пʼятницю, 29 травня 2015 р.

Гарячі литовські… бібліотеки?

Професійні бібліотечні візити у інші країни майже ніколи не обходяться без відвідування місцевих бібліотек. Цікаво ж зазирнути і довідатись, як живуть колеги у іншій країні. Так і склалось для української делегації під час участі у міжнародній конференції з обміну досвідом "Еволюція бібліотек у сучасному суспільстві: Прогресивний досвід та виклики майбутнього", Ніда, Литва. Литовські колеги, звичайно, підтримали ініціативу та з радістю показали різні бібліотеки Литви


Дослідження литовських бібліотек розпочалось із Вільнюса.



Центр наукової комунікації та інформації бібліотеки Вільнюського університету


Уявіть собі, що на околиці міста, де знаходяться студентські гуртожитки, вирішили побудувати бібліотеку. Так-так, щоб студентам було зручно навчатись. І не просто бібліотеку, а сучасну бібліотеку з «повним фаршем», тобто високим рівнем автоматизації. Бібліотека Вільнюського університету вражає ззовні, нагадуючи єгипетські піраміди. То ж передчуваємо справжню хай-теківську бібліотеку і всередині.






Зали повні студентів, зручні зони для індивідуальної і групової роботи, рекреаційні зони, вказівники та зрозумілий поділ літератури, орієнтуватись у якому можна завдяки ще й електронному каталогу.


Бібліотека оснащена сучасною системою автоматизації (пристрій для самообслуговування), системою повернення книг, RFID-бібліотекарем, ліфтом для книг, сортувальним комплексом, RFID-наклейками для книг та ін. Всім хто зацікавився системою відкритого доступу до наукової комунікації та інформаційного центру у бібліотеці, раджу почитати RFID-рішення для бібліотек на сайті компанії-постачальника Hansab тут.


Насправді, щоб не вводити вас в оману, Вільнюський університет має одну з найбільших та найстаріших бібліотек країни саме у центрі міста, яка є беззаперечною перлиною історії Вільнюса і веде свій початок ще з кінця ХVI століття. Центр наукової комунікації та інформації бібліотеки Вільнюського університету функціонує з 2013 року у мікрорайоні Саулетикіс. До речі, поруч планують збудувати технопарк – місце для творчості та винахідництва. Чи не чудова перспектива для студентів? 


Публічна бібліотека Адама Міцкевича у Вільнюсі


У центрі Вільнюса розташоване головне приміщення Публічної бібліотеки Адама Міцкевича і поруч її структурний підрозділ – дитяча бібліотека.  Це надзвичайно затишна бібліотека, до якої приємно приводити дітей. Приміщення складається з реконструйованого старого приміщення та нової прибудови.


Тут «проростає» Адамове дерево.





І дитяча бібліотека порадувала своїм рівнем автоматизації. 



Стелажі з книжками зроблені у формі літературного лабіринту з підсвіткою-розміткою на підлозі. Діти створюють власні рейтинги найцікавіших книг та діляться з друзями-відвідувачами бібліотеки. На дитячій галявинці є чимало іграшок, зокрема удав-який-вчить-зав’язувати-шнурки. Так, це територія дитинства.


Стільки залів та активностей, а працівників - аж п’ятеро. «Так, нас мало, але ж стільки всього хочеться зробити», - відповідали працівники бібліотеки. То ж побажаємо їм сил і наснаги у їхній чудовій роботі. А от як виглядає перехід між двома будинками у бібліотеці. 

Чи існує бібліотека, на яку не витрачаються кошти з держави? Так, існує. І це про філіал Публічної бібліотеки Адама Міцкевича – єврейську бібліотеку. Ініціатором та першим меценатом бібліотеки став американець Mr. Wyman Brent, який передав міській бібліотеці колекцію понад 5 тис. цінних видань та компакт-дисків єврейських авторів та книг про іудаїзм авторів неєврейського походження. Так і зародилась бібліотека, чиї фонди поповнюються виключно виданнями-дарами з усіх куточків світу. Зараз ця бібліотека є громадським центром для різноманітних культурних заходів.


Чим би ще здивувати? А давайте зазирнемо у міську бібліотеку приморського міста Литви – Клайпеди, одного з п’яти найбільших міст країни. 

Ошатне, сучасне, просторе приміщення – все це радує око. Бібліотека є місцем для громади всіх вікових категорій, тому є окремо дитячі, юнацькі відділи, виставкові зали, зал періодики, краєзнавчий відділ, як і у нас. А от, що саме нас вразило, дак це  наявність невеликих кухонь у кожному відділі та тренажерна зала для співробітників. 


Літня площадка для користувачів робить бібліотеку ще привабливішою. Вона створена за проектом «Зелена бібліотека». 


У бібліотеці є три зали для святкових заходів, конференцій та семінарів, в одній з яких є галерея однієї картини. А от молодь надзвичайно полюбляє чарівне приміщення  під дахом бібліотеки, яке оформлене у морському стилі. Відвідувачі потрапляють наче на борт справжнього корабля. Тут і якір, і колекція предметів судноплавства, дерев’яні балки, східці. Більше про цю бібліотеку можна дізнатись тут.



Питання фінансування публічних бібліотек Литви дуже цікаве. Частина коштів їх фінансування йде з державного бюджету, але основне - йде з місцевого бюджету самоуправління. Чим більше ціниться бібліотека місцевим самоуправлінням, тим краще фінансується бібліотека. А якщо бібліотеку відкрили, але у ній немає особливої потреби громади, то її змінюють за потребою міста. А ще у Литві престижно бути бібліотекарем, тому й молоді у бібліотечній справі Литви достатньо. 


Дякуємо литовським колегам за теплий прийом, за можливість обмінятись досвідом і за підтримку українського народу!

Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,
заступник голови Молодіжної секції УБА

3 коментарі:

  1. Вікторіє, дякую за статтю! Ніби знову побувала у Литві, побачивши знайомі місця та нагадавши професійний візит до бібліотек Паланги. Нам є чого повчитися у литовських колег!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, пані Надіє! Мені теж сподобались литовські бібліотеки, вразили. Є до чого прагнути!

    ВідповістиВидалити
  3. Осінь 2019 року. Сповнена неабиякими враженнями від Центру наукової комунікації та інформації бібліотеки Вільнюського університету

    ВідповістиВидалити