вівторок, 27 січня 2015 р.

Ніжинська гімназія вищих наук та містичний Гоголь

Ніжин за кількістю пам'яток і пам'ятників архітектури, безумовно, дасть фору будь-якому обласному центру. Додайте сюди славне літературне минуле і все що пов'язує Ніжин з видатним класиком Миколою Гоголем - і ви зрозумієте, що приїхати сюди потрібно неодмінно.
Сьогоднішню розповідь я присвячу Ніжинській гімназії вищих наук, Гоголю та містичним легендам, які тісно з ним пов’язані.


Ніжинська гімназія князя Безбородька була заснована 1805 року і вважається одним із найстаріших навчальних закладів гуманітарного профілю в Україні. Гімназія була закладом закритого типу. В ній могли навчатись тільки привілейовані верстви населення – дворяни, вихідці із офіцерських сімей, духовенство. Серед випускників Ніжинської гімназії (ліцею) були Є.Гребінка, М.Гербель, Л.Глібов, М.Мокрицький, В.Тарновський та звичайно Микола Гоголь. 

Саме його перебування і справило найбільший вплив на місто. Тому у 1939 році звичайний педагогічний інститут був названий в честь Миколи Васильовича Гоголя.

Наразі Ніжинський Державний Університет ім. М.В.Гоголя працює справно, навчаючи студентів на 7-х факультетах. При університеті є бібліотека (про яку я розповідала в попередній статті), де розміщений музей рідкісної книги. У старому корпусі університету розміщується музей  самого Гоголя з картинною галереєю. Але, як повелося, він працює лише в будні, у робочий час. 

Ніжинський Деражвний Університет ім. М.В. Гоголя

Якщо вам не довелось побувати ні в одному із музеїв, то не засмучуйтесь, свій вільний час можете згаяти прогулюючись алеями між корпусами університету, насолоджуючись гімназійною будівлею та «виставкою» меморіальних дошок на її фасаді.

Ніжинський Державний Університет ім. М.В. Гоголя
Рекомендую приїздити, коли на вулиці потеплішає. Оскільки в цей період парк і околиці університету стають більш мальовничими ніж взимку. 

А тепер приділимо більше уваги самому Гоголю та його сліду в містичній історії міста. Адже, хто як не Гоголь зробив найбільше для популяції та збереження місцевих легенд та байок.

Багато розповідати про студентське життя Гоголя я не буду, оскільки основну інформацію ви можете прочитати в інших, більш компетентних джерелах. Зупинимось лиш на головному.

В період навчання у гімназії Гоголь опановував різноманітні науки впродовж семи років, починаючи з травня 1821 року.  Навчання давалось йому нелегко. Але найбільше всього йому приносило задоволення приймати участь у театрі при гімназії. Як раз у цей період Гоголь і почав пробувати себе у літературі, а саме він почав писати поезію. 

Взагалі, Гоголь вів себе, як типовий юнак – був не проти і на гулянки сходити до дівчат. Історичний район Магерки завжди славився вродливими дівчатами, до яких на вечорниці ходили студенти. Там, як правило, хлопці розказували страшилки. Одна із них про молоду вродливу дівчину, яка померла, а згодом ожила. Ця історія вам нічого не нагадує? )))

Відбувалося це все в районі Хресто-Воздвиженської церкви, де поставили труну з красунею панночкою, яка не вмерла, а заснула летаргічним сном. Відспівувати покійницю покликали якогось семінариста, зовсім юного і недосвідченого. Відомо тільки, що посеред ночі вона раптом прокинулася, від чого серце семінариста не витримало. Він на місті і помер. Ну, а чи був там Вій і що далі стало з панночкою - легенда замовчує.

Пам'ятник М.В. Гоголю на території парку університету

Навіть у самому університеті ходять легенди та чутки про Гоголя. Мовляв, привид Гоголя ходить по старому корпусу і показується студентам перед важкими іспитами. Також, люди кажуть, що його можна побачити і в Графському парку, в якому письменник свого часу дуже любив гуляти.  

Микола Васильович обожнював Благовіщенський собор, в якому звернув увагу на одну з розписів Страшного суду. У пеклі горіли ніжинські лихварі. Саме цю сцену він використав потім уже в іншому своєму безсмертному творі - «Ніч перед Різдвом».

Ніжин наповнений різноманіттям містичних історій та легенд, наприклад про особняк з привидами або таємничий портрет. То ж не проґавте можливість відвідати  наше славне містечко за першої можливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар