пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Київ: чарівний та невідомий

Як було обіцяно починаємо публікувати цікаві факти про міста України зібрані в межах фотомарафону учасниками проекта «Бібліотечний туризм».

І першим з усіх звичайно буде столиця України - Київ.


Київ – одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Веде свою історію з кінця V століття. Він зачаровує своїми краєвидами та пагорбами, історією та архітектурою, парками та хмарочосами.

Наразі до вашої уваги невеличкі факти, що більше розкривають чарівність цього яскравого міста.
Найглибша станція метро у світі

У Києві знаходиться найглибша у світі станція метро — станція "Арсенальна". Відстань від її платформи до поверхні землі становить 105,5 м. Глибина станції вплинула на її конструкцію. "Арсенальна" є єдиною у Києві станцією "англійського типу" (двосклепінною станцією глибокого закладення, які дуже поширені у Лондонському метро). Наступна за нею станція "Дніпро" є наземною, тож перегін між ними посідає почесне звання світового рекордсмена з перепаду глибин між станціями метрополітену.
Автор фото: © AMY
Фунікулер

Між розташованою на схилах Дніпра історичною місцевістю Старого Києва (або Верхнього міста) та низинним Подолом курсують вагончики київського фунікулера. Його побудовали у 1902-1905 рр., і до середини тридцятих він вважався трамвайним маршрутом та мав трамвайний номер (№ 15). 

А 22-25 березня 2013 року, під час рекордного за останні 100 років снігопаду, фунікулер використовувався як лижний підйомник лижниками та сноубордистами, що спускалися з Володимирської гірки та каталися Андріївським узвозом.


Шулявська робітнича республіка

Шулявка — історична місцина у Києві. Сьогодні тут, окрім "спальних мікрорайонів", знаходяться Київський політехнічний інститут, Кіностудія імені Олександра Довженка та Київський зоопарк, а під час буремного початку 20 сторіччя тут розташовувалася робітнича дільниця міста. Впродовж 4 днів (з 12 по 16 грудня 1905 року) на Шулявці проіснувала Шулявська робітнича республіка. Громадяни Шулявки виступали "за скасування монархічного абсолютизму, за свободу зібрань та слова, за соціальне визволення, за амністію політв'язням, за національну емансипацію українського, польського, єврейського та інших народів Російської імперії, за негайне припинення єврейських погромів". Повсталих робітників підтримували студенти та викладачі Київського політехнічного інституту, а столицею республіки проголосили перший корпус КПІ.


Костел Святого Миколая

Збудований у готичному стилі в 1899-1909 рр. "київським Гауді" — таємничим архітектором та міським будівничим Владиславом Городецьким. Минуло понад століття — і наразі у костелі облаштовано концертний зал Національного будинку органної та камерної музики України.

Концертний орган замовили у майстрів чеської компанії «Rieger-Kloss», які наблизили зовнішній вигляд інструменту до архітектурного ансамблю костьолу. Також сьогодні у костелі проходять релігійні служби парафії Святого Миколая Римо-Католицької Церкви в Україні.


Відкривайте для себе невідомі місця в відомих містах!

Немає коментарів:

Дописати коментар