вівторок, 21 квітня 2015 р.

МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ – ТРИНАДЦЯТА ГАРМАТА



Добрі люди, прокидайтесь,
Бо настала вже весна.
До Чернігова збирайтесь,
Де жива старовина.
В гості просим завітати,
Древнім Валом поблукать
І тринадцяту гармату
При нагоді пошукать.
Лана СВІТКО

Якщо у вас з’явився вільний час і виникло бажання помандруватиабо навіть улаштувати незвичне побачення, то гайда до Чернігова – найдавнішого і найкрасивішого міста в Україні.

Початком нинішнього Чернігова стало невелике слов’янське поселення, що виникло наприкінці VII століття на вершині високої гори, біля підніжжя якої зливаються воєдино води Десни та Стрижня. Через декілька століть Чернігів перетворився на багате й добре укріплене місто, котре могло гідно суперничати навіть із Києвом. 

Чернігів – це невелике затишне містечко, заблукати в якому майже неможливо. А прогулянка з центру до історичного місця – Валу (колишнього чернігівського Дитинця) не займе багато часу. 

Йдіть прямо, нікуди не звертаючи, – і якраз потрапите до славнозвісної «тринадцятої гармати».

Прогулянку Черніговом пропонуємо почати з обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, яка розташована в самому центрі та є однією з визначних пам’яток міста. Будівля приваблює туристів своєю неординарністю і своєрідною архітектурою. Це колишній будинок Дворянського і селянського поземельного банку, споруджений у стилі українського модерну, одне з улюблених місць для фотографування – як туристів, так і місцевих жителів.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка
Моціон проспектом Миру приведе вас до Красної площі – одного з найкрасивіших і найпросторіших куточківЧернігова, адміністративного й культурного центру міста. Можливо, ви провели аналогію зоднойменною московською Красною площею? Та насправді вік чернігівської Красної площі набагато поважніший. Тут вирувало життя ще тисячу років тому. Тому побувати на нашій Красній площі необхідно кожному гостеві Чернігова – тільки так про це старовинне місто можна скласти повне враження. Адже прогулянка Красною площею запам’ятається вам надовго. Ступати постаровинній бруківці й насолоджуватися видами давніх будівель, що оточують площу, – це унікальна можливість поринути в минуле сьогодні.

Красна площа
Архітектурний ансамбль Красної площі досить різноманітний. Тут розташований кінотеатр ім. Щорса, побудований у Чернігові напередодні Великої Вітчизняної війни. У роки війни будівля кінотеатру постраждала й була відновлена в первісних формах у 1952-му. Окрім комерційного кіно тут проводяться безкоштовні покази документально-публіцистичних фільмів і відбуваютьсярізноманітні виставки.
Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка споруджений у 1958 р. У його репертуарі переважають твори української класичної драматургії. 

Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка
Неподалік театру – П’ятницька церква, яка була названа на честь покровительки торгівлі Параскеви П’ятниці. На площі перед церквою розташовувалися міські торгові ряди, чим і було обумовлено її назву. 

П’ятницька церква
Всіх, хто вперше приїздить до Чернігова, одразу вражає велика кількість зелених насаджень. І справді, наше місто – нібито один суцільний парк. Сквер ім. М. М. Попудренка – меморіальний сквер, розташований поруч із Красною площею. Окраса скверу – світломузичний фонтан, який відрізняється від інших подібних українських фонтанів своїм оригінальним оформленням: його чаша завершується ободом, виконаним у вигляді ламаних форм. Чаша була побудована з каменю лабрадориту, видобутого в Житомирській області, а її діаметр становить 12 метрів.
Світломузичний фонтан, без перебільшення – видовище неймовірної краси, дивовижне водно-світломузичне шоу, гідне одного з кращих міст України. І підтвердження тому – все більша популярність цієї цікавинки Чернігова та розповіді людей, котрі, побачивши її, не тільки не розчарувалися, але й були приємно здивовані тим, що це видовище перевершує всі очікування.

Світломузичний фонтан у сквері ім. М.М. Попудренка
Поряд зі сквером ім. М. М. Попудренка розташована Чернігівська центральна міська бібліотека ім. М. М. Коцюбинського. Її створено у вересні 1948 року. Колись це була єдина міська книгозбірня. Згодом вона перетворилася нацентралізовану бібліотечну систему, куди ввійшли бібліотека ім. М. М. Коцюбинського, 5 бібліотек для дорослих та 3, що обслуговують дітей. Нині до складу ЦБС входить 13 книгозбірень. Бібліотека ім. М. М. Коцюбинського має статус центральної. Вона є центром методичної, інформаційно-бібліографічної роботи в місті та улюбленим місцем спілкування чернігівців із книгою.

Чернігівська центральна міська бібліотека ім. М. М. Коцюбинського
Щоби потрапити з Красної площі на Вал, досить пройти не більше 200 метрів проспектом Миру. Ця коротка ділянка найдовшої сьогодні міської магістралі була в XIX столітті однією з головних вулиць Чернігова. Назву Шосейна вона отримала завдяки тому, що брала свій початок від Київського шосе. Крім житлових будинків уздовж цієї вулиці розміщувались магазини, навчальні заклади, кінотеатр і готелі. Тут мешкав поет-байкар і громадський діяч Леонід Глібов. У готелі під гучною назвою «Царград» (нині на цьому місці розташований магазин «Янтар») свого часу зупинялися Тарас Шевченко, Олександр Пушкін, Микола Гоголь. На колишній Шосейній вулиці зберігся колишній будинок Миколаївського єпархіального товариства з концертною залою на 612 місць (нині це обласний філармонійний центр фестивалів і концертних програм). Будівля була споруджена в 1912 р. і є пам’яткою архітектури. 

Обласний філармонійний центр фестивалів і концертних програм
Отже, ми майже досягли мети нашої прогулянки містом і потрапили до Дитинця, який виник до першого тисячоліття н.е., а можливо, й раніше, як укріплене городище, котре дало початок майбутній столиці Чернігово-Сіверського князівства. У домонгольський період Чернігівський Дитинець являв собою фортецю, оточену глибоким ровом, високим земляним валом із дерев’яними стінами й вежами. Загальна довжина оборонних споруд досягала 1600 м, а площа – 16 га. Наступні століття наклали свій відбиток на існування фортеці – неодноразові руйнування і відбудови новими володарями. У часи визвольної війни українського народу під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького тут був створений Чернігівський полк, який проіснував до 1781 р., до скасування за указом російської імператриці Катерини ІІ всього Війська Запорозького. Тоді фортецю в Чернігові розібрали, рови засипали й на теренах Дитинця облаштували парк. Сьогодні це заповідник «Дитинець», або в народі – «Вал», що входить до складу заповідника «Чернігів стародавній». На Валу розміщені старовинні історичні будівлі – пам’ятки архітектури минулого тисячоліття: Спасо-Преображенський і Борисоглібський собори, Катерининська церква, будинок Чернігівського Колегіуму, будинок архієпископа, будинок Лизогуба, Чернігівська жіноча й чоловіча гімназії… Дитинець – це культурний і духовний центр Чернігова, візитівка міста.

Чернігівський колегіум на Валу
Однією з визначних пам’яток Валу є 12 чавунних гармат, установлених тут на початку ХХ ст. Існує легенда, що вони були подаровані місту Петром І на знак визнання героїзму чернігівських козаків, проявленого в боротьбі зі шведськими загарбниками. 

Чернігівський Вал
Отже, якщо ви гість Чернігова і прибулидо нашого міста вперше, а чарівна полісянка призначила вам побачення біля тринадцятої гармати – не ображайтеся. Сприйміть це як жарт. Бо на стародавньому Валу на чатах минувшини і сьогодення стоять усього 12 гармат. І не більше.

Олена ПОПОВИЧ,

координатор м. Чернігів у проекті 

«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,

бібліотекар відділу автоматизації бібліотечних процесів 
Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка,

член Молодіжної секції УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар