середу, 27 квітня 2016 р.

Травневі свята: 10 чарівних місць в Україні

Травневі свята - це чудова нагода відпочити разом із друзями та родиною. Коли надворі все квітне, а повітря пахне весною, зовсім не хочеться сидіти вдома, а є бажання проводити час на свіжому повітрі.
Наша рідна країна багата на природні дива, які обов'язково варто побачити. Тож скористайтеся запропонованими ідеями та вирушайте на ці травневі свята у цікаву подорож, щоб насолодитися красою дивовижних куточків України. 

1. Зачарована яблуня. 
У маленькому містечку Кролевець, що в Сумській області, росте унікальна яблуня, якої більше немає ніде в світі. Всі знають, що яблуня - це дерево. Але "зачарована яблуня" росте неначе кущ. Головною її особливістю є те, що вона розростається, неначе кущ смородини. Гілки, які нахиляються до землі, приростають, звідти виростає нове дерево. Тож яблуня за багато років перетворилася на справжню "колонію". Орієнтовний вік яблуні - понад 200 років. Росте вона у вигляді куща, який за площею займає 10 соток. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. На даний момент налічується близько 15 прирослих до землі стовбурів-гілок. Цікаво те, що багато років ентузіасти намагаються виростити таку ж яблуню-колонію з її пагонів та насіння, але ростуть звичайні яблуні. Тому й пішли легенди, що дерево зачароване. Найкраще приїжджати сюди в той час, коли яблуня цвіте або ж наприкінці серпня за смачними червоними яблуками.

2. Тунель кохання. 
На Волині природа створила одне з найромантичніших і казкових місць у світі - тунель кохання. Він розташувався уздовж залізниці між селищами Оржів і Клевань. Природа прикрасила цю колію чагарниками і деревами, створивши при цьому унікальне місце, яке дивує своєю красою в будь-яку пору року. Існує повір'я: пара, яка поцілується в тунелі, навіки скріпить свою любов. Останнім часом серед молодят став популярним звичай садити квіти в тунелі. Також це місце популярне для весільних та романтичних фотосесій. Цікаво, що залізнична колія цілком діюча, час від часу там проїжджають поїзди. Саме вони обламали гілки чагарників та дерев, створивши цей зелений тонель. Постійний рух поїздів не дає йому заростати. 

3. Долина нарцисів. 
На перетині двох річок Тиси і Ріки розташоване місто Хуст. Там знаходиться замок "Паланок", перша згадка про який датується ХІ ст. З висоти Замкової гори видно біле поле квітів це єдине місце в Європі, де ростуть дикорослі білі нарциси. Долина нарцисів - унікальне творіння природи. Єдине місце в світі, де нарцис зростає в долині всього 200 м над рівнем моря. Ви побачите казкову долину, декілька гектарів якої укриті білими квітами-"сніжинками". Долина нарцисів є природним біосферним заповідником. Період цвітіння нарцисів щороку припадає на різний час травня.

4. Печера Оптимістична. 
Знаходиться вона поблизу села Королівка, Борщівського району, Тернопільської області. Це найдовша гіпсова печера в світі. Сумарна закартографована довжина становить приблизно 230,5 квадратних кілометрів. До кінця вона ще не розвідана.

5. Печера Кришталева. 
Знаходиться вона також на Тернопільщині відразу за селом Кривче. Вона є однією з найбільших гіпсових печер у Європі. Унікальна своїми лікувальними властивостями, тому що завдяки особливому мікроклімату в печері немає мікроорганізмів. Таке стерильне повітря дуже корисне для дихальної системи. Назву печера отримала через те, що гіпс у ній не білий, а коричневий та блискучий.

6. Урицькі скелі. 
У Львівській області, неподалік від села Урич, знаходиться пам'ятник природи та археології, який не має аналогів в Європі - це стрімкі скелі висотою до 50 метрів. Скелі поділені на сім груп: Хрест, Мала Скеля, Гострий Камінь, Камінь, Жолоб, Гулька, і ще одна скеля,яка так і не отримала назву. Цей археологічний пам'ятник приваблює туристів наскельними малюнками-петрогліфами, серед яких символ Сонця, двометрове зображення людського обличчя, і багато інших знаків, які викликають захват і здивування.

7. "Камінне село". 
Урочище є пам'ятником природи, геологічним заказником державного значення України. Знаходиться біля села Рудня-Замисловицька Олевського району Житомирської області. Являє собою скупчення великих валунів на кількох гектарах лісу. Походження цих величезних каменів досі невідоме. Згідно однієї гіпотези, ці камені перенесені сюди льодовиком, друга гіпотеза стверджує, що це залишки підніжжя зниклих гір. Урочище приваблює езотериків, які стверджують, що тут знаходиться місце сили.

8. Українська "міні-Швейцарія". 
На Закарпатті посеред дивовижної природи знаходиться селище Шаян. Воно славиться своїми цілющими мінеральними водами та санаторіями. Курортна зона розташована таким чином, що її закривають із троьох сторін гори. Завдяки цьому сформувався унікальний мікроклімат. У цьому місці майже завжди зовсім немає вітру. Невеличкі котеджні будиночки, розташовані посеред буйної зелені, дуже нагадують швейцарські краєвиди.

9. Подільські товтри. 
Подільські Товтри - національний природний парк, розташований в Хмельницькій області України. Знаходиться на території Кам'янець-Подільського, Чемеровецького та Городоцького районів. Його загальна площа складає 2613 км². Товтри - по-справжньому унікальне явище, це єдиний у світі гірський кряж, що утворився не внаслідок тектонічних процесів, а в результаті життєдіяльності живих організмів. Його формування відбувалося близько 20 мільйонів років тому вздовж берегової лінії древнього океану. Водорості та молюски, які жили в ньому, перетворися на вапнякові скелі, які сьогодні здіймаються над водною гладдю більш ніж на 400 метрів. За геологічною структурою аналогів Подільським Товтрам немає, схожі на них пагорби зустрічаються тільки у Великобританії та Америці.

10. Кам'яні могили. 
Це місце знаходиться в 2 км від селища Мирне Мелітопольського району Запорізької області. Це ізольований масив піщаника, розмірами приблизно 240 на 160 метрів, що складається з великих кам'яних брил висотою до 12 метрів. Знаходиться в долині річки Молочної. Використовувався древніми людьми, як святилище, про що свідчать унікальні петрогліфи.

Джерело: http://www.ednist.info/article/40996
Травневі свята - це чудова нагода відпочити разом із друзями та родиною. Коли надворі все квітне, а повітря пахне весною, зовсім не хочеться сидіти вдома, а є бажання проводити час на свіжому повітрі. «Є!» зробила для вас підбірку найкращих маловідомих природних туристичних місць України. Наша рідна країна багата на природні дива, які обов'язково варто побачити. Тож скористайтеся нашими ідеями та вирушайте на ці травневі свята у цікаву подорож, щоб насолодитися красою дивовижних куточків України.

Джерело: http://www.ednist.info/article/40996

Немає коментарів:

Дописати коментар