понеділок, 18 серпня 2014 р.

18 порад мандрівнику-початківцю

Будь-яку людину надихають мандри. Вони дарують позитивні емоції, розширюють кругозір і залишають в пам’яті хороші моменти. Американський фотограф Ерік Кім після тридцятиденної поїздки європейськими країнами склав список порад для мандрівників-початківців і поділився ними у своєму блозі. Деякі з них можуть бути надзвичайно корисними для під час мандрування бібліотечними маршрутами України і світу.


1. Не беріть з собою багато речей. Вам буде важко насолоджуватись поїздкою, тягнучи за собою заважкі валізи і сумки.

2. Пробуйте місцеву кухню. Можна економити на багатьох речах, але скуштувати місцеву кухню неодмінно треба. Добре харчуйтесь. Вам же потрібні сили та енергія для нових відкриттів.

1x1.trans 25 Things I Have Learned Traveling While Backpacking in Europe

3. Розмовляйте місцевою мовою. Навіть, якщо у Вас жахливий акцент або не вірна вимова слів, місцевим жителям приємно, що Ви цікавитесь їхньою мовою, культурою і бажаєте її опанувати.

4. Плануйте, але не дуже щільно. Спокійніше заздалегідь знати, що вирішено питання з місцем ночівлі та основним транспортом. При цьому залишайте час для туристичного експромту. Спонтанність при відкритті нових місць приносить найбільше задоволення.

5. Не бійтесь. Тисячі думок-сумнівів «Що як…» заважають зробити перші кроки для подорожей. Зберіть свою мужність та вперед на відкриття нових місць!

6. Знайомтесь. Подорожуйте з друзями, знайомтесь з місцевими мешканцями. Найцікавіші спогади частіше за все пов’язані не з місцевістю, а з людьми.


7. Краще побачити менше місць, але отримати насолоду від них у повній мірі. Подорожі в темпі галоп дають змогу побачити більше цікавинок, але шалений ритм стомлює, і Ви можете не відчути тої краси, повз яку тільки що про промчали.

8. Залиште всі проблеми вдома. Насолоджуйтесь кожною хвилиною подорожі. Залиште всі проблеми осторонь. При поверненні Ви зможете по-іншому подивитись на свої проблеми і легше знайти рішення.

9. Не всі спогади можна залишити у фотоапараті. Хай певні речі залишаться в пам’яті. Не треба постійно все клацати затвором – встигайте милуватись навколишнім світом.

10. Спробуйте подорожувати самостійно. Зазвичай, ми подорожуємо з друзями. Це дарує веселі спогади і чудовий настрій. Але спробуйте помандрувати самостійно. Ви зможете зрозуміти себе і насолоджуватись тим, що цікаво саме Вам. 

11. Ведіть туристичний щоденник. Ваші яскраві спогади з мандрівок оживатимуть в пам’яті при перечитуванні Вашого туристичного щоденника.

1x1.trans 25 Things I Have Learned Traveling While Backpacking in Europe

12. Не обов’язково мати багато грошей для подорожей. Головне – бажання, а можливості знайдуться.

13. Відвідування музеїв може бути виснажливим. Велика колекція, безліч експонатів – і вже голова йде обертом. Заздалегідь почитайте про основні експонати та оберіть саме ті, що Вам до смаку.

14. Досліджуйте нові маршрути. Більшість не розрекламованих місць прекрасні саме відсутністю напливу туристів. Зверніть з традиційного маршруту і відкривайте ту саму приховану красу.

15. Пропускайте те, що Вам нецікаво. Широковідомі і популярні місця та об’єкти не обов’язково мають Вас захоплювати. Це нормально! То ж не затримуйтесь і продовжуйте досліджувати.

16. Посміхайтесь. Посмішка приносить радість і позитив як Вам, так і оточуючим. З посмішкою набагато легше подорожувати.


17. Не бійтесь звертатись за допомогою. Люди зазвичай доброзичливі і готові допомогти заблукалому туристу. 

18. Не прив’язутесь до комп’ютера. Це може бути незвичним і дивним для тих, чия робота та дозвілля тісно пов’язане з комп’ютером. Киньте собі виклик, спробуйте звільнити себе від глобальної мережі та електронних девайсів.


Чим більше подорожуєте, тим більше розумієте, скільки всього цікавого і недослідженого є в нашому великому світі. А найважливіше, що під час подорожей найбільше починаєш цінувати свій дім і те, що маєш – рідних і близьких. 

Подорожуйте, відкривайте нові місця і набирайтесь нових вражень!


Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

По матеріалам статті Eric Kim "25 Things I Have Learned Traveling While Backpacking in Europe"

Немає коментарів:

Дописати коментар