середу, 7 жовтня 2015 р.

Мандри до серця України. Полтава

Полтава – це серце України. Його історія налічує більше 1000 років. Тут гуляли хлопці з дівчатами на хуторах біля Диканьки, відбувалася історична Полтавська битва, доречі історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви» - єдиний в України входить до Міжнародної організації військово-історичних музеїв під егідою ЮНЕСКО, включений до всесвітнього туристичного маршруту.


Якщо погуглити Полтаву у зображеннях, можна побачити наскільки це зелене місто з старовинними та сучасними архітектурними будівлями, церквами та українськими садибами.

В Полтаві цінують та бережуть кращі українські традиції, тут відбувається щорічний фестиваль Сорочинський ярмарок. Кажуть, що скуштувати справжні українські галушки можна лише в Полтаві і, саме тут, розташовано пам´ятник галушці.


А яку кількість відомих письменників дала світу Полтава! Це Іван Котляревський, Леонід Глібов, Панас Мирний, Михайло Драгоманов, Олена Пчілка, Григорій Сковорода та багато багато інших.

Тому Ваш туристичний маршрут Полтавщиною, крім музеїв та історичних міст, має включати чудові Полтавські бібліотеки. Кожна обласна бібліотека носить ім´я когось із цих відомих особистостей. :)


Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім.П.І.Котляревського


Бібліотека веде свою історію з 1894 року, коли була заснована як громадська бібліотека. Наразі знаходиться в п'ятиповерховій будівлі сучасної архітектури. Це головна бібліотечна установа області, центральне сховище творів друку українською та іноземними мовами, осередок з формування джерелознавчої та бібліографічної бази з історії та культури Полтавщини, науково-методичний центр для масових бібліотек області, центр інформаційно-бібліографічної роботи, галузевої інформації з питань культури і мистецтва, міжбібліотечного абонемента, координації діяльності бібліотек всіх відомств і організацій на території області. 

Бібліотека пропонує відвідувачам, крім своїх фондів, користуватися: пунктом доступу до офіційної інформації, інтернет-центром, центром «Вікно в Америку», знаходити однодумців в різних клубах та об'єднаннях, тощо.



Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім.О.Гончара



Бібліотека для юнацтва пропонує своїм читачам цікаві та креативні заходи. Тут ви можете поспілкуватися по скайпу з новими цікавими людьми, продемонструвати свої вподобання та таланти, розвинути свої творчі здібності в школі самовиховання «Створи себе сам», навчитися не потрапляти в надзвичайні пригоди в «Школі безпеки життя».

В Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва ім. О.Гончара в 2013 році відкрито Центр туристичної інформації. Центр туристичної інформації розміщено у відділі довідок, оснащено стендами з роздатковим матеріалом, що постійно оновлюється, картою Полтавської області з нанесеними туристичними об’єктами, інформаційними буклетами, журналами інформаційні контактні дані, щорічний план проведення етнографічних та фольклорних свят в області. Центр приймає замовлення на групові та індивідуальне екскурсійне обслуговування, яке здійснюють учні школи екскурсоводів при обласній спілці екскурсоводів, відомі краєзнавці, що є членами бібліотечного активу тощо.



Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного


Розташована бібліотека на першому поверсі приміщення обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського в центрі Полтави. До уваги дітей - літературні лабіринти, турніри знавців, квести, конкурси, театралізовані літературно-музичні свята, книжково-ілюстративні виставки, виставки творчих робіт, зустрічі з письменниками, майстрами декоративно-прикладного мистецтва. Під час літніх канікул бібліотека пропонує різноманітні заходи в рамках програм „Літній промінець на книжковій полиці” та „Райдуга книжкового літа”; організовує роботу "зеленої" читальні на дитячому майданчику міського парку відпочинку „Сонячний”. 

В бібліотеці працюють гуртки та клуби за інтересами на будь-який смак: музичний клуб "Семинотка", творча майстерня "Бібліоумійки", театральний гурток "Акторус", гурток настільних ігор "Шукачі пригод", гурток любителів англійської мови «English for beginners». Для найменших читачів бібліотеки організовано роботу "Школи раннього розвитку", для батьків - "Академію батьківської мудрості". 

Як приїдете у Полтаву і захочете зайняти дитину, зазирніть саме у цю бібліотеку!



Тож, запрошуємо Вас до цікавої мандрівки гостинною Полтавщиною!

3 коментарі:

  1. Ще одна з нездійснених мрій..Може таки збудеться, і я побува. ще й у Полтаві - батьківщині моєї бабусі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мрії вони такі - вміють збуватися!))

      Видалити
    2. Колись я побуваю у Полтаві, хоч Полтавщина є рідним краєм моїх родичів.
      Як не приїду на Полтавщину, то так добре на душі стає...

      Видалити