четвер, 22 грудня 2016 р.

Бібліотека року України - 2016

Щорічно Українська бібліотечна асоціація проводить Всеукраїнський конкурс на здобуття звання «Бібліотека року» для бібліотек України незалежно від відомчого підпорядкування.
Мета конкурсу - визначення кращих інновацій у галузі бібліотечно-інформаційних технологій, ідей, що сприяють ефективній роботі українських книгозбірень.
Цьогоріч Диплом першого ступеня «Бібліотека року 2016» отримала Науково-технічна бібліотека Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна за проект «БібліоСинергія». 

Давайте познайомимось…

Науково-технічна бібліотека Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна є однією з найбільших бібліотек вищих навчальних закладів та найбільшою в галузі залізничного транспорту України, що знаходиться в місті Дніпро та підпорядковується Дніпропетровському національному університету залізничного транспорту.


Бібліотека розташована на площі – 2 816 м2 . 
Вона є центром інтегрованого інформаційного забезпечення навчального та наукового процесів, культурологічної діяльності університету, а також регіональним науковим центром із соціальних комунікацій (реалізація цифрових ініціатив в бібліотеках ВНЗ).
НТБ є основним ініціатором і виконавцем впровадження нових цифрових моделей наукової комунікації (інституційний репозитарій, електронні журнали, електронна бібліотека і т.д.).

Науково-технічна бібліотека була створена разом із навчальним закладом у 1930 році. В основу колекції лягли книжкові зібрання навчальної та наукової літератури Київського політехнічного інституту та політехнікуму міста Дніпропетровська. Обслуговування читачів, обробка літератури та фондосховище знаходились у 2-х невеликих кімнатах. Але вже через 10 років НТБ перетворилася на одну з провідних вузівських бібліотек СРСР, яка мала окрему двоповерхову будівлю.

Загальний фонд бібліотеки становить майже мільйон томів політематичних друкованих видань та більше 400 тис. назв е-ресурсів (електронних журналів, книг, баз даних тощо). Щодня до бібліотеки звертаються реально або віртуально понад 3000 користувачів. 

Автоматизація бібліотечної діяльності – створення електронного каталогу, повне переведення на електронний облік та електронне наукове опрацювання нових надходжень документів, штрих-кодування фонду, створення електронних читацьких квитків та формулярів користувачів, інформування е-поштою, надання електронних довідок, упорядкування бібліографічних покажчиків та ін. – це свідоцтво нового рівня обслуговування.

Науково-технічна бібліотека університету бере активну участь у процесах створення національного інформаційного науково-освітнього простору. Так, вона є учасником державного проекту «Наукова періодика України на УРАН» зі створення українського індексу наукового цитування, поповнює реферативну БД "Україніка наукова", співпрацює в міжнародному проекті «ІРБІС-корпорація» та міжрегіональному корпоративному проекті з аналітичного розпису статей «Придніпровський корпоративний каталог». НТБ є членом Міжнародної асоціації університетських наукових бібліотек – IATUL, а також членом Української бібліотечної асоціації (УБА). Вона має договори про співпрацю в напрямку обміну науковими електронними інформаційними ресурсами з бібліотеками ВНЗ України, Польщі, Росії, Молдови, Білорусі, Казахстану.

Про проект…

«БібліоСинергія» – це партнерський проект бібліотек вишів, спрямований на створення професійного середовища (сайту) для спілкування однодумців та втілення нових практик в напрямку підтримки наукових досліджень.


Філософія проекту – обмін досвідом, набуття знання, зростання разом.
Місія «БібліоСинергії» – сприяння зростанню успіху наукової складової кожного ВНЗ і розвитку української науки в цілому, її інтеграції в міжнародний науковий інфопростір, посилення рівня її впливовості в світі.
Учасники проекту – бібліотеки ВНЗ, бібліотеки академій наук. Визначаються бібліотеки, які на добровільних засадах будуть курувати окремий сегмент (блок) інформації.
Координаційна рада «БібліоСинергії» складається з кураторів окремих сегментів (блоків).
Координатор проекту - Тетяна Колесникова, директор НТБ Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна.
Чому така назва «БібліоСинергія»?
Взаємодія таких елементів як «співтворчість», «професійна майстерність», «креативність» та «свідомий альтруїзм» в ході реалізації проекту будуть посилювати якості один одного. Виникне своєрідний п’ятий елемент – «синергія», ефект взаємодії, який забезпечить успіх дій учасників спілкування.
Що потрібно робити?
Спеціально для проекту жодній бібліотеці створювати нічого не потрібно. Лише за власним бажанням (свідомий альтруїзм) поділитися тими напрацюваннями в напрямку підтримки наукових досліджень, які ваша бібліотека вже створила. Якщо сильні бібліотеки (у нас в Україні їх багато) поділяться своїм досвідом (певним ресурсом), то:
- по-перше, зможуть самі запозичити поки що неопрацьований елемент сервісу і стати ще впевненішими в своїх силах;
- по-друге, допомогти трошки слабкішим бібліотекам підтягнутися;
- по-третє, покращити бренд своєї бібліотеки шляхом поширення власних описаних проектів. 
Рекламне відео: 

Немає коментарів:

Дописати коментар