вівторок, 15 липня 2014 р.

Вінниця туристична (частина друга)

Вінниця – надзвичайно зелене місто, з безліччю парків та маленьких скверів. Головний парк міста називається парк Горького і знаходиться на площі Гагаріна. Біля центрального входу в парк збудовано величезну арку та стрілу, які, на думку більшості, є символами космонавтики. Та насправді ж, прообразом арки стала різьблена дерев'яна фігурка кішки. Скульптура ніби відтворює її вигнуту спину і котячі лапи. А якщо підключити уяву, то стрімку стелу можна уявити витягнутим вгору котячим хвостом-трубою. 

Центра́льний міськи́й парк Ві́нниці

Поруч – Центральний універсальний магазин, відзначений Орденом Трудового Червоного прапора. На площі перед ним розташовано фонтани з водоспадом та скульптура-надпис “Я люблю Вінницю”. Ідею запозичено в голандців, а нещодавно схожу ініціативу перейняли й кияни.

Велетенський напис «Я люблю Вінницю» на площі Гагаріна

Вінниця – справжнє місто фонтанів, адже оглянути їх всі за один день просто неможливо! Вони є великі, є й малі, є такі, які зимують від водою, і такі, які нещодавно відкрилися для туристів по-новому. Про фонтан “Рошен” вже згадувалося в першій частині “Вінниці туристичної”.

Одна з найнеприкметніших деталей Вінниці – телевежа, яка минулоріч відсвяткувала своє 50-річчя. Але ж насправді 350 метрова вежа - обласний радіотелевізійний передавальний центр. Збудована в 1963 році телевежа була другою спорудою за висотою у світі після Емпайр-Стейт-білдінг у Нью-Йорку. Також вона на 26 метрів вище Ейфелевої вежі у Парижі і займає 17 місце серед телевеж світу за висотою. 

Вінницька телевежа

Зазирнувши до одного з нових районів міста - Поділля, можна відвідати оновлену бібліотеку-філію №11 Вінницької міської централізованої бібліотечної системи, яка одразу привертає увагу колоритним фасадом з книг. Всередині бібліотеки на Вас чекають реконструйовані комфортні зали і нові меблі. Бібліотека обслуговує всі вікові категорії, тому тут є і дитяча зона з маленькими меблями і комфортні читали зали, а також конференц-зала. Ще одна з переваг бібліотеки, полягає в тому що вона має всі можливості для обслуговування читачів з обмеженими потребами, і це не тільки пандуси, а й спеціальні зони для гігієни таких читачів.

Бібліотека-філія №11 Вінницької міської централізованої бібліотечної системи

Одна з цікавинок району - Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. академіка О.І. Ющенка, з мальовничим парком та двічі реконструйованими приміщеннями. Відкриття у Вінниці психіатричної лікарні пов'язане з діяльністю великого хірурга М. І. Пирогова. До речі, цікавим є той факт, що саме тут з 60-х років працював легендарний психотерапевт, заслужений гіпнотизер та екстрасенс СССР А. М. Кашпіровський. 

Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. академіка О.І. Ющенка

Про лікарню ходять чимало легенд, серед яких нібито на початку роботи до пацієнтів застосовували доволі нестандартні методи лікування, як кровопускання, опіки, п'явки, проносні засоби, оцет, голодування, водолікування тощо. А на початку ХХ століття лікарня використовувалася в якості в'язниці для “особливих” людей, з вельми екзотичними каторгами.

За часів Другої світової війни Гальдер та Гітлер провели перші дні свого перебування в Україні саме “в прекрасном парково-архитектурном ансамбле”. Та перебування фюрера у лікарні було недовгим, і згодом він перемістив свій штаб за місто, що іменується Ставка Гітлера – наразі реконструйована територія для туристичних екскурсій. 

Ставка Гітлера Вервольф

Загалом, весь комплекс лікарні виділяється своєю цікавою архітектурою в готичному стилі, який відображає особливість закладу. Та це ніяк не впливає на відвідування прилеглого парку мешканцями міста. Щодня і за будь-якої погоди тут можна побачити гуляючих з дитячими візками чи велосипедами, тому як атмосфера тут напрочуд заспокійлива. Неподалік від парку є вихід до річки Південний Буг, зі скелистого берега, якого можна спостерігати за пропливаючими повз пароплавами.

Річка Південний Буг

На цьому наша подорож Вінницею не закінчується.
Ще багато цікавинок міста очікують нас у продовженні статті найближчим часом!



Сахарова Марія,
координатор м.Вінниця у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»
заступник голови МС УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар