вівторок, 10 листопада 2015 р.

«Стоїть величаво Херсон над Дніпром…»

Херсон – сонячне місто, оспіване та описане поетами та письменниками. Перше місто з так званого «Грецького проекту» Григорія Потьомкіна та Катерини ІІ. Херсон дав Україні таких відомих людей як, Сергій Гармаш, Георгій Дєлієв, Лариса Латиніна, Люко Дашвар, Борис Чуприна, Олексій Шовкуненко, тощо.

За назву цього посту взята перша строчка вірша присвяченого Херсону, який  написав херсонський поет Василь Васильович Гайдамака.
До Вашої уваги цікаві факти про Херсон, зібрані під час марафону міст-учасників проекту «Бібліотечний туризм».

Херсонський обласний художній музей ім.О.Шовкуненко
Музей розмістився у старовинному будинку з дивовижною архітектурою, в якому на початку ХХ століття функціонувала Херсонська міська Дума, він був побудований у 1905-1906 рр. по проекту одеського архітектора А. Б. Мінкуса (1870-1948). Як і сто років тому неповторний архітектурний вигляд будинку, призначеного для органів міського самоврядування, є своєрідним символом, візитною карткою міста. Незмінної уваги відвідувачів залучають й інтер'єри вестибюля, сходів та декількох залів, які багато оформлені ліпниною, різьбленням по каменю.
І хоча музей заснований порівняно недавно (1978), він має свою передісторію.
Наразі музей пропонує численні цікаві коллекції та експозиції. Нещодавно відкрили музейну башню для відвідувачів, тепер всі бажаючі можуть подивитися на історичний центр міста з висоти пташиного польоту.

Пам´ятник Джону Говарду
Одним з найстаріших пам´ятників у місті є памятник Джону Говарду, відомому англійському філантропу, лікарю для бідних, який боровся з тяжкими захворюваннями. Саме в нашому місті провів останні роки життя великий гуманіст. Встановлений за наказом царя Олександра І у 1820 р. за межами міста пам´ятник (з метою охорони від осквернення), сьогодні пам´ятник знаходиться в центрі міста. Його висота складає 11 метрів.
Невисокий літній чоловік, який приїхав до Херсона в 1789 році, назавжди залишився в серцях багатьох херсонців. Тут він вивчав стан в'язниць, надавав безкоштовну медичну допомогу, допомагав нужденним, заради хворої людини виїжджав навіть у віддалені поселення. Народжений у родині заможного купця, Говард віддав перевагу не вигідній торговельній діяльності, а порятунку нужденних людей і філантропії. Об'їхавши практично всю Європу, вивчаючи становище у тюрьмах, Джон Говард має намір доїхати навіть до Єгипту.
У 1789 році Джон Говард приїхав до Росії і звідти на південь. У жовтні того ж року він оселився в Херсоні, де вирувала епідемія висипного тифу. Через чотири місяці в січні 1790 на 65 році свого життя після візиту до тяжкохворої пацієнтці він помер.
На обеліску зображено барельєф Говарда, деталі сонячного годинника та написи російською і латинською мовами: «Говард. Упокоївся 20-го січня на 65 році від народження. Alios salvos fecit (Робив інших здоровими). Vixit propter alios (Жив для інших)».

РАГС-бібліотека
На початку 1871 року за ініціативою інтелегенції на чолі з Григорієм Ге в Херсоні формувалося бібліотечне товариство з метою відкрити бібліотеку. В 1897 р. було побудовано спеціальне приміщення за індивідуальним проектом академіка-архітектора М. К. Толвінського (вул. 21 Січня, 24). В цьому будинку бібліотека розміщувалась до 1987 року.

На початку 1987 року бібліотека переїхала в нове приміщення на мальовничому березі Дніпра. А будівля стала центральним РАГСом міста – це дуже гарне і найпопулярніше серед закоханих пар місце. Зовні та всередені РАГС дуже гарний. Фасад будівлі має чотири колонни через це він дуже велично виглядає. Всередині зала з високими стелями та ліпленням на стінах.

Ласкаво просимо до Херсона!


Немає коментарів:

Дописати коментар