середу, 18 березня 2015 р.

Студмістечко, що надихає

Віртуальні прогулянки надихають на реальні мандри. 

От і стаття «Прогулянка містечком мрійників» настільки захопила, що ідея провести прогулянку для членів Молодіжної секції УБА (МС УБА), які зібрались на перші щорічні зібрання секції у Києві, одразу знайшла підтримку і втілення.
 

Відправною точкою прогулянки стала науково-технічна бібліотека Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (далі – бібліотека КПІ), де 6 березня 2015 року зібрались молоді бібліотекарі, учасники зібрання МС УБА. Звичайно, екскурсія розпочалась з маятника Фуко, який так гарно світився і заворожував своїм хитанням. 

Маятник Фуко
Ми оцінили «італійське подвір’я» бібліотеки, приміщення якої було  збудоване за спеціальним проектом. Стіни бібліотеки прикрашають картини з галереї портретів «Українці у світі» (зібрання портретів видатних співвітчизників різних століть, які прославили нашу країну по всіх усюдах). Пам’ятаю я ще ті часи, коли тої виставки не було. То знаєте, однозначно, ця галерея стала ще одною прикрасою бібліотеки!
 
Далі прогулянку по студмістечку проводив Максим, студент КПІ, активіст та працівник радіо КПІ. Наш харизматичний гід додав ще один скарб у інформаційну скарбничку про бібліотеку. Бібліотека КПІ імені Григорія Івановича Денисенка, названа на честь ректора-будівника. Погуглив, виявилось, що він зробив значний вклад у розробку та створення комплексу навчальних корпусів Львівського політехнічного інституту.  Цікаво, чи кожний ректор КПІ отримує неформальне ім’я у студентській сфері? 

Ми пройшлись площею знань, сфотографували арт-об’єкт «Новий Прометей», який несе студентам найважливіше – wi-fi. Зазирнули у хімічний корпус. Максим повідав, що там є хімічна лабораторія «заморожена у часі». Шкода, але ми туди не потрапили. В цей саме проходили пари. То ж буде нагода ще раз прогулятись по КПІ. 

"Новый Прометей"
Далі ми зайшли і у головний корпус КПІ, Почули легенду про шестикінечні зірки «храму науки» і зайшли у відомий креативний простір «Вежа». Скільки разів тут не буваю, а завжди отримую насолоду від цього місця: історичне місце у поєднанні з креативним духом молоді та неймовірними пейзажами на студентське містечко. Раджу відвідати тим, хто не був!

Арт-простір «Вежа»
А ще на території КПІ є вертоліт, літак, танк, зенітка, паровоз і багато чого іншого! 


Незвичним пунктом прогулянки стало відвідування радіо КПІ - першого студентського музично-інформаційного радіо ВНЗ. Музика лунає по гучномовцям по всій території студмістечка та через додаток на мобільний пристрій. Переважна більшість програм, що звучать на Радіо КПІ, створені студентами. Багато відомих українців побували в гостях в ефірі радіо. І ми теж!


Вся прогулянка виявилась насиченою всякими цікавими історичними фактами, які перемежовуються з міфами. І не дивно, адже за свою понад 100-річну історію університет обріс своїми легендами, про які Ви можете почитати тут

Зазвичай, Максим ораганізовує та проводить такі екскурсії для абітурієнтів ВНЗу, тому по завершенню прогулянки нам закортіло стати студентами чи долучити своїх дітей до цього велетенського студентського містечка, українського Хогвардсу. Дякуємо, бібліотеці КПІ та Максиму, за допомогу в організації  та надзвичайну цікаву прогуляку містечком КПІ!


Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

Фото наповнення: Аріна Черінько, бібліотекар 
Науково-технічна бібліотека ім. Г.І. Денисенка 
Національного технічного університету України 
"Київський Політехнічний Інститут"

Немає коментарів:

Дописати коментар