вівторок, 19 серпня 2014 р.

Вінниця туристична (частина третя)

Продовжуємо огляд цікавинок міста Вінниця. Про широковідомий фонтан Рошен, набережну річки Південний Буг, пам’ятку архітектури обласного значення, побудовану головним архітектором Вінниці Г.Г. Артиновим – Вінницьку обласну універсальну бібліотеку ім. К.А. Тімірязєва і вищий навчальний заклад, названий на честь всесвітньо відомого хірургу, анатома та педагога М.І. Пирогов читайте в першій частині Вінниці туристичної. Якщо Ви не читали про Центральний міський парк міста Вінниця з космічним пам’ятником кішки, другу за висотою споруду після Емпайр-Стейт-білдінг у Нью-Йорку – Вінницьку телевежу, яскраву та оновлену бібліотеку-філію №11 Вінницької міської централізованої бібліотечної системи та окутану легендами Вінницьку обласну психоневрологічну лікарню ім. академіка О.І. Ющенка, радимо до читання другу частину Вінниці туристичної


Ще одна з привабливостей міста Вінниця, на яку також варто звернути увагу – міський транспорт, який зазнав суттєвої реорганізації у 2012 році. Завдяки цьому різко скоротилася кількість рейсів маршрутних таксі, а основне навантаження пасажирського потоку взяло на себе Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління – одне з кращих підприємств міського електротранспорту України. Його історія починається з 1913 року, коли перші сім вагонів німецького виробництва почали свій шлях вулицями міста. Згодом були київські вагони, чеські, “вагони-гармошки” і так звані “вагони-сараї”, про які можна більше дізнатися у музеї Трамваю. Музей відкрито до 100-річчя вінницького трамваю і розташовано на базі трамвайного депо. Замовити екскурсію до Музею трамваю та поїздку на ретро-вагонах можете і Ви, подзвонивши за телефоном +38098 004-30-57 або заповнивши електронну форму тут.


Сьогодні ж Вінницю заполонили швейцарські трамвайчики, які в 2007 році були люб’язно передані муніципалітетом м. Цюріх в кількості 13 трамваїв, а зараз їх налічується близько 30! Спочатку жителям міста було важко звикнути до користування новими вагонами, так як вони мають напівавтоматичну систему відкриття дверей, яка спрацьовує за допомогою кнопки ззовні і зсередини вагона, але згодом приноровилися,аі старі чеські трамваї почали зникати з наших вулиць. Щоправда, швейцарські вагони не відрізняються новизною, їх вік налічує близько 50-ти років, але охайність і справність вражає і зараз. Особливою родзинкою трамвайчиків є наявність безкоштовного доступу до Wi-Fi, що безумовно приваблює місцеву молодь та туристів. Також цікаво, що прицепні вагони носять прізвисько “Сліпі корови” :) , так як з початку виготовлення поставлялися без зовнішнього освітлення.


Вінницькі трамваї родом з Швейцарії

Також, на радість велосипедистам, Вінниця має спеціальну розмітку для любителів двоколісних, яка проходить через центр міста. Безумовно тішить, що місцеві водії поважають менших учасників дорожнього руху і завжди поступаються дорогою, а після заходу сонця, коли фанати велоспорту влаштовуюють нічні поїздки містом, ще й весело підтримують сигналами клаксонів. Велопробіги у Вінниці регулярно організовують: як денні заїзди, так і нічні “покатушки”.

В центрі мальовничого Замостя, одного з найвіддаленіших районів міста, який у часи соціалістичної індустріалізації вважався найпотужнішою промисловою зоною міста (агрегатний, хімічний, інструментальний, підшипниковий, радіоламповий заводи), знаходиться бібліотека-філія № 8 Вінницької міської центральної бібліотечної системи. Цей заклад є невід’ємною частиною інформаційної структури міста, комунікативним та соціокультурним центром, що сприяє розвитку соціальної мобільності особистості, розширенню її життєвих просторів. Бібліотека обслуговує різновікові категорії читачів на основі новітніх технологій (доступ до мережі Інтернет, оснащена Wi-Fi зона), а також пропонує екскурсії до міні-музею “Історії книги”, які перенесуть Вас на 6000 років назад, в епоху зародження писемності.

Бібліотека-філія №8 Вінницької міської центральної бібліотечної системи

Осередком культурного життя міста слугує Вінницький державний академічний музично-драматичний театр ім. Н.К. Садовського, заснований у 1910 році по проекту вже відомого Вам архітектора Г.Г. Артинова, та реконструйованого після 1944 року. Зала театру налічує 700 місць, і щороку тут, крім вистав, тисячі випускників отримують свої атестати. Саме тут Ви можете втамувати культурний голод.

Вінницький державний академічний музично-драматичний театр ім. Н.К. Садовського

Ось тільки маленька частина Вінниці, яку варто побачити і зберегти ці моменти у своїй пам'яті, тому наполегливо рекомендую відвідати наше чудове місто і відчути його атмосферу, яка змусить Вас повернутися до Вінниці не один раз:-)



Сахарова Марія,
координатор м.Вінниця у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»
заступник голови МС УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар