середу, 16 грудня 2015 р.

Бібліотека року по-німецьки

Після відвідання міжнародного семінару «Нові концепції – нові бібліотеки. Практичні приклади з чотирьох європейських країн», який проходив 27 жовтня 2015 року у Національній бібліотеці Польщі у Варшаві, залишись яскраві враження про провідні бібліотеки Європи. І звичайно побачити наживо ті нововведення, інноваційні послуги та незвичний інтер’єр було не просто бажанням, а метою. Мрії здійснюються...

Мрії збуваються. Кельн, Німеччина


Відвідати Міську бібліотеку м.Кельн у Німеччині стало можливим завдяки Фонду мобільності, організованому Goethe-Institut. Ця потужна культурна установа дала змогу реалізувати багато культурних та навчальних проектів у різних країнах та у різних сферах, в тому числі і у бібліотечній галузі. Впевнена, що для бібліотечної спільноти не є новинкою локальні та міжнародні семінари, організовані у співпраці з Goethe-Institut в Україні, німецькі читальні зали при бібліотеках України. Goethe-Institut в Україні вже багато років тісно і плідно співпрацює з Українською бібліотечною асоціацією.


Професійний візит до Міської бібліотеки м.Кельн відбувся на початку грудня, коли бібліотека святкувала своє 125-річчя. Взяти участь у святкуванні ювілею бібліотеки разом з міською громадою стало приємним бонусом до поїздки. Більше про святкування Дня народження читайте тут  або ж, якщо знаєте німецьку, то з першоджерела.
Літературні читання віршів переможця німецької літературної премії Ingeborg-Bachman-Preisträgerin Нори Гомрінгер під час офіційного святкування 125-річчя, 03.12.2015

Смачний торт спеціально для ювіляра – Міської бібліотеки м.Кельн

Міську бібліотеку міста Кельн визнано Німецькою бібліотечною асоціацією (Deutscher Bibliotheksverband DBV) кращою бібліотекою року 2015. У жовтні було офіційне привітання та святкування статусу Бібліотеки року. Як зазначено на сайті Німецької бібліотечної асоціації, до кандидатів висувається низка критеріїв, зокрема: 

  • якість та інновації бібліотечної роботи;
  • майбутні орієнтації;
  • інноваційні та сучасні послуги;
  • взаємодія зі ЗМІ; 
  • міжнародна діяльність;
  • зв’язки з місцевою громадою 

Враховуючи вищезазначені критерії та серйозний підхід НБА до конкурсу, впевнена, що варто детальніше розказати про цю бібліотеку.

«Технічно прогресивний громадський простір»

У міській бібліотеці міста Кельн користувачі можуть ознайомитись з роботою 3D-принтера і самому виготовити якусь дрібничку, протестувати окуляри віртуальної реальності Oculus rift 2, попрацювати із звучанням у студії звукозапису, навчитись програмувати разом із роботом Finch, перевести відеозаписи з формату VHS у сучасний цифровий формат, на спеціальному пристрої вирізати фігури з паперу за заданими контуром тощо. Ідея полягає у тому, що бібліотека може знайомити користувачів з новітньою технікою, корисними сервісами і програмами. А ще бібліотека видає на абонемент електронні книги і GPS-пристрої. Щоб бути цікавою, треба дивувати і бути на крок попереду. 
3D-принтер у дії


Окуляри віртуальної реальності
Це все умовно називається Makerspace, тобто простір для креативу. Співробітники бібліотеки можуть трохи пояснити як працювати з пристроями, адже мета креативної зони – надати можливість відвідувачам самостійно опановувати певні сервіси. Тут на допомогу приходить навчання різним технічним «примочкам», типу використання 3D-принтера, основ аудіотехнологій, 3D-графіки, рок-гітара для початківців тощо. Викладачами на таких курсах в основному є «молоді експерти», яким платиться невеличкий гонорар. 

Я вперше бачила 3D-принтер у роботі та спробувала окуляри віртуальної реальності. Нові враження про нові технології і все у громадському просторі – у бібліотеці. До речі, нещодавно у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці тестували 3D-принтер у Центрі «Вікно в Америку». :)




«Працюємо на довірі»

Цікавим бібліотечним проектом є Minibib. За цим проектом обладнано дві нестандартні бібліотеки у Кельні – у Міському парку (діє з 2011 р.) та у водонапірній башті (2014 р.). Ідея створення такої бібліотеки належить громаді. Будь-хто (без читацького квитка, посвідчення тощо) може взяти книжку та має повернути протягом 2-х тижнів у Minibib або у іншу міську бібліотеку. Працівник бібліотеки нотує кількість взятих та повернутих книжок. А література тут - не застарілий паперовий непотріб, а хороші якісні видання, в основному, для дітей та швидкого читання – детективи, романи тощо. І знаєте який відсоток повернення? 70-80%. 

Minibib у Міському парку

І після цього згадую спорожнілі полички Bookcrossing’у у Києві і думку гадаю, коли б ми навчились отак працювати… 

Листівка з інформацією про Minibib у водонапірній башті


«Дитячий світ»

Сприяти і розвивати дитяче навчання є важливим компонентом у роботі міської бібліотеки Кельна. Звичайно, інтер’єр, меблі, ігрові зони – все передбачено для зацікавлення і залучення зовсім юних читачів. Серед цікавих проектів, які реалізуються у бібліотеці, є спільні читання батьків і дітей, сприяння читанню з партнерськими програмами - клуб «Leseart», розмальовки для зовсім маленьких Papalapap, семінари для батьків про важливість читання і можливості залучення дитини до книги тощо. Також цікавими є театр-книги, де історію розповідають самі читачі за допомогою спеціальної книги-театру.

Книга-театр у дитячому відділі центральної бібліотеки

Навіть з нагоди святкування 125-річчя у програмі міської бібліотечної системи було проведено багато дитячих заходів, що було пов’язано з відзначенням на вихідних 6 грудня 2015 року католицького дня св.Миколая. Особисто мені дуже сподобалось інтерактивне читання детективу-вестерну запрошеними акторами. Діти допомагали створювати певні звуки за командою ведучої. В кінці учасники заходу відгадували загадку, пояснювали свою думку, а переможець отримав подарунок. 

"У пошуках злочинця": інтерактивне читання для дітей 6+

«Місце навчання»

Навчання у бібліотеці не є новиною. Самоосвіта чи навчання з тренером-волонтером – поширена практика в Україні. У бібліотеці міста Кельн великий акцент зроблено на вивченні мов, особливо, німецької. Це пов’язано з полінаціональністю міста та зростаючою потребою іммігрантів у вивченні німецької мови. Для цього при бібліотеці функціонує окреме приміщення – Sprachraum, в якій все спрямовано на допомогу тим, хто опановує німецьку мову. Така аудиторія була відкрита нещодавно і вже користується високим попитом у населення. 

Sprachraum при центральній міській бібліотеці

«Бібліотека на колесах»

Busbibliothek є загальнонімецьким проектом, і звичайно у міській бібліотеці Кельна теж є книжкобуси. Автобус має в середньому 20 зупинок на тиждень по 1-1.5 години. Завдяки бібліотеці на колесах, мешканці найвіддаленіших куточків міста мають змогу брати літературу та медіа. Крім того, як зазначали співробітники, Книжкобус дозволяє розвантажити деякі бібліотеки, в яких великий попит на літературу. Тут видаються книги по картці користувача. 

На святкування 125-ліття Книжкобус приїхав до центральної бібліотеки. Тут проводилась лотерея і розіграші

Трохи статистики. Центральну бібліотеку відвідує 2000-3000 людей в день, а з філіями – до 8000 користувачів. Місто налічує мільйон мешканців. Абонемент річний коштує 38 євро. Для порівняння: за 3 євро можна взяти чашку еспресо у кафе або ж проїхати один разу міському транспорті. Протягом візиту міської бібліотечної системи Кельну приємно відмітила високу відвідуваність бібліотек. Справді, бібліотека є місцем зустрічі та культурно-навчальним центром громади.

P.S. Довга дорога і немає чим зайнятись? Krimiautomat від Міської бібліотеки м.Кельн до Ваших послуг! Детективи та романи допоможуть знайти розраду у міському транспорті і вдома :)

Книжковий автомат від Міської бібліотеки м.Кельн






Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,
заступник голови Молодіжної секції УБА


1 коментар:

  1. Клас! Дякую, Вікторіє, за цікаву віртуальну подорож міською бібліотекою Кельна.

    ВідповістиВидалити