понеділок, 11 січня 2016 р.

Пізнавай світ по-новому!

Існують різні види туризму, прописані у Законодавстві України, такі як релігійний, екологічний (зелений), сільський, спортивний, лікувально-оздоровчий  тощо. З'являються й нові види туризму, як приклад, бібліотечний туризм, основною метою якого є включення бібліотек до туристичного маршруту.

Є ще багато незвичних, нових, актуальних видів туризму, про які ми Вам розкажемо у цьому пості.


Гастрономічний туризм - подорож з дегустацією оригінальних, вишуканих блюд і напоїв як вид тематичного відпочинку для справжніх естетів. Можливість дізнатись більше про особливості їжі, відчути неповторну атмосферу кожного закладу, познайомитись з правилами сервіруванням столів, оформленням страв і обслуговування – це справжній відпочинок для гурманів. В деяких країнах приготування їжі зведене в культ, а страви або продукти є своєрідними символами держави. Саме такі країни і слід відвідати, вирушаючи в гастрономічний тур.

У гастрономічного туризму є свої підвиди:

Кавовий туризм. Сучасний світ важко уявити без кави, адже вживання цього напою стало світовою традицією. Кожен народ має власні правила та звички у приготуванні та вживанні даного напою. Вважається, що кава у своїй популярності поступається хіба що воді. Чашка кави завжди асоціювалась з моментом спокою між напруженими частинами дня або з пробудженням вранці, коли людина або залишається наодинці зі своїми думками, або неквапно розмовляє з друзями чи рідними. Саме такі моменти дали поштовх великій популярності кавового туризму. Кавовою столицею України є Львів. Часто подорожуючі прагнуть завітати до міста Лева заради того, щоб скуштувати львівську каву. Феномен львівської традиції кавування досліджував, зокрема, письменник Юрій Винничук у творі «Таємниці львівської кави», здійснюючи літературну подорож кав’ярнями міста.


Винний туризм - спеціалізований вид туризму, пов'язаний з ознайомленням з історією, технологією та культурою споживання алкогольних напоїв у певному регіоні та дегустацією алкогольних напоїв безпосередньо у виробника, а також відвідування спеціальних закладів та заходів, як дегустаційні зали, вині підвали, винні виставки, конкурси, фестивалі, тощо. Ідеї винного туризму швидко набирають оберти в Україні, у всіх виноробних регіонах країни - Закарпатті, Одеській і Херсонській областях - все більшу популярність отримують винні тури, формуються спеціалізовані винні маршрути, відкриваються дегустаційні зали та екскурсійні маршрути з відвідуванням виноробних виробництв.


«Темний» туризм – це вид пізнавального туризму, що передбачає відвідування місць, які пов'язані зі смертю та стражданнями людей. До складових «темного» туризму слід віднести: туризм катастроф (відвідання місць, які постраждали від стихійних лих, «токсичні тури» по місцях екологічних катастроф); містичний туризм (подорожі по місцях з паранормальною активністю); туризм по кладовищах; туризм «смерті» (цей вид спрямований на відвідування місць з трагічною історією: концентраційні табори смерті в Польщі, «Поля смерті» «червоних кхмерів» у Камбоджі, місця Голодомору в Україні, музеї тортур, в'язниці з суворим режимом, місця історичних битв, наприклад, Геттисберг і Босвор, місця страт, районів, де були скоєні злочини серійні вбивці, наприклад Джек Різник).


Фототуризм — спеціалізований вид туризму, розрахований, в першу чергу, на створення сприятливих умов для проведення фотографічної зйомки. Фототуризм дає можливість відкрити для себе нові краєвиди, підвищити свій фотографічний рівень, поповнити свої альбоми новими знімками. Фототури організовуються, як правило, туристичними фірмами, але також цим займаються школи фотографів або професіонали, що створюють спеціальні майстер-класи та фотосесії на природі. Організатори заздалегідь планують тривалість поїздки, вибирають маршрути, складають програму подорожі, бронюють готель для проживання на весь період поїздки.


Джанкет-туризм (ігровий туризм) – це розважальна мандрівка з відвідуванням казіно. Новий напрямок азартного відпочинку. Головною привабливою для туристів особливістю Джанкет є той факт, що частина витрат, пов'язаних з поїздкою, бере на себе організатор. Зазвичай учасникам надається цілий ряд безкоштовних послуг: переліт, трансфери, харчування, проживання, екскурсійні тури та інше. Все залежить від рівня заходу.
Натомість від клієнта вимагається дотримання умов Джанкет. Необхідно придбати фішок на обумовлену заздалегідь суму, а потім грати в казино не менше певного часу у встановленому діапазоні ставок.


Космічний туризм - оплачувані з приватних коштів польоти в космос або на навколоземну орбіту в розважальних чи науково-дослідних цілях. Відповідно до оцінок, опитувань та досліджень громадської думки, у багатьох людей є велике бажання полетіти в космос. Хоча вартість туру на орбіту складає декілька десятків мільйонів доларів, кількість охочих побачити космос неухильно зростає. Крім того, є послуга - вихід космічного туриста у відкритий космос.


Ольга Козаченко,
провідний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова,
член Молодіжної секції УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар