вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Найніжніше овочеве місто України

Сама я не бібліотекар, але підтримуючи ініціативу проекту «Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки» від «Української бібліотечної асоціації», я вирішила не гаяти часу і провести невеличке розслідування – чим саме може вас зацікавити моє рідне місто Ніжин та його бібліотеки.

Першою і найголовнішою точкою моєї розвідки стала бібліотека Ніжинського державного університету ім. М.В. Гоголя. Запитаєте: «Чому саме вона?». Та тому що, як книгознавець, я не можу оминути увагою музей стародруків, що розташований на другому поверсі будівлі «Купеческого собрания», яке тепер займає бібліотека НДУ.

Будинок "Купеческого собрания".
Бібліотека Ніжинського державного університету ім. М.В. Гоголя

Книгозбірню стародруків було започатковано ще у 1820 році разом з відкриттям у місті Гімназії Вищих Наук князя О.Безбородька. Вона була однією з найдавніших науково-освітніх бібліотек Лівобережної України. В експозиції представлено безліч унікальних європейських і слов'янських видань XVI - поч. ХХ ст., в т.ч. рідкісні екземпляри видань творів давньогрецького філософа Платона (Венеція, 1513), "Іліади" й "Одіссеї" Гомера (1544), "Енеїди" Вергілія (1567), класичні видання ХVI-XVIII вв. творів європейських мислителів. Особлива гордість музею - запрестольна Євангеліє 1689 з Ніжинського Благовіщенського монастиря, подарунок Ф. Яворського. Це величезного розміру фоліант, який важить майже 18 кг. Деякі його сторінки розфарбовані від руки, заголовки - позолочені.

Експонати музею стародруків у бібліотеці НДУ

Дорогі бібліотечні туристи, хочу звернути вашу увагу на те, що музей працює в будні з 9.00 до 17.00. Але для того щоб вам провели повноцінну екскурсію вам необхідно замовити екскурсійне обслуговування заздалегідь, письмовою заявою на ім’я ректора університету.

Наступного дня я вирішила відвідати Ніжинську міську центральну бібліотеку. Наразі вона об’єднує п’ять публічних державних бібліотек для дорослих і дітей. В основному, діяльність бібліотеки майже нічим не відрізняється від будь-якої іншої міської бібліотеки нашої країни: популяризація читання, участь у загальноміських заходах та громадських проектах, проведення різноманітних акцій, презентації видань місцевих письменників та поетів. Але найголовнішим напрямком роботи Ніжинської центральної бібліотеки є розвиток бібліотечного краєзнавства.

Ніжинська центральна міська бібліотека

Щороку працівники Ніжинської центральної міської спільно з краєзнавчим музеєм імені І. Спаського готують випуск календаря-щорічника «Календар знаменних і пам'ятних» дат по м. Ніжину, який має за мету нагадати про пам'ятні події та ювілеї видатних діячів, життя і діяльність яких пов'язана з містом. 

Історія нашого краю дуже цікава і неповторна. Саме у Ніжині відбулась одна із самих знакових історичних подій – Чорна рада (1663 р.). Говорячи про Ніжин, також не можна оминути М.В. Гоголя, хоч він і провів у місті не значну частину свого життя. Але все у місті до сих пір наповнене його містикою. 

Тут можна витратити багато часу обговорюючи найяскравіші події із життя міста за все його тисячолітнє існування. Але залишимо це працівникам краєзнавчого відділу бібліотеки. Вони залюбки поспілкуються з вами та проведуть екскурсію найвизначнішими місцями нашого невеликого, але неймовірно цікавого містечка.

Вже закінчуючи розмову, пані Олена директор бібліотеки, звернула мою увагу на куточок «Огіркова терапія», який присвячений ніжинському огірку. Про які у 1787 році Катерина ІІ оголосила: «Впредь неизменно поставлять нежинские огурцы к царскому столу в Петербург», після того як вперше їх скуштувала відвідуючи Україну.


Всі читачі та гості бібліотеки мають змогу ділитися цікавими рецептами соління та консервації, писати прозу та поезію, яка присвячена огіркам та взагалі, залишати у куточку все, що стосується цього зеленого пухирчастого овоча.

Ось такий мій бібліотечний Ніжин. А що Ви можете розповісти про бібліотечний туризм вашого міста?!



З найкращими побажаннями,
Людмила Катрич,
клієнт-менеджер компанії "Конус-Ю"

Немає коментарів:

Дописати коментар