому етапі вже замало бути просто установою, яка виключно надає доступ до видань. Постає питання про трансформацію ролі бібліотек у суспільстві, аби не залишатись книгозбірнею, виключно сховищем книжок.

Сховище із  книжок

От тому бібліотечне і навколобібліотечне суспільство зібралось 27 жовтня 2015 року на міжнародному семінарі «Нові концепції – нові бібліотеки. Практичні приклади з чотирьох європейських країн», який проходив у Національній бібліотеці Польщі у Варшаві. Члени Української бібліотечної асоціації також взяли участь у заході. 

Делегація від Української бібліотечної асоціації

Про захід. Даний семінар входить до циклу семінарів Бібліотека нова у межах програми «Бібліотека+» та Національної програми розвитку читання на 2014-2020 роки. Організатори  семінару: Міністерство культури і національної спадщини Польщі, Інститут книги (Польща) та Goethe-Institut в Польщі. Партнерами виступили Національна бібліотека Польщі, Датський Інститут культури та Посольство Королівства Нідерланди. Перший семінар з циклу був навесні 2015 року, де експерти з Європи представили своє бачення функціонування сучасних бібліотек, стратегію розвитку ідеальної бібліотеки майбутнього.

Цього разу було розкрито концепції розвитку бібліотек на прикладі конкретних бібліотек Європи, а саме Німеччини, Данії, Фінляндії та Королевства Нідерландів. Отже, поглянемо на ці просунуті європейські бібліотеки та їх інноваційну діяльність з точки зору бібліотечного туриста.


«Технологічні примочки» Міська бібліотека м.Кельн, Німеччина 
Доповідач: Hannelore Vogt, директор міської бібліотеки м.Кельн, Німеччина


Stadtbibliothek Köln  (Міська бібліотека м.Кельн) приймає більше 2 мільйонів користувачів, і є однією з найбільш відвідуваних культурних установ міста. Бібліотека пропонує широкий спектр послуг для різних вікових категорій і є некомерційним, загальнодоступним місцем зустрічі. У 2015 році Міська бібліотека м.Кельн отримала звання Бібліотека року від Німецької бібліотечної асоціації.

Приміщення бібліотеки м.Кельн, Мінібібліотека,
автомат для видачі детективів за читацьким квитком бібліотеки, Книжкобус

Бібліотека змішаного типу (hybrid Library) з великою кількістю медіа, електронних книг та читанок, які видаються на абонемент. У бібліотеці є 3D-принтер, який працює тут близько трьох років. Волонтери бібліотеки проводять заняття з використання можливостей 3D-принтера, як і які іграшки і корисні дрібнички можна виготовляти.

3-D принтер у бібліотеці м.Кельн
Також є окуляри для подорожі віртуальною реальністю Oculus rift 2. 



Грати у комп’ютерні ігри у бібліотеці дозволяється, особливо у ті, які дають можливість навчатись граючи. Йшли суперечки про хороші/погані ігри, які перетворились на захід з обговорення та оцінки комп'ютерних ігор. Збираються групи геймерів (ігроманів), тестують ігри, а результати дослідження виставляють на блог. 

Наявність технічних новинок, якими можна побалувати свого користувача, то є добре. На жаль, не кожна бібліотека має відповідні ресурси. То ж тепер звернемо увагу на цікаві заходи, які можна відвідати у бібліотеці м.Кельн.

Навчання різним технічним «примочкам», типу використання 3D-принтера, основи аудіотехнологій, блоггерство, 3D-графіка, рок-гітара для початківців, які проводять волонтери бібліотеки - і це не весь список різнопланових заходів у бібліотеці. Як зазначила пані Hannelore, викладачами на таких навчаннях в основному є «молоді експерти».


Залучення дівчат до науки є ще одним напрямом роботи бібліотеки. У приміщенні бібліотеки проводиться науковий слем, туристичний слем, де за одну годину учасники можуть помандрувати світом. 

Науковий слем у приміщенні бібліотеки м.Кельн

Тож максимальне і креативне використання технічних засобів, співпраця з партнерами дає справді насичену нетрадиційну активність бібліотеки (презентацію дивіться тут).


«Нове та урбаністичне», Публічна бібліотека м.Архус Dokk1, Данія
Доповідач: Sidsel Bech-Petersen, фахівець з розробки проекту бібліотеки 


Бібліотека Dokk1 є частиною проекту Урбаністичного медіапростору міста Архус. Розташована бібліотека у порту коло води, від цього і назва Dokk1. Велике модернове приміщення у 18 тис. метрів квадратних має простір для творчості та експериментів. Самі користувачі брали безпосередню участь у проектуванні бібліотеки, тестуванні, працювали над назвою та візуальною ідентифікацію.


Бібліотека була відкрита для користування 20 червня 2015 після багатьох років підготовки. Бібліотека умовно поділена на зони-простори: навчання, натхнення, зустрічі, перформанс. Пані Sidsel звертала увагу, що фінансова підтримка міста відчувалась, але все одно залучення партнерів було важливим для досягнення таких результатів.

