середу, 4 травня 2016 р.

Литовські бібліотеки в об'єктиві українського бібліотекаря

Скориставшись можливістю бути учасницею міжнародного семінару «Ринок електронних книг та бібліотечне партнерство», який відбувся 19-20 квітня 2016 р. у місті Аникщай (Литовська Республіка), я, разом з іншими членами УБА та Молодіжної секції, мала нагоду побувати у шести литовських бібліотеках. Кожна бібліотека - це окрема історія і враження, якими хочу поділитися у цій статті з вами.  



Будучи завбачливими, наша українська делегація на міжнародний семінар приїхала на день раніше. Тому першого дня візиту, 18 квітня, наша програма розпочалася відвідуванням Будинку Європи у Вільнюсі. Тут акумулюється найактуальніша інформація про Європу, Євросоюз. Можна прийти почитати книги, підключитись до Інтернет, погортати європейську пресу та провести час з користю.



Далі по плану було відвідування центральної бібліотеки Вільнюського міського муніципалітету з її неповторною директоркою Ритою. Бібліотека знаходиться у густо заселеному районі Вільнюса, тому бібліотека не має відбою від відвідувачів. Для послуг користувачів бібліотека пропонує різноманітні послуги. Тут можна взяти найновішу литовську літературу, CD-диски, періодику, скористатись бібліотечною е-читанкою, Інтернет, конференц-залом та ін.

Центр наукової комунікації та інформації бібліотеки Вільнюського університету, у якому ми побували 18 квітня, вражає своєю архітектурою і стилем. Усі будівлі для мене схожі на щось космічне і неземне, а дизайн бібліотеки в середині не схожий на звичайну бібліотеку. Бібліотека університету працює у режимі 24/7 і, як говорять працівники бібліотеки, вночі тут дуже багатолюдно, хоча і вдень там сила-силенна студентів, які працюють за ПК, або обговорюють спільні проекти, читають книги. У бібліотеці є кімнати, де студент може відгородитися від інших відвідувачів, а також стільці, які для мене нагадують своєю формою кокон. До послуг студентів у бібліотеці діє кафе, є дитяча кімната. Бібліотека має найсучаснішу систему автоматизації, присторої для самообслуговування та повернення книг. Бібліотека функціонує з 2013 року.


Під кінець дня 18.04 нашій делегації у Литві вдалося потрапити до Публічної бібліотеки в місті Утена, яку було визнано взірцевою моделлю бібліотеки для східних та центральних регіонів Європи. Як на мене, то будівля бібліотеки з першого погляду навіть не здається бібліотекою, а якимось сучасним торговим центром. Крім того, здивувало, що у невеличкому містечку Утена така модернізована бібліотека, де можна взяти книги, диски, скористатись мережею. Тут є конференц зал, де якраз у час нашого візиту відбувалась зустріч з письменником, є дитячий відділ, з майданчиком для читання книг уголос. Взагалі приємно дивитись на сучасні та яскраві меблі та елементи декору.


Для інформації: це одна з перших бібліотек Литви, яка, володіючи сучасною технікою, ініціювала комп’ютерні курси для мешканців міста. Усі послуги в бібліотеці – користування Інтернетом, книжками, відео- й аудіоматеріалами – є безкоштовними, а членська картка необхідна лише для того, щоб брати книги додому. Реконструкція приміщення так само мала на меті створити світле і затишне місце, яке так рідко асоціюється з бібліотеками на пострадянському просторі.
Продовжуючи візити у бібліотеки Литви, які нам вдалося побачити в межах відвідування міжнародного семінару «Ринок е-книг та бібліотечне партнерство», варто показати бібліотеку міста Анікщай, в якому саме й проходив вище вказаний захід.
Чесно кажучи, гуляючи містом Анікщай, ми декілька разів проходили поруч з цією бібліотекою, але ну геть не думали, що це БІБЛІОТЕКА. Як завжди, побачивши цікаву, нову, сучасну споруду, можна подумати, що це чи офісна будівля, чи якийсь торговий центр...
Уже звично я очікувала цікаві рішення в інтер'єрі, багато відвідувачів, привітних працівників бібліотеки і купу сучасної техніки для обслуговування користувачів. Було дуже приємно, що екскурсію бібліотекою проводив неповторний та дуже інтелігентний директор - пан Ромас.


Також, перебуваючи у м. Аникщай, було дуже цікаво дізнатись про діяльність Anykščiai Art Incubator. Це такий собі арт-майданчик у місті. Крім різноманітних мистецьких заходів (виставок, зустрічей, концертів), тут діє досить цікавий досвід, коли люди, які щось роблять своїми руками, орендують за досить символічну плату кімнату, де власне і створюють свої шедеври. Таку кімнату-майстерню можна орендувати максимум на 5 років.


Нам вдалося побачити частинку цих мистецьких майстерень. Найперше, що дуже кинулось нам у... носи, це були різні аромати. Як потім виявилось, в одній з майстерень працюють жінки, які варять мило і створюють різні косметичні засоби, які потім продають як у Anykščiai Art Incubator, так і в інших крамницях міста. Далі ми завітали до майстерні, де жінка на в'язальній машині вив'язувала різний жіночий одяг. Наступна кімната була наповнена запахом шкіри, адже тут одна з майстринь шила жіночі сумочки, клатчі, кожна з яких створена у єдиному екземплярі. Також цікаво було поспілкуватись з дизайнеркою, яка створює різні декоративні елементи для весіль, днів народжень та інших заходів (вироби з дерева і картону).


І, на перший погляд, невелика дерев'яна хатина вміщує в собі досить велику кількість майстерень, залу для проведення конференцій, велику залу для виступів зі сценою і видом на невеличку річечку.
В Anykščiai Art Incubator діє досить цікава розважальна кімната - "Космос". Тут за декілька хвилин часу вдається побувати у різних куточках зоряного Всесвіту і відчути безмежність простору навкруги всього за 2,5 євро.


20 квітня по дорозі з Анікщаю до Вільнюса, нам трапилась можливість побачити одну з литовських СІЛЬСЬКИХ бібліотек. Бібліотека знаходиться у селі із кількістю жителів 3000. У бібліотеці зареєстровано і обслуговується близько 250 користувачів різних вікових категорій. Нещодавно у будівлі (щось на зразок будинку культури), де знаходиться бібліотека, було зроблено реконструкцію і сучасний ремонт.


І завершуючи свій фото-екскурс до біблоітечної Литви, яку я та десять інших бібліотекарів, директорів та заступників директорів ОУНБ, професорів бібліотечної галузі відвідали в межах співпраці з Українська бібліотечна асоціація, хочу розповісти про ще одну бібліотеку у столиці Литви.


Так останньою бібліотекою, яку нам трапилось побачити у Литві, стала публічна бібліотека Адама Міцкевича у Вільнюсі. Бібліотека знаходиться у центрі столиці. Тут є відділ для дорослих користувачів і для дітей. У бібліотеці ось уже декілька років іде реконструкція і на сьогодні повністю відновленим вважається дитячий відділ/бібліотека, а також адміністративна частина.
У відділі для дорослих, не дивлячись на ранкову пору (а це було близько 11 год. ранку), було дуже людно: всі активно повертали/вибирали книги, користувалися послугами Інтернет та ін.


У дитячому відділі на нас чекала привітна бібліотекарка, яка в минулому була директором дитячої бібліотеки, що потім стала підрозділом публічної бібліотеки А. Міцкевича. Дитяча бібліотека вражає продуманістю дизайну інтер'єру, автоматизацією бібліотечних процесів та різними цікавинками, як от розстановка стелажів з книгами у виді лабіринту. Взагалі у цій бібліотеці меблі, стелажі досить мобільні і їх можна переміщати по приміщенню без особливих зусиль. Крім того, тут є кольорова галявина, на якій розміщені справжні квіти, бедрики й метелики. І все це подушки для сидіння!


У цю бібліотеку ми завітали поза планом нашої поїздки, тому тут на нас особливо ніхто і не чекав. І саме у цьому моменті ми з Марією Сахаровою мали курйозну ситуацію. Для всіх працівників бібліотеки ми говорили, що про екскурсію ми домовились з їх ДИРЕКТОРКОЮ. І всі дуже наполегливо рекомендували завітати до директора з дружніми вітаннями від українських бібліотекарів. Яке ж було наше здивування, коли до нас вийшов ДИРЕКТОР - пан Петрас. Але, дякуючи репутації УБА і її членів, нас зустріли дуже привітно і гостинно. Насправді ж ми попередньо домовлялися про візит з однією із методисток бібліотеки.


Було дуже приємно отримувати з рук директора бібілотеки А. Міцкевича новеньке видання про місто Вільнюс, яке от-от має бути презентоване у Литві, тобто ми отримали по свіжоспеченому пиріжку, якого ніхто до нас не пробував. А на додачу пан Петрас урочисто вручив нам значки Асоціації муніципальних публічних бібліотек Литовської Республіки.

Сподіваюсь, що в найближчий час і наші українські бібліотеки матимуть таку ж підтримку держави як у Литві, будуть модернізовані та забезпечені необхідною технікою, обладнанням для обслуговування користувачів та сучасними книгами, які б задовольняли запити читачів.

Лариса Лаптєва,
заступник голови МС УБА,
завідуюча бібліотекою с. Грем'яче,
Рівненська обл.

Немає коментарів:

Дописати коментар