четвер, 24 грудня 2015 р.

Де у Львові стародруки шукати?

Напрочуд цікавою є історія формування фондів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника. Наразі, це одна з найбільших за обсягом фондів книгозбірня України, потужний науково-інформаційний центр. 



Львівська національна наукова бібліотека України ім. В.Стефаника є однією з найбільших бібліотек західного регіону України. Бібліотека була організована в 1940 році в результаті об´єднання книгозбірень Наукового товариства ім. Шевченка, Народного дому, Національного інституту ім. Оссолінських, Фундації ім. Баворовських, частина бібліотеки Львівського Ставропігійського братства, численні книгозбірні філій товариства «Просвіта», конфісковані бібліотеки монастирів, приватні збірки, а також бібліотеки національних товариств.



Головне приміщення бібліотеки знаходиться в будівлі, яка тісно пов’язана із історією римо-католицького ордену кармеліток черевичкових або взутих, та починається від 1632 р. Структурні підрозділи бібліотеки розташовані в одинадцяти будівлях, більшість з яких мають архітектурне та історичне значення. В цих приміщеннях розташовано універсальні за змістом та унікальні фонди (понад 8 млн. од. збереження), зокрема найвагоміше у світі зібрання україніки — це рукописні та друковані видання XI – початку XX ст.; особові архівні фонди XVIII—XX ст.; українська й іншомовна періодика ХІХ—першої половини ХХ ст.; унікальні колекції інкунабул, палеотипів, стародруків і картографічних видань XVI—XVIII ст. 

Крім того, Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника — єдина в Україні бібліотека, яка володіє творами українського і світового мистецтва — гравюрами, скульптурами, рисунками, акварелями, гуашами, фотографіями та найбільшою в Україні колекцією нотних творів вітчизняних і зарубіжних композиторів.


Установа здійснює широкомасштабні дослідження української книги і періодики XVIII – поч. XX ст., укладає багатотомні монографічні дослідження, наукові збірники, численні науково-довідкові видання, бібліографічні покажчики та каталоги.


Додайте цю бібліотеку до Вашої туристичної мапи  містом Львів, і це збагатить Вашу подорож надзвичайними відкриттями та знайомством з унікальними шедеврами культурної спадщини Європи.

Немає коментарів:

Дописати коментар