понеділок, 6 лютого 2017 р.

Туристична новинка Харкова

На нашому блозі вже була інформація про туристичні цікавинки та найцікавіші бібліотеки Харкова. Але нещодавно в Харкові з*явився новий об*єкт, який заслуговує на увагу всіх гостей та мешканців міста. Мова піде про навчально-бібліотечний комплекс Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.



Будівництво комплексу загальною площею 16 620,3 кв.м здійснювалося з травня 2012 по грудень 2016 року.
Архітектурно-планувальне та композиційне рішення нового навчально-бібліотечного комплексу виконане в єдиному стилі з будівлею Палацу студентів. Комплекс став домінантою сформованого архітектурного ансамблю будівель Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Ця архітектурно-будівельна композиція включає навчальні, адміністративні корпуси університету, поєднує класичний стиль та сучасну архітектуру й гармонійно вписується в історичний і культурний район центральної частини Харкова.


Зовнішній вигляд будівлі відрізняється оригінальним дизайном – являє собою відкриту книгу. Центральний елемент композиції – атріум, що займає третій – сьомий поверхи, і окрасою якого є гвинтові гранітні сходи. Скляний фасад дозволяє милуватися красивою панорамою міста. Різні функціональні зони проекту взаємодіють між собою, роблячи відвідування бібліотеки простим і приємним.


10-поверховий навчально-бібліотечний комплекс складається з двох частин: бібліотеки та навчальної частини. До складу бібліотеки входять читальні зали для викладачів, аспірантів, читальний зал зарубіжної літератури, художньої літератури, книгосховища, виставковий комплекс, конференц-зал та зал для читацьких конференцій. Будівлю обладнано найсучаснішою технікою та інтернет-комунікайними мережами. З третього по сьомий поверх – читальні зали бібліотеки, приміщення для індивідуальної роботи студентів і викладачів. 


Восьмий поверх – бібліотечні фонди, дев’ятий – відділи бібліотеки, зал для проведення зустрічей. На 10-му поверсі знаходиться конференц-зал, оснащений високошвидкісними відеокамерами та високочутливою аудіоапаратурою, сучасною апаратурою для синхронного перекладу. У залі передбачається проведення міжнародних форумів, конференцій, круглів столів та інших важливих заходів різного рівня. На першому та другому поверхах комплексу – музей університету та виставкова зала. У підвальному приміщенні розташовується полігон кафедри криміналістики.


Проектом передбачена спеціальна безбар’єрна архітектура для вільного переміщення інвалідів, центральні входи до корпусу не мають порогів і обладнані пандусами, є вантажопасажирські ліфти, кабінки спеціальних санітарних вузлів, розраховані на людей з обмеженими можливостями.


Наукова бібліотека вишу є однією з найбільших серед університетських бібліотек міста. Вона розрахована на 4 мільйони книжок (на даний момент колекція налічує понад 1,5 млн). Перлиною є фонд рідкісних видань XVIII – початку XX ст.
Нині бібліотека обслуговує понад 15 660 читачів, серед них 14 000 студентів, 1660 науковців, викладачів.


У читальних залах та на абонементах нового навчально-бібліотечного комплексу запроваджено автоматизоване обслуговування, працює Wi-Fi. Сучасні читачі комп’ютерно грамотні, оснащені мобільними телекомунікаційними приладами. Саме тому в бібліотеці запрацював дистанційний сервіс.


У новому бібліотечному комплексі розширюються можливості для забезпечення: публікаційної активності вчених; реєстрації їхніх праць у Google-Академії; створення профілів науковців та кафедр, організації проведення науково-практичних семінарів з питань бібліометрії та систем наукового цитування.

Джерело інформації та фотографій 

Немає коментарів:

Дописати коментар