Відкриття Dokk1 20 червня 2015 року, мешканці Архусу в очікуванні
Відкриття Dokk1 20 червня 2015 року

Отже, перед нами сучасна бібліотека з відкритим Urban-простором і великою кількістю вільного простору для експериментів, повністю орієнтована на потреби користувачів. Краще за все прогулятись бібліотекою Dokk1, щоб відчути її .




Дитяча площадинка біля DOKK1

Dokk1 є гнучким і динамічним простором, відкритим для усіх шукачів знань, натхнення і особистого розвитку. Однозначно хочу побувати там! Презентацію про цю бібліотеку дивіться тут.


«Все для Вас» Бібліотека Калліо, Гельсінки, Філяндія
Доповідач: Laura Norris, головний бібліотекар міської Kallio бібліотеки Гельсінки 

Як пощастило потрапити у Гельсінки і вже побачили Національну бібліотеку Фінляндії (враження про Національну бібліотеку Фінляндії можна почитати тут), то можна погуляти й іншими міськими бібліотеками. Тож давайте зазирнемо до милої міської бібліотеки в районі Калліо, чия історія налічує понад 100 років.

Міська бібліотека м.Гельсінки району Калліо
Заходів у бібліотеці достатньо, відповідно до фантазії працівників та співпраці з іншими організаціями. Цікаво розказала Laura Norris, до якого контролю-перевірок зі сторони користувачів вдаються бібліотечні працівники, щоб бібліотека відповідала потребам відвідувачів. Звичайно проводяться опитування. Також роблять денний feedback (прийди і скажи за чашкою кави, що не так у бібліотеці), «Запость свою бібліотеку» (кольоровими стіками відміть переваги та недоліки в організації бібліотеки), дослідження (побудь бібліотечним ревізором) та оціночні семінари (ранжування по пріорітетам того, що цінне і що дратує). І не бійся висловити свою думку, адже бібліотечні працівники хочуть і готові чути критику. 

"Горище" бібліотеки Калліо

А після бібліотеки можна й прогулятись по району Гельсінки Kallio. Цей район зберігає свою індивідуальність і неповторність у мові та архітектурі. Приїхати в Гельсінкі і не прогулятися по Калліо - це як побувати в Лондоні і не заїхати в Хакні. Раніше район вважався для робітників, але в останні роки сюди за дешевим житлом потягнулася молодь з усієї країни, перетворивши його в саму густонаселену частину міста. Сьогодні Калліо - це майже місто в місті: тут діють свої правила і панують свої настрої, відмінні від тих, які легко вловити в центральних районах. Можна сказати, що в Калліо досі бік-о-бік існують два світи, тісто пов'язані один з одним любов'ю до свободи, колективізму і творчості. А один з районів Калліо - Серняйнен, взагалі іноді порівнюють з паризьким Монмартром! Але, це, звичайно ж, перебільшення. :) (Інформація з сайту Visit Helsinki по-русски).


Самі місцеві жителі дуже пишаються своїм районом і при будь-якому зручному випадку нагадають співрозмовнику, що живуть не десь там, а в самому Калліо. Калліо - це не просто район, це бренд і значна частина вільнодумної Гельсінкі. Про цікавинки району, читайте тут.
План відвідування Гельсінки майже складено! :)


«Справді відкрита бібліотека» DOK Delft, м. Делфт, Нідерланди
Доповідач: Marijke Timmerkuis, проектний менеджер бібліотеки DOK Delft


Делфт — місто в провінції Південна Голландія в Нідерландах. DOK Delft є публічною бібліотекою і має дві філії. У 2007 році було відкрито нове головне приміщення, яке стало популярним місцем для відвідувачів з усього світу.


 

Спочатку сприймаємо очами. Приміщення бібліотеки повністю зі скла, прозоре, справді відкрите для відвідувачів. В дизайні використані теплі та яскраві кольори, аби було затишно відвідувачам. Важливим є наявність зручних сидячих місць.




Бібліотека – це не тільки дивитись і читати, це різнопланова активність, така як досліджувати, працювати, говорити, їсти, пити. Будь як вдома! Звичайно, що красти та псувати майно – то вже перебір.

DOK реалізує різноманітні проекти і програми, спеціальний підрозділ DOK Lab розробляє інноваційні цифрові рішення для бібліотек і музеїв. У найближчі роки бібліотека м.Делфі планує зосередитися на програмах для найменших читачів, на співпрацю з батьками і спільного створення сприятливого середовища для розвитку навичок, необхідних у двадцять першому столітті. Тому заходів і активностей для дітлахів тут безліч!


Головна думка, яка пронизувала всі презентації – бібліотеки мають бути клієнторієнтовними і співпрацювати з громадою, владою, налагоджувати партнерські стосунки. Аксіоми нам всім відомі. Доповідачі продемонстрували справді яскраві результати роботи!

Під час жвавого обговорення наприкінці семінару, торкнулись питання, чи виконують ці сучасні бібліотеками традиційні функції. Так виконують, проте бібліотека має змінюватись, трансформуватись у сучасних умовах і бути саме для користувача.

Обговорення виступів з доповідачами

Українська бібліотечна асоціація висловлює щиру подяку організаторам, зокрема Польському Інституту книги та IMPART 2016 Festival Centre (Biuro Festiwalowe IMPART 2016), за можливість взяти участь у такому заході і сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.


Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,
заступник голови Молодіжної секції УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар