пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Град Коростень – велич і гордість віків!



Коростень – чарівне українське місто, яке згадується в «Повісті минулих літ». Раніше звався - Іскоростень та був столицею древлян. 
Місто причаровує, величними скельними каміннями, зеленими холмами, річкою Уж з лісами обабіч. В місті багато пам´яток історії: пам´ятник князю племені древлян Малу, легендарна купальня княгині Ольги, пам´ятник Добрині Микитовичу, який за народними переказами є корінним мешканцем міста.

З появою великого транспортного вузла Південно-Західної залізниці місто стало більш значимим - 140-річчю цієї події відкрили пам´ятник.


Через улюблене свято всіх коростенців – свято дерунів, цю їжу теж залишили в граніті на пам´ять потомкам.

 
Коростень має дуже цікавий військово-історичний комплекс «Скеля». Це унікальний секретний підземний комплекс, розташований в скелі над річкою, де колись було городище древлян.

У режимі суворої секретності з 1935 по 1938 роки в природних гранітних печерах під керівництвом генерал-лейтенанта інженерних військ Дмитра Карбишева був побудований командний пункт «Скеля» для Київського військового округу і укріпрайону № 5. Хоча підземний об'єкт складається з трьох рівнів, сьогодні доступний для відвідування тільки середній, другий рівень. Загальна довжина коридорів доступного для відвідувачів рівня становить 146 метрів, передбачувана верхнього — близько 200 метрів, про замурований нижній рівень практично нічого невідомо (переходи із середнього на інші рівні були забетоновані в 1941 році, крім того є інформація про те, що верхній і нижній рівні також заміновані).

Як місто має свою цікаву історію, так і Центральна міська бібліотека ім. М.Островського м.Коростень має свою цікаву історію.



Розпочалася вона у 1919 році. Її засновником вважається Ілля Дмитрович Блінков - командир бронепоїзда ім. Невського, який наказом за особистий героїзм був нагороджений грошовими коштами в сумі 5000 руб. для встановлення на бронепоїзді бібліотеки.
Після прибуття фортеці на колесах в Коростень Ілля Дмитрович передав бібліотеку в дар місту. Цей дар став основою для створення в липні 1919 року першої Публічної бібліотеки міста.
У 1923 році місто Коростень стає центром новоутвореного округу, завдяки чому бібліотека стала окружною, отримала нове приміщення для розміщення фондів і міцну фінансову базу.
У 30-ті роки бібліотека поповнила свої фонди десятками видань союзних і республіканських видавництв. Бурхливі роки Великої Вітчизняної війни бібліотека зустріла в приміщенні по вул. Кірова (нині це вулиця Грушевського) - в районі колгоспного магазину. Це час, дуже важливий для людей і країни, не оминув і бібліотеку. Її фонди під час окупації були розграбовані, приміщення спалені.
Назавжди залишиться в пам'яті жителів м Коростень ім'я Сергія Щербакова - студента Київського університету ім. Т. Г. Шевченка. Цей юнак в роки війни зберігав бібліотечні книги. У 1942 році Сергій був розстріляний, але його рідні після звільнення міста передали книги в бібліотеку.
У жовтні 1964 року міській бібліотеці, рішенням Коростенської міської Ради присвоєно ім'я письменника Миколи Островського, який знаходився на цій землі в роки громадянської війни.
На сьогоднішній день центральна міська бібліотека ім. М. Островського є базою для розвитку культурного і суспільного життя, місцем дозвілля та самоосвіти. Для бібліотечних фахівців це методичний і керівний центр, орієнтир в професійному зростанні.
Про цікаві заходи, такі як, літературно музична дегустація «Аромат чаю з присмаком древлянської осені» можна почитати на блозі "БібліоШЕЛЕСТ".
З любов´ю до Коростеня,
провідний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова,
член Молодіжної секції УБА,
Ольга Козаченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар