понеділок, 24 жовтня 2016 р.

Млинівщина туристична: реалізація проекту з бібліотечного туризму

Подорожі – прекрасний спосіб проведення свого вільного часу. Інколи один день, проведений в іншому місті, дає більше, ніж 10 років вдома. 

Млинівщина – край, що вабить до себе туристів своєю гармонійною красою природи, цікавими пам’ятками архітектури, несподіваними історіями та містичними легендами…
 
Центральний парк  та площа селища Млинів


Край володіє унікальними природніми, культурними, архітектурними об'єктами для відвідування: Свято-Покровська церква та дзвіниця (пам’ятка архітектури державного), флігель палацу Ходкевичів (нині – Млинівський краєзнавчий музей), Муравицьке городище (пам’ятки археології, якій нараховують близько 4 тис. років), Посниківське городище XI-XIII ст.
Бібліотеки району вже тривалий час співпрацюють із працівниками Млинівського краєзнавчого музею, вчителями, місцевими краєзнавцями, ведуть ґрунтовну пошуково-дослідницьку роботу щодо вивчення історії, місцевих звичаїв і традицій, записують спогади старожилів. Зібрані відомості опрацьовані та представлені в краєзнавчих фондах бібліотек, на стендах у бібліотечних експозиціях. Бібліотечні працівники проводять заходи з популяризації зібраних ними народознавчих матеріалів, видають буклети, закладки, диски.



Їхній досвід є цікавим, проте для більшості млинівчан та гостей краю залишається не відомими певні історичні факти про край, його туристичні принади, та, власне, робота бібліотек в даному контексті.

З метою пізнання історико-культурної спадщини краю, залучення широких верств населення до її вивчення та збереження, та з метою популяризації унікальних краєзнавчих ресурсів, наявних у книгозбірнях району, працівники методичного відділу Млинівської центральної районної бібліотеки вирішили розробити туристичний маршрут до якого вперше увійдуть бібліотеки, а також видати історико-краєзнавчий путівник «Млинівщина туристична» за розробленим маршрутом.

У квітні ми подали заявку на конкурс міні-грантів Рівненського обласного відділення Української бібліотечної асоціації та були в числі переможців

За кошти гранту ми придбали цифровий фотоапарат, щоб сфотографувати об’єкти, що увійшли до туристичного маршруту та путівника, та зняти короткі відео-фрагменти для промо-ролика.

На початку реалізації проекту ми проаналізували наявну в нас інформацію про населені пункти краю та за підтримки працівників Млинівського краєзнавчого музею сформували туристичний маршрут «Млинів-Ярославичі-Чекно-Малин-Посників-Млинів»

Саме ці села до маршруту ми включили не випадково, адже бібліотеки, які тут розташовані вже мали багаторічний досвід роботи музейних кімнат та експозицій.

Так, у Млинівській центральній районній бібліотеці в експозиції зібрані матеріали про відомого єврейського філософа та просвітителя Аарона Перлова (подорожуючи Україною у справах, через хворобу затримався в Млинові, помер та похований тут, на єврейському цвинтарі. Кілька разів на рік селище відвідують делегації євреїв, щоб помолитись на могилі Перлова). Також при бібліотеці з 2008 року діє Галерея творчих щедрот «Оберіг», де презентуються виставки творів образотворчого та ужиткового мистецтв, фотовиставки митців нашого краю.

Виставка картин Миколи Фесюка в Галереї бібліотеки
У юнацькому відділенні Млинівської районної бібліотеки для дітей і юнацтва створено народознавчий куточок, де зібрані старовинні ужиткові речі, матеріали про історію, відомих земляків, звичаї і традиції нашого селища.


При бібліотеці села Ярославичі з 1976 року працює кімната-музей Лесі Українки. Тут зібрано матеріали про життєвий та творчий шлях видатної письменниці, її перебування в с. Чекно Ярославицької сільської ради, зразки вишивок та фольклору 1880-1920-х років, серія ліногравюр до драми-феєрії «Лісова пісня», подарованих рівненським митцем Віталієм Литвином у 1971 році. За сорок років роботи кімнати тут побували люди з різних куточків України та світу, про що свідчать записи в книзі відгуків


При бібліотеці села Малин у 2014 році створено кімнату-музей історії села, де зібрані документи та фотоматеріали про історію Малина, зокрема і Малинську трагедію (у липні 1943 року в селі у храмі та будинках було спалено понад 800 мешканців, основна частина з яких – чехи. На місці спаленого храму збудовано меморіальний комплекс «Малинська трагедія»).


Щороку в липні, село відвідують делегації з Чехії, щоб віддати шану загиблим предкам… Місцевій книгозбірні вони дарують книги, світлини, диски та інші матеріали про Малинську трагедію, діляться спогадами. Так, цьогоріч при бібліотеці презентується виставка малюнків «Малинська трагедія очима чеських дітей», а музейна кімната поповнилась унікальними спогадами очевидців трагедії, записаними ще в 1944 році (копія, оригінал знаходиться в Чехії).

При публічно-шкільній бібліотеці с. Посників з 2008 року діє кімната-музей народних промислів, де зібрані предмети народного вжитку, старовинні вишивки, роботи декоративно-прикладного мистецтва місцевих умільців, спогади односельчан.


Визначившись із обсягами роботи, ми перейшли до практичних дій: вирушили в села за маршрутом, щоб поспілкуватись із колегами, отримати в них додаткову інформацію про історію сіл, сфотографувати відібрані історико-культурні об’єкти у Млинові та в селах. 

Велику допомогу надавали волонтери із числа місцевих жителів, які показували місцезнаходження об’єктів та розповідали пов’язані із ними місцеві історії.


Тож, проїхавши понад сотню кілометрів від об’єкту до об’єкту, від села до села, нам вдалось:
  • зробити понад 500 світлин та 28 коротких відео за маршрутом
  • опрацювати інформацію про 22 об’єкти за маршрутом (5 населених пунктів, 1 краєзнавчий музей, 7 храмів, 2 кладовища, 2 давніх городища, 2 музейні експозиції та 3 кімнати-музеї при бібліотеках) 
  • підготувати 5 екскурсійних розповідей

Зібрані матеріали записано на СD-диск, а на їх основі ми сформували текстове наповнення, відібрали світлини та, попрацювавши в ролі дизайнерів, розробили макет путівника «Млинівщина туристична», який вийшов друком у видавництві «Волинська обласна друкарня». 


Отримавши друковане видання, ми розпочали підготовку до презентації проекту: розробили та видали флаєри, оголошення.


Важливим елементом популяризації проекту стало підготовка промо-ролика для реклами під час презентаційних заходів та в мережі Інтернет. Варто зазначити, що у відео ми свідомо не висвітлювали усі цікавинки, які є у путівнику, для того, щоб людям, які його бачили, було не менш цікаво прочитати друковане видання.

На презентацію проекту «Млинівщина туристична» в Млинівській ЦРБ були запрошені представники місцевої влади, ЗМІ, працівники установ та організацій селища, жителі громади, колеги-бібліотекарі, школярі. Присутні переглянули відео-ролик, ознайомились з путівником, їм були роздані флаєри.

Ще одним промоційним заходом стала виставка світлин історико-культурних об’єктів «Млинівщина. Погляд у минуле» в Галереї творчих щедрот «Оберіг» Млинівської ЦРБ. Ми обрали 18 світлин, які, на нашу думку, викличуть найбільший інтерес та спонукатимуть до подорожі за запропонованим нами маршрутом. Виставка діяла протягом місяця, і її відвідали близько 400 осіб. 

До заходів були підготовлени виставки краєзнавчої літератури.


Інформація про проект систематично висвітлювалась на сторінках бібліотеки у соціальних мережах (Facebook, ВК) та в місцевій газеті «Гомін».




Реалізувавши проект ми отримали такі результати:
  • вперше було розроблено туристичний маршрут «Млинів-Ярославичі-Малин-Посників-Млинів» куди увійшли бібліотеки 
  • вперше видано історико-краєзнавчий путівник «Млинівщина туристична», за розробленим маршрутом 
  • сформовано базу данх краєзнавчих фото- та відеоматеріалів за маршрутом, які доступні у бібліотеці 
  • організовано фотовиставку «Млинівщина: погляд у минуле» та проведено презентації проекту 
  • зросла кількість відвідувачів та користувачів бібліотек 
  • впроваджено екскурсійні послуги в бібліотеках, що увійшли до маршруту 
Ми продовжуємо працювати у даному напрямку – нам ще є чим Вас здивувати!
І на завершення – пропоную Вам здійснити віртуальну мандрівку за нашим туристичним маршрутом.


Ласкаво просимо на Млинівщину!


Юлія Монастирська,
керівник проекту,
методист Млинівської центральної районної бібліотеки Рівненської області

Немає коментарів:

Дописати коментар