четвер, 10 липня 2014 р.

П'ятірка колоритних бібліотек Києва (відкриття перше)

Україна бібліотечна – унікальна країна, адже тільки у нас є аж дев’ять національних бібліотек! Сім з них знаходяться саме в Києві. Ще в столиці є державні, спеціалізовані, публічні, університетські та шкільні бібліотеки. І кожна має свою особливість. З точки зору бібліотечного туризму, варто відвідати наступні бібліотеки міста Києва.

Національна парламентська бібліотека України – перша серед бібліотек України отримала статус національної. Приміщення бібліотеки на вул. Грушевського, 1, споруджене у 1911 році на кошти киян за проектом архітектора З.Клаве, є найдавнішою київською спорудою такого призначення, включене до переліку пам'яток архітектури початку ХХ ст. Згідно з наказом Міністерства культури Національна парламентська бібліотека України адмініструє проект – Електронна бібліотека «Культура України», фонд якої містить повні тексти документів, що зберігаються в бібліотеках, музеях та інших закладах культури, або надані окремими авторами. 

Національна парламентська бібліотека України (приміщення на Грушевського, 1)

У 2014 році Національна парламентська бібліотека України опинилась в епіцентрі жорстокого протистояння на вулиці Грушевського. Поряд із стінами бібліотеки були зведені барикади, стріляли та кидали «коктейлі Молотова», палили шини. В приміщенні бібліотеки працював пункт першої медичної допомоги міжнародної організації «Червоний хрест», лікарі якого врятували багато життів. Бібліотекарі весь цей час напружено і віддано працювали, допомагаючи людям і зберігаючи національне надбання народу України. Зараз у вестибюлі бібліотеки розміщено виставку фотографій, присвячених подіям на Грушевського у січні – лютому 2014 року, очевидцями яких були працівники бібліотеки. 


Національна бібліотека України для дітей – головна дитяча книгозбірня країни. Нова будівля бібліотеки, яку за спеціальним проектом збудували у 1979 році. Приміщення нагадує казковий палац, оздоблений авторськими керамічними панно і композиціями видатної української художниці-керамістки Ольги Рапай. Чого тільки варте пано «Казки народів світу» у читальному залі для малюків, «Історія книги та друку». 

Національна бібліотека України для дітей, м.Київ, панно української художниці-керамістки Ольги Рапай

Для тих, хто цікавиться дитячими виданнями, бібліотека стане безцінним скарбом. У фонді зберігається обов’язковий примірник усіх книг для дітей, виданих на Україні, а також видання для дітей українською мовою, видані за межами України. Унікальною є колекція рідкісних і цінних видань, в якій зосереджено більше 15 тисяч одиниць зберігання - книг і журналів для дітей ХІХ – першої половини ХХ ст. 

Для дітей тут справжній рай – в бібліотеці працюють гуртки, клуби, студії для розвитку дитячої художньої і театральної творчості, читацькі об'єднання, психологічні групи та тренінги з казкотерапії. У бібліотечній виставковій галереї щомісяця змінюються експозиції творчих робіт талановитих читачів-дітей та професійних художників, ілюстраторів дитячої книги, фотографів. 


Від дітей перейдемо до юнацтва. Державна бібліотека України для юнацтва є ініціатором і організатором широкомасштабних культурно-просвітницьких акцій, соціальних проектів і програм, всеукраїнських та міжнародних творчих конкурсів для молоді. У бібліотеці діють: веб-проекти «Нетикетка» (основи етикету в мережі Інтернет), «Безпечний та привітний веб-простір» (гуманітарні аспекти роботи в Інтернеті), «Мені є що сказати» (платформа для конструктивного діалогу молоді), «Здоровий спосіб життя», «Щоб пам’ятати», «Відкриття», річна програма читання «Літо з Інтернетом». 

Державна бібліотека України для юнацтва

Дізнатись, як працює науково-дослідний та методичний центр юнацьких та молодіжних бібліотек України, можна в Державній бібліотеці для юнацтва. Вона опрацьовує та видає методико-бібліографічні матеріали: інформаційний вісник «Бібліосвіт», бібліографічний покажчик «Молодь в українському суспільстві», «Видавнича діяльність Державної та обласних бібліотек України для юнацтва та молоді, статистичний аналіз діяльності бібліотек України для юнацтва та молоді «Бібліотечна Україна – юнацтву: цифри і факти» тощо. 


Галасливе і активне студмістечко з навчальними корпусами Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» нагадують український Хогвардс (вигаданий навчальний заклад чарівників з серії книг «Гаррі Поттер» автора Джоан Роулінг). Два рази на рік Науково-технічна бібліотека Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» збирає повні читальні зали, всі столи у коридорах зайняті, чутно уривки дискусій - саме так проходять зимові та літні сесії. Коли цей період безсонних ночей та літрів кави залишається позаду, студенти не забувають дорогу до бібліотеки.

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», перший корпус

Кожен КПІшник чудово знає, як виглядає маятник Фуко, який наочно демонструє обертання Землі, адже він знаходиться в приміщенні бібліотеки. Так у будь-який час можна особисто переконатися в підтвердження теорії Миколи Коперніка та Галілео Галілея. Всі студенти хоча б один раз бачили галерею портретів «Українці в світі», місце якої вибрали надзвичайно вдало: вона зайняла холи усіх поверхів бібліотеки.

А для тих, хто цікавиться витоками видавничої справи та старовинними виданнями бібліотека має сюрприз - фонд рідкісної та цінної книги, який зберігає багато старовинних та унікальних книжкових пам’яток, які вражають своїм оформленням. 

Публічна бібліотека з азербайджанським колоритом! Якщо ви хочете поринути в атмосферу Сходу, насолодитися його поезією та прозою, почути цікаві факти з життя Самеда Вургуна та його родини, – ласкаво просимо у бібліотеку імені Самеда Вургуна.  Публічна бібліотека імені Самеда Вургуна є справжнім острівцем Східної літератури. Самед Вургун – народний поет Азербайджану, драматург, літературознавець, академік Академії Наук Азербайджану. Чудовий дизайн, виконаний в колоритному етнічному стилі, та затишна, привітна атмосфера зачаровує кожного, хто переступає поріг бібліотеки. 

Бібліотека імені Самеда Вургуна, м.Київ

Окрасою універсального фонду є унікальна колекція найкращих художніх творів майстрів слова Азербайджану мовою оригіналу, українською та іншими мовами. Бібліотека співпрацює з Посольством Азербайджанської республіки в Україні, тому не дивно що частими гостями бібліотеки є відомі політики, вчені, письменники, художники, громадські діячі. 


Звичайно, даний перелік є далеко не вичерпним, тому будуть й інші публікації про цікаві бібліотеки Києва. До речі, Українською бібліотечною асоціацією було створено бібліотечну карту Києва з адресами та контактами, яку можна завантажити тут.



Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

2 коментарі:

  1. Сюди ще можна включити дослідницьку бібліотеку Києво-Могилянської Академії. там точно пахне стровиною і колоритністю)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Могилянська бібліотека НаУКМА обов’язково буде в наступній публікації про колоритні бібліотеки Києва!

      Видалити