пʼятницю, 22 серпня 2014 р.

Навіщо відвідувати місто Миколаїв?

І все ж таки, навіщо людям їхати до Миколаєва? 
Створено проект Молодіжної секції УБА "Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки", визначилися із координаторами по місту, треба ж людей зазивати. І почали ми із колегами перебирати наші пам’ятки. Не аби скільки назбирали! Найяскравіші бібліотеки міста Миколаїв описано в розділі Бібліотеки України, то ж варто розказати й про саме місто Миколаїв.

1424_7_2.jpg
Миколаївський сквер Ради Європи

Миколаїв було засновано на півострові, на місці де Інгул впадає у Південний Буг. Дві річки лагідно огортають місцевість, наче мати дитину, дарують неповторні місця для відпочинку та, що свого часу і стало поштовхом для обрання саме цього місця, створюють ідеальні умови для суднобудування. Тож Миколаїв став історичною колискою суднобудування. Усе життя нового міста підпорядковується його потребам та потребам флоту. Вулиці будують за спеціальним проектом - прямі та довгі, щоб було зручніше підвозити ліс на верф. З усіх куточків України збираються майстрові на роботу, тут же багато років знаходиться штаб Чорноморського флоту, тощо… А більш детально про історію суднобудування нашого міста можна дізнатися у музеї суднобудування й флоту, що знаходиться у старовинному будинку, що є архітектурною та історичною пам’яткою і є найвідвідуванішим музеєм нашого міста.

38.jpg
Музей суднобудування й флоту

А також у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї, що від недавнього часу знаходиться у старофлотських казармах. Також історичне приміщення й пам’ятка архітектури, яку було відреставровано лише у 2012 році.

87668_2852_250w_150h.jpeg
Миколаївський обласний краєзнавчий музей. Старофлотські казарми

Старофлотські казарми то взагалі окрема тема! Найсучасніший музей наших часів. Спеціалізоване обладнання, бо як інакше зберігати, наприклад, скіфське золото? Сучасні девайси, система очищення повітря, неповторні експозиції. 

У давнину на території сучасного міста також знаходилося поселення, а нещодавно почалися розкопки у самому центрі! Бо істориками було доведено, що там знаходилося величезне для тих часів місто, що не поступалося розмірами навіть легендарній Трої - “Дикий сад”.

56000896.jpg
Розкопки Дикий сад

Під час Другої Світової війни Миколаїв був осередком партизанського руху на Півдні України - ласкаво просимо до “Музею Підпільного і партизанського руху на Миколаївщині в роки Великої вітчизняної війни 1941-45 рр.” та “Музею бойової слави моряків десантників”, що звільнили місто від окупантів.

Саме Миколаїв має найкращий у нашій країні зоопарк. 

У нас функціонує унікальний дитяче містечко “Казка” - у якому розташовано єдиний у місті сонячний годинник, зростають рідкісні породи дерев: тюльпанове дерево, магнолія, побудовано лицарський замок, “зростає” дуб “зелений”, так-так саме той, із русалкою на гілках та вченим котом.
UDJ4ZR_400w_250h.jpg
Дитяче містечко “Казка”

На наше півмільйонне населення ми маємо вісім Вищих навчальних закладів, крім того середньо-технічні заклади, коледжі та ліцеї. У Миколаєві функціонує найстаріша у Східній Європі астрономічна обсерваторія. 

observatory.jpg
Науково-дослідницький інститут «Миколаївська астрономічна обсерваторія»

По усьому місту розкидані локальні сквери та парки, що створюють неповторну затишну атмосферу. Ще у нас є “Сухий фонтан”. Або, наприклад, проспект Леніна та вулицю Радянську и при цьому залишаємося українським містом!

Ласкаво просимо до Миколаєва!

Юлія Чепурко,
координатор м.Миколаїв у проекті 
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

Немає коментарів:

Дописати коментар