пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

Об'єкти Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Чи ми знаємо, які об'єкти в Україні охороняються ЮНЕСКО як світова спадщина?



В 1990 році архітектурний ансамбль Софійського собору та монастирський комплекс Києво-Печерської Лаври було внесено до cписку Всесвітньої спадщини Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини. Внесення до цього списку підтверджує визначну універсальну цінність культурного об’єкту, що підлягає збереженню на благо всього людства. Об’єкт Всесвітньої спадщини №527 "Київ: Собор святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра" став першим від України в списку ЮНЕСКО.
Києво-Печерська Лавра, Київ
Софія Київська, Київ

Також по Україні до цього списку входять історична частина Львова (1998), резиденція митрополитів Буковини і Далмації, що нині Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (2011).

Львів

Чернівецький національний університет ім.Юрія Федьковича

Дерев'яні церкви карпатського регіону: 

Церква Святого Духа, Жовківський р-н Львівської обл. (2013), Церква святого Юра, м.Дрогобич Львівської обл. (2013), Церква Святого Духа, м.Рогатин Івано-Франківської обл. (2013), Церква Різдва Пресвятої Богородиці, Коломийський р-н Івано-Франківської обл. (2013), Церква Вознесіння Господнього, Рахівський р-н Закарпатської обл. (2013), Церква святого Михайла, Великоберезнянський р-н Заканпатської обл. (2013).


Також з 2013 року до списку входить і стародавнє місто Херсонес Таврійський, що біля Севастополю....

Херсонес, Севастополь

Немає коментарів:

Дописати коментар