середу, 2 липня 2014 р.

Топ-5 бібліотек Харкова

Якщо ви хочете якомога більше дізнатися про Харків і зрозуміти, чому наше місто вже кільканадцять років підряд вперто називають інтелектуальною столицею України, то вам ніяк не можна оминути увагою наші бібліотеки.

Отож, вітайте: п’ятірка найяскравіших і найцікавіших бібліотек, без яких Харків не був би самим собою.


Я нікого не здивую, якщо почну перелік з Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка. Власне, я і не збиралася дивувати вас. Нехай дивує сама бібліотека: їй точно є чим.


Чому ж туристам варто хоч одним оком поглянути на "бібліотеку Короленка", як скорочено називають цю установу місцеві жителі? 

По-перше, справа в масштабах. Державна наукова бібліотека в Харкові — друга за кількістю фондів книгозбірня в Україні (після Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського). Це й одна з найстаріших бібліотек в Україні: її було створено ще 1886 року в якості Харківської громадської бібліотеки.

По-друге, приміщення бібліотеки є архітектурною пам’яткою. Переїзд у будівлю за проектом видатного архітектора О.М. Бекетова відбувся 1901 року. І з того часу бібліотека живе в цьому чудовому будинку модернової архітектури. До речі, саме за цей проект Бекетов отримав почесне звання «Академік архітектури». Думаю, ви самі чудово розумієте, що подібними відзнаками не розкидувалися направо й наліво: її можна було отримати за дійсно значущі досягнення. Тож, якщо ви не бачили бібліотеку Короленка, вважайте, що фактично проґавили елегантний модерновий образ Харкова.



Коли згадують Харків, то в мозку відразу утворюється ще одна стійка асоціація — «студентське місто». Так, у нас багато вишів. Але чи не найбільше жителі Першої столиці пишаються Харківським національним університетом ім. В.Н. Каразіна. Ще б пак — один з найстаріших університетів у Східній Європі. При цьому, на жаль, і самі харків’яни, і гості міста незаслужено мало уваги приділяють тамтешній бібліотеці: її унікальність так і залишаються «білою плямою». А дарма!


До речі, 2013 року бібліотека вкотре підтвердила своє особливе місце на бібліотечній мапі, оскільки отримала Статус національного надбання. На жаль, в коротенькому описі всього не розкажеш. Але тим краще: буде простір для приємних сюрпризів під час мандрівки самою бібліотекою.



Якщо ви всіляко культивуєте в собі любов до мистецтва, то обов’язковим пунктом туристичного маршруту в Харкові маєте зробити Харківську міську спеціалізовану музично-театральну бібліотеку ім. К.С. Станіславського.


Що сказати? Ще один унікальний осередок інтелектуального й культурного життя Харкові. Це найстаріша спеціалізована бібліотека з питань мистецтва в Україні. У Східному регіоні вона досі залишається єдиною і неповторною, хоч і створена далекого 1955 року.

А ще краще потрапити в цю бібліотеку на якийсь захід: там їх проводять безліч. Все залежить від вашої мети: хочете туго «набити» свій багаж знань — тоді вам на одну з лекцій-презентацій; бажаєте розчулитися до сліз — концерти камерної музики для цього і створені; не вистачає візуальних вражень — сходіть на спектакль театру пісочної анімації. Вибір за Вами! 



Якщо ви хочете побачити бібліотеку на вістрі технологічного прогресу, то навідайтеся в новий корпус Науково-технічної бібліотеки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».


Дещо химерна зовні будівля, відкрита 2012 року, приховує в собі чимало сучасних «фішок», які поки що не стали звичними для користувачів публічних бібліотек. Читацькі квитки з вмонтованими чіпами, турнікети на вході, система відеоспостереження, сенсорні панелі для перевірки наявності потрібного видання або попереднього замовлення. Усе це, якщо і не змушує почуватися відвідувачем якоїсь секретної служби, точно не асоціюється з традиційним образом бібліотеки. Отож, якщо ви відчули, що час ламати стереотипи про «відсталість» книгозбірень, вам сюди.



І, нарешті, відвідайте Харківську обласну універсальну наукову бібліотеку. Бо там добре знаються на культурі Харкова і Харківщини та зможуть допомогти навіть найприскіпливішому туристу отримати потрібну інформацію. Краєзнавча база там неперевершена!


З часу свого створення у 1951 році в якості обласної бібліотеки для дорослих цей осередок культури зазнав чимало змін. Але головне під дією часу не змінилося: там, як і раніше, можна знайти швидку інтелектуальну допомогу!

Сподіваюся, мені вдалося вас переконати, що здійснити невеличке турне харківськими бібліотеками буде аж ніяк не зайвим. Без цього враження про наше місто буде неповним. Приїздіть і переконайтеся: в харківських бібліотек є ще порох в порохівницях! J 



Марія Медведська, 
координатор м.Харків у проекті 
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»



2 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Дякуємо, але це лише початок. В найближчий час на нас чекають й інші цікавинки бібліоподорожей!!!

      Видалити