вівторок, 27 жовтня 2015 р.

Знайома та незнайома Вінниця

Є в Україні місця, які до сьогодні зберегли свій давній вигляд, в яких донині живе запах старовини, а багатовікова історія нагадує про себе на кожному кроці. Одним з таких міст, безперечно, є Вінниця. Назва міста походить від старослов´янського «въно», що означає дар. Є також версії, що місто названо подібним чином через винокурні, де варилося пиво, а також через річку Вінничку. Перші документальні звістки про це місто відносяться до 1396 року.


Наразі до вашої уваги цікавинки зібрані під час фотомарафону міст-учасників проекту «Бібліотечний туризм».

Вінниця – столиця України
1919 року Вінниця цілий місяць була столицею України. З 2 лютого 1919 року Директорія УНР переїхала до Вінниці, через складну політичну обстановку. Директорія тоді була найвищим органом державної влади, тому на цілий місяць Вінниця стала столицею України. З проголошенням Україною суверенності, Вінниця стала третім містом в Україні, в якому на головній площі з офіційної згоди місцевої влади замайорів синьо-жовтий прапор.

Телевежа
Телевежа Вінниці - 354 метрова щогла з відтяжками зі сталевої труби використовуються для FM- і ТБ-передач. Коли вінницьку вежу побудували в 1961 році, це було друга споруда за висотою у світі після Емпаєр - Стейт-білдінг. А ще вона на 30 метрів вище Ейфелевої вежі. З моменту зниження висоти телевізійної щогли Бельмон вона стає найвищою вантової щоглою з трубчастої сталі в світі.

Фонтан ROSHEN
Єдиний в Україні і найбільший в Європі плаваючий фонтан, побудований в руслі річки Південний Буг у Вінниці. Унікальність фонтану полягає в так званій "зимуючій технології", яка дозволяє занурювати конструкцію фонтану під лід на зимовий період. Згідно з технічними характеристиками висота струменя фонтану досягає 60 метрів, фронтальний розліт води - 140 метрів. Фонтан у Вінниці порівнюють з фонтаном в Еміратах Дубаї.

В Вінниці багато місць, які цікаво буде відвідати туристам: незвичайні скульптури, музеї, собор та костьол 17 сторіччя, тощо. Докладніше про туристично-бібліотечні об´єкти Вінниці тут, тут і тут. Відкрий для себе Вінницю! Відкрий для себе Україну!

Немає коментарів:

Дописати коментар