четвер, 13 жовтня 2016 р.

Куди поїхати на Покрову: місцями козацької слави

В Україні 14 жовтня відзначають три свята. 
Насамперед, релігійне: Покрову Пресвятої Богородиці. Одночасно цей день є святом українського козацтва. Адже козаки дуже шанували Богоматір і вважали її своєю заступницею, що оберігає від ворогів і бід. На Покрову обирали гетьмана і козацьких отаманів, молилися за воїнів, які перебувають у походах і оберігають рідні землі. Традиції українського війська відродилися в наш час, і більш того, тепер на Покрову відзначають День захисника України. Це свято для всієї української армії.


Сайт IGOtoWord розповів, куди можна вирушити на козацьке свято, де можна цікаво відзначити його, дізнатися його історію і немов зануритися вглиб часів. 

Свято «Покрова на Хортиці» 

Почнемо наш огляд з легендарного місця козацької слави – острова Хортиця в Запоріжжі, який став Національним історико-культурним заповідником. Тут у 16–18 століттях жила за своїми військовими законами Запорізька Січ, вона слугувала надійним форпостом українських земель, що захищав їх від ворогів. Славні запорожці більш за все шанували волю і честь, тут не було кріпосного права, а старшин і отаманів обирали на козацькій раді. 
Зараз на Хортиці відтворено унікальний комплекс козацької столиці «Запорозька Січ» з куренями, де жили воїни, оборонними укріпленнями, майданом, де відбувалися збори. Є Музей історії запорізького козацтва і, звичайно ж, січовий храм Покрови Богородиці на честь небесної покровительки війська запорізького. 

Джерело фото: hortica.zp.ua. 
Щорічно 14 жовтня в національному заповіднику відбувається фестиваль «Покрова на Хортиці». Повірте, тут є чим зайнятися: помолитися у церкві Покрови, подивитися виступи козацьких колективів, купити сувеніри, навчитися народним промислам на майстер-класах, покуштувати ситих і смачних українських страв. 

Джерело фото: etnotur.com.ua.
На «Дикий хутір» у Холодний Яр 

Ще одне легендарне місце, де буде цікаво побувати на Покрову, – це Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» у Черкаській області. Свого часу невелике місто Чигирин було столицею гетьмана Богдана Хмельницького. Сьогодні відновлено його резиденцію, оборонні укріплення козацької фортеці. Великому Богдану спорудили пам'ятник на Замковій горі, тут же знаходиться чудовий оглядовий майданчик, з якого як на долоні відкривається панорама містечка. Козацькі місця Чигиринщини служать яскравим нагадуванням про волелюбність козаків, їх непереможну стійкість і сили духу. У селі Суботів знаходиться Іллінська церква-усипальниця Богдана Хмельницького. Потім, щоб по-справжньому відсвяткувати Покрову, слід вирушити в село Мельники і знамените урочище «Холодний Яр», де у 18 столітті діяла Холодноярська Січ. Ви зможете відпочити в Музейно-етнографічному комплексі «Дикий хутір»: побачити, як посвячують у козаки, подивитися, як виконують бойовий гопак. Організатори також обіцяють 14 жовтня концерт, патріотичні майстер-класи і, звичайно ж, смачну українську їжу в ресторані. 

Джерело фото: nazarbo.blogspot.com, автор – Назар Обідзінський

До гетьманської столиці – Батурина 

Екскурсійні тури на Покрову пропонуються і до гетьманської столиці Івана Мазепи – Батурина в Чернігівській області, але можна відвідати містечко і самостійно. З ним пов'язана трагічна сторінка історії України: Батурин знищили війська московського царя Петра I за наказом його воєначальника Олександра Меншикова, тоді загинуло близько 16 тисяч жителів, згоріла і козацька Покровська церква. Потім Батурин відродив гетьман Кирило Розумовський, почавши будівництво прекрасного палацу в бароковому стилі та облаштування парку. Але він помер, не встигнувши завершити розпочате. У наш час палацово-парковий ансамбль отримав нове життя у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця». Відроджено цитадель Батуринської фортеці. 

Джерело фото: uafacts.com. 
Цікаво буде подивитися на будинок генерального судді Кочубея. Загалом на території заповідника 35 пам'яток. Побудована силами української діаспори і Покровська церква. 

«Козацька держава» в Полтаві 

Одна з експозицій Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» називається «Козацька держава». Вона розповідає про події до Північної війни зі шведами. В експозиції представлені історія становлення козацької держави часів Богдана Хмельницького, історія Полтавщини у складі Гетьманщини, Запорозької Січі, гетьмана Івана Мазепи і, звичайно, культура і побут українських козаків. 

Джерело фото: battle-poltava.org. 
Буша і Гайдамацький Яр 

У Вінницькій області є мальовниче село Буша, популярне місце для зеленого туризму. Тут знаходиться Державний історико-культурний заповідник і, мабуть, наймістичнішне місце, пов'язане з історією українського війська, – старе козацьке кладовище з кам'яними хрестами всіляких форм. Поховання датуються 17–19 століттями. 

Джерело фото: antra-tour.com. 
А за кілометр від села в каньйоні річки Бушанка розкинувся лісовий масив «Гайдамацький Яр». Місця тут дивовижні по своїй красі, і вони обов'язково зачарують вас подихом осені, золотом і багрянцем листя. У цих місцях ви зустрінете і химерні природні скульптури з пісковика. 

Джерело фото: antra-tour.com.
«Гайдамацький яр» оповитий легендами. Наприклад, про гайдамацький камінь, де любив сидіти і міркувати ватажок народного повстання Іван Гонта. Також перекази свідчать про те, як козаки під час війни з Польщею ховалися в скелі Гайдамацька, використовували систему підземних ходів. А в лісі нібито закопано козацьке золото, і цей скарб нікому не пощастило знайти. 

П'ятницьке козацьке кладовище в Кременці 

Відоме і містичне місце у Кременці Тернопільської області – П'ятницьке козацьке кладовище 17 століття. Козаки Максима Кривоноса у 1648 році під час визвольної боротьби проти польської шляхти штурмували неприступний Кременецький замок. Багато воїнів полягло на полі битви. Легенда свідчить, що козаки навіть не встигали ховати побратимів. І ось на ранок вони побачили свіжі козацькі могили, над якими біліли кам'яні хрести. Хтось поховав полеглих. А над могилами бандуристів і кобзарів були надгробки у вигляді бандур. Щоправда, туристи пишуть, що таких надгробків не знаходять. 

Джерело фото: tim-taller15.livejournal.com.
Поле Берестецької битви 

Ще одне сакральне місце – Історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» в селі Пляшева Рівненської області. Раніше він носив назву «Козацькі могили». Ці місця відомі кровопролитною Берестецькою битвою військ Богдана Хмельницького з поляками. Для українців вона завершилася поразкою: війська противника були краще озброєні та оснащені. Але Берестецька битва стала важливою сторінкою в історії боротьби за свободу нації. У наш час на колишньому полі битви знаходили останки воїнів, їх зброю, особисті речі. Знайдені предмети зараз зберігаються в музеї «Козацькі могили». Один зал музею повністю присвячений озброєнню козаків – там експонується все, що знайдено при розкопках. 

Джерело фото: snap.com.ua. 
На Покрову до Переяслава-Хмельницького 

Хороша ідея на Покрову – відвідати Переяслав-Хмельницький, який має славу міста-музею. Тут 25 музеїв, і фактично на кожну тисячу населення припадає один з них! Є тут і Музей архітектури древнього Переяслава під відкритим небом із козацькою церквою і реконструйованим козацьким табором. Є тут і музеї козацької слави, українських обрядів, рушника. 

Джерело фото: studway.com.ua. 
У Переяславі стояв однойменний Переяславський козацький полк, один з найбільших в Україні. Полкове містечко стрімко розвивалося і служило місцем дипломатичних переговорів між послами різних держав. У війні з Річчю Посполитою гетьман Богдан Хмельницький на Переяславській Раді уклав військово-політичний союз з Московією (пізніше Росією). Хмельницький і старшини наполягали на тому, щоб обидві країни залишалися унітарними державами, але домовленості з боку Москви не раз порушувалися. Вже в наш час, у 1992 році, коли Україна здобула незалежність, у Переяславі-Хмельницькому відбулася символічна подія: скликали Велику козацьку раду, обрали гетьманом лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола, і рада урочисто відреклася від присяги на вірність московському цареві, даної в часи Хмельницького. 

На «Курган Хмельницького» у Жовті Води 

Історія багатьох українських міст пов'язана з легендарним гетьманом Богданом Хмельницьким. Одна з його знаменитих битв відбулася під Жовтими Водами. Зараз це невелике містечко в Дніпропетровській області. А за часів запорозьких козаків тут був Жовтий Брід – переправа на річці Жовтій, названої так через те, що її води, омиваючи поклади руди, забарвлювалися в специфічний колір внаслідок окислення залізняка. Місцевість належала до Дикого поля, і тут стояли козацькі укріплення, покликані захищати землі від татар. У 1648 році війська Богдана Хмельницького воювали тут з військами Речі Посполитої, і ця переможна битва стала початком української визвольної війни. У містечку є пам'ятник Богдану Хмельницькому і героям визвольної війни у парку Слави, про історію битви розкажуть у краєзнавчому музеї. 

Джерело фото: moikohanizhovtivody12345.blogspot.com. 
Цікаво подивитися і на скіфський курган, або «Курган Хмельницького» – за переказами, гетьман використовував його як вартовий пункт під час битви. 

Корсунь-Шевченківський як гетьманська резиденція 

Мальовниче місто на річці Рось Корсунь-Шевченківський на Черкащині, яке раніше називалося просто Корсунь, було відомим козацьким центром. Тут був заснований Корсунський реєстровий полк, не раз у цій місцевості спалахували козацькі повстання проти польського уряду. До історії увійшла битва Богдана Хмельницького під Корсунем, яка відбулася вже після Жовтих Вод. Український гетьман розгромив польську армію, потім містечко стало його тимчасовою резиденцією, тут він збирав козацьку раду. Збереглися рештки фортеці, яка приймала кількох українських гетьманів. А місця тут дуже мальовничі! 

Джерело фото: paristour.kiev.ua.
Біла Церква – резиденція Мазепи 

Місто Біла Церква Київської області свого часу було резиденцією гетьмана Івана Мазепи. Його родовий маєток, село Мазепинці, знаходиться недалеко від Білої Церкви. У 1703 році Мазепа оселився в добре укріпленому Білоцерківському замку, за легендами, тут зберігав свою скарбницю. У Білій Церкві варто піднятися на Замкову гору, правда, сам замок не зберігся. Про гетьмана Мазепу нагадує і заснована ним Микільська церква. 

Джерело фото: interestingukraine.kiev.ua. 
Крім того, місто зберігає історію відомого визвольного повстання – Коліївщини. І якщо ви вже опинилися в цих місцях, відвідайте дендропарк «Олександрія», а молитися на Покрову вирушайте в Пархомівку – це за 30 кілометрів від Білої Церкви. Тут ви побачите прекрасний храм Покрови Пресвятої Богородиці в неоруському стилі з мозаїчними панно за ескізами Миколи Реріха. 

Джерело фото: ukrainaincognita.com.
Відсвяткувати Покрову в Києві 

У столиці цілих чотири храми присвячено Покрові. Один з них – дерев'яна козацька церква Покрови Пресвятої Богородиці – в «Мамаєвій Слободі», стилізованому козацькому поселенні посеред Києва. 14 жовтня тут влаштовують свято. У церкві пройде літургія. 

Джерело фото: panoramio.com.
Потім почнуться розваги з нагоди свята козацтва: презентація зброї та вмінь українських козаків; майстер-класи з фехтування, стрільби з лука, катання на конях; концерт і народні гуляння; ярмарок і козацька їжа. 

Джерело фото: mamajeva-sloboda.ua. 
Тематичну програму пропонує парк «Київська Русь», який знаходиться недалеко від Києва, в селі Копачів. Тут обіцяють святкувати Покрову весело і довго, цілих три дні: з 14 по 16 жовтня. Глядачам покажуть кілька театралізованих вистав, виступи кінних каскадерів і турнір кінних лучників. Обіцяють інтерактивні ігри, долучення до давніх обрядів та безліч інших розваг.

Джерело: http://ua.igotoworld.com/ua/article/888_kuda-poehat-na-pokrov.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар