вівторок, 23 лютого 2016 р.

Бібліотечний проект “Живе краєзнавство”

Навесні минулого 2015 року в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці (ОУНБ) стартував великий проект “Живе краєзнавство”, який мав на меті зробити бібліотеку туристичним об’єктом, допомагаючи рівнянам і гостям бурштинового краю пізнати Рівненщину з усіх сфер буття, впроваджуючи екскурсійні послуги та використовуючи нестандартні для бібліотек музейні стратегії. 

Фото з сайту Типове Рівне
Проект мав дві складові, які зробили його справді унікальним для міста. Перша – це організація і проведення цікавих екскурсій вулицями Рівного. У Рівненська ОУНБ була сформована робоча група бібліотекарів, які здійснювали пошук та вивчення краєзнавчих відомостей, знайомилися з екскурсійними об’єктами, розробляли екскурсійні маршрути, орієнтовані на різні користувацькі аудиторії, опанували різні прийоми показу об’єктів та форм розповіді про них.

Особливістю м. Рівне є те, що у його центральній частині утворився так званий єдиний культурний простір, який охоплює заклади, що водночас є екскурсійними об’єктами (обласна бібліотека, музеї, театри, галереї, об’єкти сакральної архітектури) історичного центру Рівного. Тому розроблена мапа туристичних маршрутів пропонує піші мандрівки найстарішими вулицями міста. 


Ця нова бібліотечна послуга здобула велику популярність серед рівнян та гостей міста. Її успішному просуванню на ринку послуг соціокультурної сфери міста сприяли інформаційні листи галузевим управлінням та організаціям, екскурсійні пропозиції, які поширювалися серед партнерів та друзів бібліотеки, численні теле-, радіорепортажі, публікації на сторінках місцевих ЗМІ. 

Дізнатися та замовити екскурсію у бібліотеці можна через офіційний веб-сайт, соціальні сторінки бібліотеки, інші електронні ресурси, які підтримує Рівненська ОУНБ. З часу дії послуги екскурсія ми охоплено понад 1000 чоловік. Учасниками мандрівок вулицями Рівного стали школярі, студенти, слухачі курсів підвищення кваліфікації спеціалістів різних галузей, внутрішньопереміщені особи, які проживають у Рівному, гості міста.

Екскурсія за проектом "Живе краєзнавство" історичним центром м. Рівне вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з особливими проблемами «Передзвін» та їх батьків

Друга складова проекту “Живе краєзнавство” передбачала організацію в стінах регіональної бібліотеки музейного простору – краєзнавчої експозиції “Рівненщина літературна”. Ця культурна ініціатива отримала підтримку від Рівненського обласного відділення Української бібліотечної асоціації в рамках конкурсу проектів бібліотечних ініціатив 2015 року. У ході роботи над змістом експозиції було зібрано відомості про понад 500 імен та унікальні факти з літературного, мистецького, духовного, культурного, суспільного життя Рівненщини, її уродженців та людей, чиє життя у різні періоди було тісно пов’язане з нашим краєм. На даний час вже підготовлені 4 розділи експозиції на 5 стендах, які відтворюють розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до кінця ХІХ ст.

Перший стенд «Предтеча. Літописання. Край у хроніках» містить відомості про літописні пам’ятки Рівненщини (Дубенське рукописне Четвероєвангеліє, Рукописне Нобельське Четвероєвангеліє, Пересопницьке Євангеліє ін.) та праці польських хроністів, в яких є відомості про наш край.


Другий та третій стенди «Книгодрукування. Культурно-освітнє відродження краю» – найбільший розділ експозиції – розкривають діяльність культурно-освітніх осередків XVI–XVIII ст. – Острозького, Дубенського, Дерманського, Дубровицького, Гощанського. Представлена інформація про відомих діячів-уродженців краю та тих, чиї життя та діяльність пов’язані з Рівненщиною, освітні заклади, друкарні та відомі друки того часу тощо.


Четвертий стенд «Літописання козацької доби» присвячено козаччині загалом й Берестецькій битві зокрема та їхньому відображенню у літературі (козацькі літописи, західноєвропейські хроніки, наукові праці та художні твори, присвячені битві під Берестечком). 

П’ятий стенд «Культурний простір краю. Імена. Події. Книги» знайомить з життям волинської шляхти XVIII – першої половини XIX ст., серед представників якої були відомі громадські діячі, письменники, науковці, митці; книжковими зібраннями приватних бібліотек та освітніх осередків; літературною творчістю представників української школи в польській літературі, що мали великий вплив на розвиток культури та освіти краю.


Музейна експозиція «Рівненщина літературна» розвивається, приймає відвідувачів. У 2016 році почне діяти її інтернет-версія на сайті бібліотеки у розділі «Читачам», де будуть також розміщені матеріали, що не увійшли до основних плакатів експозиції.

Досвід розвитку музейної діяльності в публічних бібліотеках не новий, адже вони завжди знаходяться у пошуку нових форм бібліотечного обслуговування населення, працюють над залученням нових груп читачів. У Західному регіоні такі успішні практики вже мають бібліотеки Хмельниччини та м. Тернопіль, де функціонують бібліотеки-музеї. Тепер до них приєдналася й Рівненська ОУНБ, чия експозиція уже увійшла до туристичної мапи краю.


За матеріалами статті Бібліотечний проект “Живе краєзнавство”
журнал «Бібліотечний форум: історія, теорія і практика» , №2, 2015
Автор: Наталія Волян, головний бібліотекар Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки 

Немає коментарів:

Дописати коментар