четвер, 29 жовтня 2015 р.

Одеса – перлина біля моря


Одеса – найбільший морський торговий порт України. Третє в країні місто за чисельністю населення.
Гумор, море, Приморський бульвар, Дерибасівська, євреї, Дюк  Рішельє, оперний театр, порт, тьотя Соня – це все Одеса-мама!
Трохи цікавинок про столицю гумору, зібраних під час фотомарафону міст-учасників проекту "Бібліотечний туризм".

Тещин міст
Один з найдовших мостів в Одесі це «Тещин міст». З нього видно місто з одного боку і море - з іншого. Легенда свідчить, що його після війни побудував тодішній мер Одеси. Мовляв, на іншому кінці яру жила теща цього мера, і, аби градоначальникові було швидше добиратися до улюбленої тещі, він і створив цю переправу.

Плаский дім
Це, мабуть, найнезвичайніша будівля Одеси. На перший погляд, дім звичайний: звичайні вікна з завісами, люди, що ходять всередині, з вікон лунає музика, голоси мешканців. Але якщо подивитися збоку, виникає враження, що він абсолютно плаский. Цей дивний ефект можна спостерігати через те, що будівля має трикутну форму. Під час зведення будівлі з метою економії було вирішено звести докупи бокові стіни. Так і з´явився незвичний дім трикутної конструкції.

Потьомкінські сходи
Це подарунок князя Воронцова своїй дружині Єлизаветі. «Потьомкінськими» вони стали після того, як C. Ейзенштейн включив її в ряд ключових епізодів своєї епохальної стрічки «Броненосець «Потьомкін». Впізнаваний символ Одеси довжиною 142 м складається з 192 сходинок і входить в десятку найгарніших сходів Європи. Особливий розмах сходам надає перспектива, закладена в їх технічне рішення – нижня частина (21,7 м) дійсно набагато ширша за верхню (12,5 м).
Щорічно на Потьомкінських сходах відбувається забіг «Вгору Потьомкінськими сходами». Бронзовий Дюк ніби запрошує гостей міста піднятися на Приморський бульвар та подивитися місто. Тому, коли ви вже потрапили до Одеси, обов'язково підніміться чи хоча б спустіться сходами. Для більш витривалих – мандрівка в обидва кінці.
Ринок «Привоз»
Відомий на весь світ визначна пам'ятка і центр торгівлі. Щорічно його відвідує більше ста тисяч чоловік. Говорять, тут можна купити все, що є в природі, і ще трохи. Саме тут ви зустрінете колоритних одеських жебраків, які до перехожих звертаються не інакше як «джентльмени!» і у яких завжди при собі є черговий запас одеських жартів.
Історія «Привозу» починається з 1827 року, коли на площі Привозній, був побудований величезний ринок . З того часу він став головним ринком Одеси.
Завітайте до Одеси і вона зачарує Вас своїм незабутнім колоритом!

Немає коментарів:

Дописати коментар