середу, 13 квітня 2016 р.

Бібліотеки світу незвичайної архітектури

Храм науки і знань з паркетною підлогою і ліпниною під стелею - звичний образ бібліотеки, що оселився в уяві любителів читання. Сучасні бібліотеки відрізняються не тільки новими технологіями, але і вельми нестандартними рішеннями у сфері архітектури і дизайну. 
Ми ознайомимо вас з найбільш незвичайними.




Публічна бібліотека Канзас-Сіті, США

У 2004 році Публічна бібліотека міста Канзасу була перенесена в порожню стару будівлю Першого національного банку. Через два роки після переїзду на нове місце проживання поряд побудували парковку, порушивши архітектурний вигляд будинку. Щоб закрити вид на парковку, було прийнято рішення побудувати стіну у вигляді гігантської книжкової полиці.  


Висота кожної «книжки» - 8 метрів, ширина - 2 метри. Книги були обрані за результатом опитування, проведеного серед читачів бібліотеки. На «полицю» потрапили «Пригоди Гекльберрі Фінна» Марка Твена, «Володар перснів» Джона Р. Р. Толкіна, «Людина-невидимка» Герберта Уеллса, «100 років самотності» Габріеля Гарсії Маркеса, «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра і інші видатні твори класиків світової літератури. Внутрішній дизайн бібліотеки зроблений в банківському стилі як данина історичному минулого будівлі.


Бібліотека Pargue Espana, Колумбія

Будівля бібліотеки Parque Espana, спроектованого архітектором Джанкарло Маззанті в 2007 році - символ культурного відродження колумбійського міста Медельіна, який в XX столітті придбав погану славу кокаїнової столиці.


Pargue Espana звели у вигляді трьох величезних гранітових скель. У цих скелях-багатогранниках розташувався культурний центр, численні читальні зали і сучасні комп'ютерні класи.

Бібліотека Луї Нюсера (Ніцца, Франція)

Найперша в світі жила скульптура є будівлею ... бібліотеки! Побудована в 2002 році в Ніцці архітекторами Івом Байяр і Франсисом Шапю, голова-бібліотека відразу стала одним із символів курортного міста Франції. 


Доступ до «мозку» пересічному читачеві або туристу замовлений - в статуї працюють тільки адміністративні відділи бібліотеки Луї Нюсера. Бібліотечний фонд і читальні зали розташовані в більш традиційному будинку поруч.



Бібліотека імені Сандро Пени (Перуджа, Італія)

Посеред затишних будиночків туристичного містечка Перуджа приземлилася космічна будівля бібліотеки Сандро Пенни. Вона нагадує літаючу тарілку з прозорими рожевими стінами.

Внутрішній дизайн бібліотеки також підтримує космічну тематику - футуристичні меблі, штучне освітлення як на космічному кораблі, і неймовірна звукоізоляція.


Бібліотека Делфтського технічного університету (Делфт, Нідерланди)

Дельфтський університет - один з найбільших технічних університетів в Європі, завжди крокував у ногу з часом. Передовому університету - передову бібліотеку, і в 1997 році було побудовано нову будівлю бібліотеки. З першого погляду важко уявити, що під соковитим зеленим газоном, на якому відпочивають студенти після навчальних занять, знаходиться бібліотека одного з найбільших технічних університетів Європи.

У спроектованій під землянку бібліотеці знаходиться бібліотечний фонд, читальні зали, університетське видавництво, палітурний відділ і книжковий магазин. Внутрішній дизайн приміщень бібліотеки нагадує бункер для укриття від авіаційних атак.
 

Бібліотека Гейзеля (Сан-Дієго, США)

Побудована в 70-х рр. XX століття бібліотека Каліфорнійського університету в Сан-Дієго носить ім´я письменника і мецената Теодора Сьюзі Гейзеля, який зробив суттєвий вклад у формування бібліотечного фонду.



Будівля бібліотеки побудована у вигляді вікового дерева, гілки якого тягнуться до сонця і нових знань. Також біля входу в будівлю знаходиться кольорова інсталяція, на якій викарбовано: «Читай, пиши, думай, мрій».


Библиотека Лиюань (Хуайжоу, Китай)

В селі Хуайжоу був побудований дивовижний «книжковий храм», схожий на старовинну дерев´яну фортецю. Спроектована професором архітектури Лі Сяодуном, конструкція бібліотеки складається зі скла і 45 тисяч дерев'яних прутиків.




Усередині бібліотеки немає ні столів, ні стільців - їх замінюють багаторівневі тераси з вставленими книжковими полицями. На полицях-терассах лежать циновки, на які можна сісти і читати книгу прямо на місці. Будівля бібліотеки не електрифікована, тому освітлення виключно природне - через прозорий дах з покриттям з дерев'яних прутиків. Зважаючи на відсутність електрики, бібліотека працює тільки до 16.30 вечора.
 

Нова Олександрійська бібліотека (Олександрія, Єгипет)

На місці легендарної Олександрійської бібліотеки, знищеної майже дві тисячі років тому, була зведена Бібліотека Александріна. Будівля розташована всередині басейну і виконана у формі диска, уособлюючи одночасно і схід сонця знань, і давньоєгипетського бога сонця Ра.


Всередині «сонця» знаходиться цілий бібліотечний Всесвіт: гігантський фонд на вісім мільйонів книг, численні читальні зали (головний зал розташовується на 11 каскадних рівнях і має площу 70.000 квадратних метрів), конференц-зал, спеціалізовані бібліотеки для сліпих, підлітків і дітей, чотири галереї мистецтв, планетарій, лабораторія з реставрації древніх рукописів.


Бібліотека-готель The Library Resort, Таїланд

У Таїланді, на пляжі Чавенг острова Самуї був побудований готель-бібліотека The Library Resort. Готель пропонує відпочиваючим не тільки фізичний «релакс», а й культурний - біля басейну відкрита бібліотека з досить солідним фондом.


В готелі є великі читальні зали з сучасним мінімалістичним дизайном, проте постояльцям дозволяється читати книги і біля басейну на свіжому повітрі. Почитати можна не тільки паперові книги, а й електронні: в кожному номері - комп'ютери iMac з безкоштовним виходом в Інтернет. Ідеальне місце для відпочинку любителів друкованого слова!


Національна бібліотека Білорусі (Мінськ, Білорусь)

Нова будівля була здана працює з 2006 р. Вона являє собою «діамант» висотою 73,7 метра (20 поверхів) та вагою 115 000 тонн (без урахування ваги книжок).
Будівля бібліотеки є однією з найбільших у світі. Форма будівлі символізує цінність знань та нескінченність пізнавального світу.


Крім книгосховищ, читальних залів та службових приміщень, до складу комплексу входить соціокультурний центр. Він включає багатофункціональний конференц-зал, центр ділових зустрічей та переговорів, музично-художній салон, музейний комплекс, комплекс художніх галерей, фізкультурно-оздоровчий центр, оглядовий майданчик, пункти харчування, дитячу ігрову кімнату тощо.

 
Завдяки системі підсвічування в темний час доби на стінах бібліотеки з'являються барвисті зображення.

Бібліотека Книжкова гора (Спейкеніссе, Нідерланди)

У Спейкеніссе, що в Голландії, недалеко від порту Роттердама, розташована унікальна міська бібліотека. Зовні вона виглядає ніби гора книг посеред ринкової площі міста. Пірамідна форма бібліотекa має 5 рівнів з книжковими полицями. Їх пов'язують сходи, загальною довжиною майже в півкілометра. Крім того, до вершини цієї книжкової гори ведуть доріжки і внутрішні тераси. 


Фасад будівлі виконано зі скла, відповідно все, що знаходиться всередині, легко можна відстежити зовні. Мало того, що в денний час це змушує не пройти повз такої цікавої споруди, так вночі, коли воно все світитися зсередини, жоден турист не зможе встояти перед його чарівністю.


Публічна бібліотека Бішан, Сінгапур

Побудована за проектом агентства LOOK Architects публічна бібліотека Бішан - одна з новітніх архітектурних пам'яток Сінгапуру. Головна особливість бібліотеки - спеціально відведені звукоізоляційні зали для обговорення прочитаних книг.


«Мислезали» оброблені яскравим склом всіх кольорів веселки, що створює настрій і комфортне середовище. Процес видачі книг повністю автоматизований, читач отримує своє замовлення максимум через п'ять хвилин.



Козаченко Ольга,
провідний методист науково-методичного відділу 
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова,
член Молодіжної секції УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар