четвер, 19 листопада 2015 р.

Фонд Президентів України Національної бібліотеки України ім.В.І. Вернадського

Фонд Президентів України – це структурний підрозділ Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Фонд діє на правах науково-дослідного інституту. Фонд є основним центром, що забезпечує збирання, збереження та запровадження в науковий і культурний обіг документальних матеріалів, які відображають державну, суспільно-політичну діяльність, творчість та життя президентів України.




Документний фонд поділяється на бібліотечний, архівний та колекцію «Подарунки президентам України».

Бібліотечний фонд складається з двох колекцій:

«Інститут президентства» – документні матеріали, які відображають державну, суспільно-політичну діяльність, життя та творчість президентів України.Найдавнішими виданнями колекції є роботи М. C. Грушевського 1905–1921 рр.


Видання з дарчими написами (70-ті рр. ХХ ст. – 2010 р.) визначальною ознакою для формування колекції є наявність дарчого напису або автографу, зробленого на ім’я Президента України, на ім’я осіб, причетних до виконання Президентом України його державних обов’язків, Фонду Президентів України від президентів України та презентовані Фонду. Документи колекції видань з дарчими написами є універсальними за своєю тематикою.


Архівний фонд (1992 – 2010 рр.) – спеціальне колекційне зібрання документів на всіх видах носіїв інформації (паперові, машинозчитувані, кіно-, фото-, фоно-, відеодокументи) з особистих архівів Президентів України, що перебували у їхній приватній власності.


За складом документи згруповані в архівні справи (листи, листівки та телеграми), вітальні адреси, документи на електронних носіях (CD та DVD), відеокасети, аудіокасети, грамплатівки та фотоальбоми, фотопозитиви та фотонегативи.


Колекція «Подарунки президентам України» – документи, пов’язані з життям та діяльністю президентів України, інших державних високопосадовців. Серед експонатів різноманітні твори мистецтва, як, наприклад: предмети народних промислів (вишиванки, дерев’яні скриньки, килими, вази, посуд тощо), музичні інструменти, декоративна зброя (шаблі, мечі, булави тощо), картини (виконані різними техніками на полотні, шовку, папірусі, з використанням каміння, гаптовані тощо), предмети одягу (мантії, національний одяг тощо), макети військової техніки, почесні нагороди та відзнаки президентів України, скульптури та нумізматичні експонати тощо.


Дана колекція є не просто зібранням документів, а свого роду об’ємною панорамою діяльності найвищих керівників України. 
Серед експонатів у Фонді представлені подарунки президентам України з різних куточків світу: США, Великобританії, Італії, Іспанії, Аргентини, Литви, Естонії, Польщі, Грузії, Казахстану, Таджикистану, країн Азії та Далекого Сходу тощо. Зазвичай у якості подарунку виступають предмети, що найбільшою мірою виражають національний колорит країни, або ж є символами міст, організацій, установ і т.п.


Фонд має сторінки в соціальних мережах, де гарно освітлює свою роботу.
Інформація з сайту.

Немає коментарів:

Дописати коментар