вівторок, 22 липня 2014 р.

П'ятірка колоритних бібліотек Києва (відкриття друге)

Кожний візит до Києва по-новому відкриває столицю України. За один раз не охопиш все місто, його велич і різноплановість. Так само і з київськими бібліотеками. Щоразу можна по-новому відкривати для себе бібліотеки Києва. Пропонуємо Вашій увазі ще одну п’ятірку колоритних бібліотек столиці України

Унікальність Національної історичної бібліотеки України полягає в тому, що вона – єдина в державі спеціалізована бібліотека з питань історії, суміжних історичних дисциплін та історичного краєзнавства. Тут можна доторкнутися до національного культурного надбання – палеотипів, колекцій книг кириличного друку ХVI-XVII ст., книг гражданського друку ХVІІІ-ХІХ ст., унікальних книг Івана Федорова, видань Лаврської друкарні, а також колекцій давніх книг іноземними мовами. Ви матимете чудову нагоду побачити найстарішу пам’ятку – рідкісний рукопис «Помянник» Києво-Печерської Лаври, якому майже 500 років.


Вельми наочну подорож у часі та просторі можливо здійснити у великому читальному залі Бібліотеки, стіни якого прикрашають чудово видані та якісно оформлені масштабні карти України ХVІІ ст. видатного французького інженера та географа Гійома Левассера-де-Боплана. Привабливим для відвідувачів є територіальне розміщення бібліотеки, адже вона знаходиться на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповіднику. 


В історичному центрі Києва, на розі вулиць Антоновича і Толстого, знаходиться перлина архітектури ХІХ століття – особняк славнозвісної родини меценатів Терещенків, де розташована Національна наукова медична бібліотека України – головний науково-інформаційний центр мережі медичних бібліотек країни. 


Національна наукова медична бібліотека України – освітній та культурний заклад, осередок духовності, що сповідує у своїй діяльності девіз: «Мистецтвом і людяністю, працею і знанням». Двері бібліотеки завжди гостинно відчинені для усіх категорій користувачів, а для естетичного задоволення в холі експонуються виставки картин українських художників, якими можуть милуватися безкоштовно усі бажаючі. 


Могилянська бібліотека НаУКМА - знана в країні та світі академічна книгозбірня з понад півторамійонним фондом, лідер у галузі впровадження інформаційних та бібліотечних технологій, управління електронними ресурсами., ініціатор багатьох всеукраїнських та міжнародних проектів. 


Бібліотечний комплекс Могилянки – насправді 9 підбібліотек, розташованих у шести будівлях університету у стародавньому районі Києва - Подолі. Найбільший інтерес викликають Староакадемічний корпус (1703р.) - перлина барокового мистецтва та архітектури, яка до того зберегла донині своє першопочаткове призначення, продовжуючи слугувати навчальним корпусом та бібліотекою. Зовсім поряд - Бакалаврська бібліотека, збудована на кошти українських благодійників Тетяни та Омеляна Антоновичів. В просторі Бібліотеки Омеляна Пріцака представлено тріаду “бібліотека-архів-музей”. Американська бібліотека імені Віктора Китастого відома різноманітними програмами та заходами для всіх охочих, а не тільки могилянців, бо за статусом - це публічна книгозбірня. Філологічна бібліотека має чудову колекцію літератури відповідного спрямування, а також утримує приватні колекції відомих письменників та науковців: Вячеслава Брюховецького Дмитра Павличка, Віри Вовк, Євгена Поповича, Володимира Моренця, Артема Москаленка та ін. (всього у фонді колекцій - 64 приватних бібліотеки).
Запрошуємо бібліотуристів відчути атмосферу історичних місць та сучасних бібліотечних інтер'єрів, побачити як твориться інтелектуальне інформаційне середовище, що долучається до виховання молодої еліти України.


За сім десятиліть своєї історії Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих м. Києва з невеликої філії виросла у головну публічну бібліотеку Києва, що виконує функції інформаційного центру громади та науково-методичного центру для публічних бібліотек міста. У 1998 році бібліотека другою в Україні (після Національної бібліотеки ім. В.Вернадського АН України) виставила зведений електронний каталог у світовий інформаційний простір, доступ до якого забезпечено у цілодобовому режимі. 


У фондах бібліотеки зберігаються раритетні видання ХVІІІ-ХІХ століть, книжкові колекції народного артиста України, актора театру «Березіль» Ростислава Івицького, професора Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.Карпенка-Карого Юрія Бобошка, ректора цього ж університету Івана Чабаненка, відомого культуролога і кінознавця Романа Корогодського, директора Дому Америки в Україні Віктора Китастого, інших. Досить повно представлена зарубіжна україніка, передана бібліотеці українською діаспорою. У 1997 році фонди бібліотеки збагатило безцінне книжкове зібрання киянина, видатного майстра балету, митця із світовим ім’ям Сержа Лифаря. Колекція зберігається у відділі мистецтв. Частину стародруків, зокрема 106 книг колекції Сержа Лифаря, оцифровано та представлено на сайті бібліотеки. 


Якщо, прогулюючись Києвом чи нудьгуючи вдома, у Вас виникло бажання зануритись в атмосферу креативу та позитивного настрою, радимо завітати до Міської спеціалізованої молодіжної бібліотеки «Молода гвардія».


В затишній атмосфері, створеній творчими та відкритими до відвідувачів бібліотекарями, які запропонують Вам сучасні бібліотечні послуги та різноманітні проекти на будь-який смак. Ви зможете: дізнатися про свої права й отримати безкоштовні консультації провідних юристів м. Києва; вивчити англійську мову; визначитися у майбутній професії; розвинути свої ділові та виявити в собі лідерські якості; прийняти участь у майстер-класах з hand-made та багато іншого.

В бібліотеці Ви зможете не тільки відвідати вечори, вистави, конкурси, що проводяться відомими в Україні та за її межами користувачами бібліотеки, а й провести власні заходи, виставки тощо. З «Білої книги успіху», яка старанно ведеться бібліотекарями, Ви дізнаєтесь про історії та шляхи до успіху користувачів «молодіжної» і матимете можливість вписати свою власну сторінку. Успіх бібліотеки – це успіх її користувачів.


Запрошуємо всіх бажаючих прогулятись київськими бібліотеками, відчути їх атмосферу і дізнатись більше про культурно-інформаційні центри столиці. Про перше відкриття колоритних бібліотек міста Києва читайте тут.

Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

2 коментарі:

  1. Ми вже прийняли перших "бібліотуристів" за проектом! Чекаємо ще! .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. То чудово! Чекаємо на відгук нашого бібліотуриста про екскурсію Києвом!

      Видалити