пʼятницю, 4 липня 2014 р.

Як я бібліотуризмом займалася, або вітаю тебе, Запоріжжя!

Нещодавно, а саме 27 червня, я мала нагоду відвідати славне місто Запоріжжя. Так вийшло, що до початку самої мети поїздки в мене був вільний день, тому постало питання, як його провести.

Ширилась інформація про запуск проекту “Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки”, проте, на жаль, координатора проекту по м.Запоріжжя поки не визначено. Тому я вирішила самостійно організовувати своє дозвілля – попередньо “погуглила” пам’ятки та бібліотеки міста Запоріжжя. Цікаво, які вони бібліотеки м.Запоріжжя, чим займаються, наскільки пересічні громадяни знають, “як пройти в бібліотеку”…






Доволі зручним виявилося те, що основні пункти мого призначення знаходилися на головній магістралі міста – проспекті Леніна. Люди в Запоріжжі привітні: місцем поступаються дівчині з важким багажем, інформаційну довідку надають.Та, коли я назвала адресу, де знаходилися перша у моєму списку бібліотека – Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ім. А.М.Горького, відповіли, що не знають, де це. Хоча, негайно поступило запитання:
- А що саме там? Бібліотека? Горького? Так Горького ось вона, ми щойно її проїхали. Виходьте хутчіш!

Чесно кажучи, я не повірила своїм очам! Мені вказали на шестиповерхову будівлю, яка по моїм, миколаївським міркам, мала бути якоюсь обласною радою, не інакше. Та ні. Вивіска над входом повідомила доволі чітко: “Обласна універсальна наукова бібліотека”.

Відкрито, і перше, що кидається у вічі при вході це: позначка Wi Fi та… Самі не здогадаєтесь: “Дитяча кімната”.

Вхід до Обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.О.Горького м.Запоріжжя

Привітна жіночка на вході. Повідомляю їй, що сама з Миколаєва, також бібліотекарка, маю вільний час й хотіла б відвідати бібліотеку. Мені пропонують присісти і вже за хвилину виходить пані Марина. Виявилося, що бібліотека працює з 9.00, то ж ще не всі відділи відкрито. Та, на щастя, це не стало на заваді моїй екскурсії. 

У методичному відділі мені запропонували чашку чаю, ми обговорили деякі болючі для бібліотекарів питання, дізналась про їхню бібліотеку та розповіла про свою, про Молодіжну секцію УБА, про бібліотечний туризм. А потім вже й по відділам пройшлись.

Російський центр Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.О.Горького 

Російський центр вразив вишуканим дизайном, абонемент – арт-вітальнею, у відділі рідкісної та цінної книги я на власні очі бачила старовинну друкарську машинку та книжки розміром з ніготь. У відділі документів іноземними мовами на мене чекало “Вікно в Америку”. Я із задоволенням зазирнула туди, поспілкувалася із бібліотекарем щодо організації роботи відділу.

Арт-вітальня абонементу Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.О.Горького 

Відвідала виставкову залу бібліотеки. У відділі бібліографії із колегою обговорили проблемні питання роботи у програмі “УФД-бібліотека”. Дві години минула як одна мить. Мені було дійсно приємно те, як мене зустріли, як проходила сама екскурсія. Приємно вразила щирість людей, з якими спілкувалася.

Далі в моїх планах було відвідати Запорізьку обласну бібліотеку для юнацтва. От для того, щоб знайти її, я витратила купу часу. Покружляли поміж фонтанами. Як потім виявилось пройшла повз, не помітивши, за підказкою людей знайшла іншу, біля РАГСу  – та вона виявилася не юнацькою, і там був санітарний день. Санітарний то є святе, тож я навіть не стала докучати дівчатам із проханням організувати екскурсію і лише уточнила, як знайти юнацьку. Вже лише за їх вказівками все знайшлося.

На самому вході до Обласної бібліотеки для юнацтва міста Запоріжжя на мене нахлинув шматочок тепла і позитиву у вигляді дитячих малюнків та людського ставлення.

Виставка робіт у холі Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва

Невеличка екскурсія по бібліотеці, знов обговорення злободенних питань (краще б їх не було, та на жаль...), обмін досвідом, планами, інтернет-проектами. Знову чай, приємне товариство, та. (після слів: “Не можна відвідати Запоріжжя та не побачити Хортицю!”) організували екскурсію на цей таємничий острів Хортиця! Я й не сподівалась, що встигну все в один день. Ще й не просто організували, а ще й надали супровід. Вдячна директору бібліотеки – Тетяні Володимирівні Петренко за турботу.

Острів Хортиця. Запорізька Січ

Дорогою пані Лариса, мій бібліотечний екскурсовод, розповідала мені історію заснування міста та його особливості. Ми відвідали Запорізьку Січ, де для мене, як для гостя міста, відкривалися навіть зачинені двері, знайшли чорну скелю та пам’ятку історії – ймовірне місце загибелі Київського князя Святослава Ігоровича. На жаль, на більш ретельний огляд всього острова у мене вже не лишилося часу.

На острові Хортиця. Вид на Дніпро

Мені сподобалось у Запоріжжі, запорізькі бібліотеки та їхні приємні працівники. Сподіваюсь, наступного разу, як буду у Запоріжжі і матиму більше часу, зможу побачити й інші бібліотеки. А в побудові бібліотечно-туристичного маршруту допоможе координатор м.Запоріжжя проекту “Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки”.


Юлія Чепурко,
член Молодіжної секції УБА, 
провідний бібліотекар бібліотеки Чорноморського державного університету ім. Петра Могили, м.Миколаїв



3 коментарі:

  1. Рада, що поїздка вдалася на славу, дуже цікава оповідь!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мені аж закортіло в Запоріжжя поїхати!

      Видалити
    2. Так в чому справа))) Запоріжжя чекає на гостей))

      Видалити