вівторок, 10 лютого 2015 р.

Від читання до екскурсій!

Досвід бібліотеки-філії №31 м.Львова, 
автор:Оксана Заграй, бібліотекар

Фішка нашої бібліотеки: краєзнавчі екскурсії. Але не банальні і примусові. А цікаві, а змістовні і ексклюзивні.

А починалося все з того, що ми отримали книги краєзнавчої тематики і тоді у нас виникла ідея зробити для читачів рекламу книги і доповнити її екскурсією. Завдяки спілкуванню з користувачами ми знайшли екскурсовода, який погодився співпрацювати з нами.

Джерело: http://operationslimjv.com/piss-offs/walk-n%E2%80%99-readers-montreals-literary-terrorists/
Перша наша екскурсія відбулася в 2006 році центральною частиною міста. Екскурсію проводила тоді ще студентка Франкового вузу Соломія Крацило (тепер викладач Львівської Політехніки). Ця екскурсія була для неї практикою для отримання акредитації, а для нас вона стала цікавою та незабутньою. 

Наступні екскурсії, які провела нам Соломія Крацило, відбулися в 2007 році на Личаківське кладовище і в 2010 році в львівський скансен Шевченківський гай. Нас приємно вразила невідомими фактами не тільки екскурсовод, але й присутні.

Янівське кладовище опинилось на слуху після виходу книги В.Винничука «Танго смерті». Сцени, описані в книзі, вражають, а особливо те, що вони мають під собою історичне підґрунтя, а не є надуманими.

Джерело: http://www.volynpost.com/blogs/539-tango-smerti-yuriia-vynnychuka
Оскільки кладовище знаходиться на тій самій вулиці, на якій і наша бібліотека – це вулиця Шевченка, ми не могли оминути нагоду провести там екскурсію. Путівника по ньому немає, тому ми провели невелику дослідницьку роботу. Переглянувши краєзнавчу літературу, ми вибрали відомості про історію виникнення цвинтаря, про людей, які там захоронені, а також про скульптурні пам’ятники і їх авторів. Особливо цікавою є майже детективна історія про те, як родина поета Ігоря Калинця віднайшла місце поховання Богдана-Ігоря Антонича.

Цією інформацією ми поділитися з користувачами нашої бібліотеки та доповнили її екскурсією на Янівське кладовище. Вона відбулась у 2011 році, а в ролі екскурсовода виступила бібліотекар Оксана Заграй. 

Екскурсія на Янівське кладовище
На прохання наших користувачів в 2013 році була проведена ще одна екскурсія. Цього разу до львів’ян долучилась туристична група з Болгарії.

В наступному році ми вирішили змінити місце проведення своїх екскурсій. В бібліотеці було організовано садово-городній клуб «Аматор», активним членом якого стала працівниця Ботанічного саду - Лариса Коломієць. Виїздні засідання клубу почали відбуватись на базі двох Львівських ботанічних садів. 

Прогулянка-екскурсія у Ботанічний сад, м.Львів
На кожній екскурсії збільшувалась кількість відвідувачів, а відповідно-користувачів і друзів нашої бібліотеки. Якщо перша наша екскурсія складала до 10 чоловік, то остання налічувала близько 30 людей. 

Ми впевнені, що подібні заходи сприяють об’єднанню громади. Її члени все більше приймають участь у житті бібліотеки, допомагають визначитись з напрямками її розвитку та додати їй індивідуальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар