середу, 4 березня 2015 р.

Душевна територія книг "міста на семи вітрах"

Його називають столицею Нижнього Дніпра, південною Пальмірою або «містом на семи вітрах». Зачарований природою цього краю, сам Айвазовський під враженням написав картину «Очерети на Дніпрі». А Князь Потьомкін вважав місто своїм дітищем і вихованцем. І звичайно же,  мова йде про сонячне місто Херсон.

 
І ось, в рамках проекту "Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки", ми продовжуємо  прогулянку херсонськими бібліотеками, які залюбки відкривають свої двері новим відвідувачам та гостям.
І почнемо ми наші оглядини із Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва імені Б.Лавреньова, яка була заснована 18 січня 1980 року, а з 1991 року носить ім’я відомого письменника, уродженця Херсонщини Бориса Лавреньова.  У цьому році їй виповнюється 35 років з дня заснування. 

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Б.Лавреньова
Бібліотека приваблює молодих читачів міста та області не лише універсальним фондом, електронними ресурсами та Wi-Fi зоною, а й цікавими та корисними клубами та об´єднаннями. В Центрі соціально-психологічної та правової підтримки молоді проводяться консультації з психологами, зустрічі з правоохоронцями, медиками, соціальними педагогами. 

Поширюють знання про принципи збереження здоров´я та навчають користуванню інформаційними технологіями учасниць дівочого клубу «Камея», який був організований завдяки перемозі проекту бібліотеки «Моє здоров’я – в моїх руках» у конкурсі, організованому програмою «Бібліоміст».

Територією літератури, місцем зустрічі творчої молоді, представників різних жанрів мистецтва стала молодіжна літературна кав’ярня «ЛітTERRA».  Гості кав'ярні «ЛітTERRA», як правило, яскраві особистості, відомі не тільки в Херсонській області, а й за її межами: письменники, краєзнавці, вчені, громадські діячі, журналісти, режисери та актори театру, фотохудожник та шаржист, музиканти.

Піжама party молодіжної літературної кав'ярні «ЛітTERRA»
Успішно діє культурологічна медіа студія «Мистецтво у просторі і часі», яка  значно розширила межі шкільного курсу «Художня культура». Арт-агенція «Дивоквіт» відшукує молодих талантів у  царині живопису, фотографії, різних жанрів декоративно-ужиткового мистецтва і популяризує їх творчість серед юнацтва.

Найбільш знаковою  подією останніх чотирьох років стали обласні фестивалі молодіжного читання «Відкрий свою книгу», проведені бібліотекою у містах Гола Пристань і Каховка, смт. Білозерка та Велика Олександрівка. До фестивалю щороку долучаються сотні людей різного віку, яких об’єднує любов до читання і книги. Фестиваль став не просто святом читання, а творчим майданчиком для обдарованої молоді, ярмарком інноваційних ідей для бібліотекарів Херсонщини.

ІІ обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу», 2012 рік

Не існує важливішої проблеми у людства ніж проблема життя і здоров’я. На службі саме цієї проблеми і стоїть Херсонська обласна наукова медична бібліотека. У місті, на жаль, немає медичних університетів та значних науково-дослідних центрів, але повноцінне задоволення читацьких потреб практичних лікарів, які складають ядро читацької маси, є не менш важливим. Адже саме від їх знань та досвіду залежить життя та здоров’я людей. Привітні, доброзичливі бібліотекарі та бібліографи завжди нададуть кваліфіковану допомогу медичним працівникам установ міста та області.

Колектив херсонської обласної наукової медичної бібліотеки

Бібліотечний фонд Херсонської обласної наукової медичної бібліотеки складає понад 140 000 примірників видань. У складі фонду література з усіх галузей медицини, охорони здоров’я та суміжних наук. Щорічно до фонду Херсонської обласної наукової медичної бібліотеки надходить близько 3 000 примірників видань. Це переважно література медичної тематики.

Працівники бібліотеки з регулярною періодичністю проводять відкриті перегляди літератури  для лікарів різних напрямків: терапевтів, онкологів, офтальмологів і т.д.. Постійно проводяться виставки, які як правило, присвячені іменитим українським діячам в області медицини. Наприклад, виставка “ВІДКРИТЕ СЕРЦЕ” яка була присвячена до 100-річчя від дня народження М.М.Амосова.

Нещодавно за бажанням співробітників бібліотеки було організувано екскурсію до Херсонського обласного художнього музею ім.О.О.Шовкуненко.

Херсонський обласний художній музей ім.О.О.Шовкуненко

Працівники музею залюбки провели екскурсію “Подорож у колиску часу”, де розповіли про історію старовинної музейної будівлі. Вони відкрили для гостей "часовий портал", який дозволив  потрапити у серце Херсону, 36-метрову башту, де пульсує, відраховуючи хвилини життя міста, музейний годинник. Розповіли про його історію та показали місто з висоти “пташиного польоту”. Також всі бажаючі мали можливість ознайомитися з виставкою картин невідомих художників із запасників музею.

Запрошуємо і Вас завітати до бібліотек "міста на семи вітрах" і вибрати собі заняття для душі.


Ольга Козаченко,
провідний методист
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова,
член Молодіжної секції УБА

Юлія Майстренко, 
координатор м.Херсон у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,
завідувач сектору соціокультурної діяльності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б. Лавреньова.

Немає коментарів:

Дописати коментар