понеділок, 25 травня 2015 р.

Міська молодіжна, як об’єкт бібліотечного туризму

Від цеглинки в освіті післяреволюційного Києва – до міцного підмурку в культурному середовищі міста.



Субота, 16 травня, вихідний, сонячний погожий день.

Біля 40 чоловік, завітали у гостину до Міської спеціалізованої молодіжної бібліотеки «Молода гвардія», що на Толстого, 49.

Непрості були це гості! Небайдужі, допитливі, досить обізнані, залюблені у рідне місто ентузіасти. А хто завітав ? Зараз дізнаетеся.

За проектом Української бібліотечної асоціації «Бібліотуризм: пізнай Україну та її бібліотеки», у Києві стартували безкоштовні бібліотечні прогулянки-екскурсії по місту. Міська молодіжна бібліотека «Молода гвардія», увійшла, як екскурсійний об’єкт, до туристичного маршруту «Паньківщина від Латинського кварталу до Українського Парнасу». Дебютну екскурсію, 16 травня, чудово провів гід - Сергій Бахін. Екскурсію по Міській молодіжній спеціалізованій бібліотеці провела головний бібліограф Наталя Фоміна.

Група із задоволенням пройшла бібліотекою. Гості відвідали всі відділи обслуговування молодіжної: читальню, абонемент, інформаційно-бібліографічний відділ. Навіть після 3-х годинної прогулянки київським Парнасом, вже стомлені, але позитивно настроєні люди, цікавилися абсолютно усім в бібліотеці. Ставили слушні питання з краєзнавства та уточнювали перелік додаткових послуг, записували інформацію про електронний сервіс на бібліотечному сайті.

Дивує і захоплює стійкість гостей. Схоже позитивна атмосфера  бібліотеки теж трохи зняла втому. Огорнуті дружньою атмосферою, у гарному настрої, оглядали і допитливо вивчали все навкруг. Потім спілкувалися.


Екскурсовод по бібліотеці - корінна киянка, дуже любить Київ і подорожі. Вона розповіла, як із малесенької цеглинки в культурі післяреволюційного Києва, бібліотека стала міцним підмурком в культурному середовищі сучасного міста. Ознайомила гостей з особливостями бібліотеки, молодіжними проектами, стратегією розвитку на майбутнє та сучасним новітнім бібліотечним сервісом. Відкрила кілька секретів успіху бібліотеки. Криються вони у створенні позитивного інформаційного поля, в комфортній атмосфері для користувачів. У вдалому сполученні новітніх електронних технологій з класичними бібліотечними методами. А головне у небайдужості бібліотекарів, у любові до власної справи.

Бібліограф запросила гостей переглянути на бібліотечному сайті віртуальні подорожі київськими двориками, Україною та світом.

Гості цікавилися незвичайною історією заснування бібліотеки. А історія виникнення – непроста і зобов’язує колектив бібліотеки, за будь яких обставин, підтримувати високий рівень. Спонукає до неформального ставлення до праці та користувачів. Тож засновано було бібліотеку на рівні шкільної в 20-х роках 19 століття, Лідією Папарук – дружиною українського поета.

Дозволю невеличкий відступ. Група відразу заволоділа серцями бібліотекарів та бібліографів, бо миттєво визначила, що Папарук була дружиною поета Павла Григоровича Тичини. Теплі відносини налагодилися відразу ж. І супер позитивна атмосфера спілкування - теж. На жаль, мало хто сьогодні пам’ятає дружин поетів!


Бібліотека розташована на Паньківщині, в Латинському кварталі міста, поруч з Університетом, в духовно-інтелектуальному серці Києва. Місце і люди спрацювали як вагомий позитив у розвитку бібліотеки: від шкільної – дитячої (1926 р.) – юнацької (1962 р.) юнацької міської (1976 р) - до Міської спеціалізованої молодіжної. Бібліотека сприяла розвитку соціуму, а соціум підтримував бібліотеку.

Старше покоління запам’ятало на все життя щирі бесіди та дискусії в бібліотечних клубах «Еврика», «Орієнтир», «Азбука для двох» з такими яскравими особистостями, як видатні вчений Микола Амосов, академік Глушков, Борис Патон, патріот та правозахисник В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, письменники Іван Єфремов, Володимир Яворівський, Дмитро Ткач, космонавти Джанібеков, Севастьянов та інші яскраві особистості, які вчили мислити, по-новому бачити реалії тогочасного життя. Докладніше, з історією бібліотеки та сервісом, можливо ознайомитися на сайті.

Під кінець, гід групи Сергій Бахін, скромно так зізнався , «що й сам не очікував, що після тригодинної прогулянки до бібліотеки дійде стільки екскурсантів». Дійшла майже вся група. Напрошується висновок – їм із Сергієм було дуже цікаво. Незважаючи на насичену програму, група настільки добре почувалася, що ставила питання, уважно слухала, допитливо вивчала абонемент та читальню, миттєво розібрала роздаткові матеріали: буклети, бібліотечні флаєри, кубарики. І досить неохоче покидала бібліотеку. А головне - гості записувалися до бібліотеки!!! В основному на абонемент. Кілька чоловік залишилося, щоб просто подякувати за екскурсію по бібліотеці. А дехто навіть з пропозиціями партнерської співпраці і корисними порадами. Було приємно!!!


Наталія Фоміна,
головний бібліограф 
Міської спеціалізованої молодіжної бібліотеки «Молода гвардія»,
активіст проекту УБА "Як тебе не любити, Києве мій!"

Немає коментарів:

Дописати коментар