четвер, 14 січня 2016 р.

Київ – Кельн: зимова прогулянка

Два різних міста, але в чомусь все ж таки схожі. Київ - столиця України і Кельн - один з найбільших економічних і культурних центрів Німеччини.
Так завжди, опинившись у новому місті, намагаєшся віднайти щось знайоме, за що чіпляєшся. Великі міста-мільйонери зі своєю довгою історією…



Історія. Свою історію місто Кельн розпочинає ще з 1 століття. Місто було засноване римлянами і одержав назву «Колонія Аґріппіни» від імені народженої тут правнучки імператора Авґуста — Аґріппіни молодшої (Colonia Claudia Ara Agrippinensium). Пізніше у Середньовіччі місто скорочено називалось Колонія або Кельн по-простому. Залишки римської доби можна спостерігати під час екскурсій містом.

Римська башка, Кельн
Київ, як ми знаємо, також є  одним з найдавніших міст Європи і веде свою з 5 століття нашої ери. Згідно з традиційними легендами, назва Києва походить від імені Кия — найстаршого з трьох братів, яких уважають засновниками міста. Одна з цих легенд дійшла до нас у літописі ХІІ ст. «Повість временних літ».

Пам'ятник Кию,  Щеку, Хориву та їхній сестрі Либідь
  
Різдвяні традиції. Другий рік поспіль Київ наслідує європейські традиції організації зимових свят – різдвяно-новорічні ярмарки. У Києві цього року було організовано декілька святкових локацій, які було приємно відвідати з родиною, з дітьми, з друзями. Відкриті ковзанки, святкові потяги, вулична їжа та новорічно-різдвяні сувеніри. У Кельні такі речі є звично-традиційними і з початку грудня майже на кожній великій площі працює різдвяна ярмарка. Вже 6 грудня діти в Німеччині радо святкують День святого Миколая, і батьки ведуть їх на різноманітні заходи, в тому числі і на бібліотечні.

Різдвяна ярмарка біля Кельнського собору
Святкова локація "Між двома дзвіницями", Софіївська площа, Київ

Символи. Найбільшою і широковідомою цікавинкою Кельна є Кельнський собор (Kölner Dom)  - одна з найбільших готичних церков Європи. Будівництво цієї величної споруди розпочалось у 13 столітті і тривало майже 600 років. З цього приводу німці жартують (а може й справді вірять), що Кельн буде стояти і процвітати до тих пір, поки будуватиметься Кельнський собор. Піднятись на оглядовий майданчик собору раджу всім відвідувачам міста Кельн! 

Кельнський собор

Модель Кельнського собору, зроблена 3D-принтером у центральній бібліотечці міста Кельн

В Києві теж є гарний готичний собор – Миколаївський костьол, збудований в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким. Можливо, саме це підштовхнуло мене поповнити фонд міської бібліотеки міста Кельн двомовним виданням про роботи цього відомого архітектора. J  

Миколаївський костьол, Київ

Річки. Майже навпіл поділяє річка Дніпро місто Київ, а річка Рейн – місто Кельн. Вечірні прогулянки як Кельном, так і Києвом вздовж річки по освітленим узбережжям або ж по мосту відкривають чудові краєвиди на місто. Вразила велика кількість замочків закоханих на мосту Hohenzollernbrücke, які прикрашають цей міст. В Києві у Хрещатому парку теж є місток закоханих із замочками, але їх значно менше. Через Дніпро можна прогулятись Пішохідним мостом на Подолі.

Міст Hohenzollernbrücke, Кельн

Міст Hohenzollernbrücke, Кельн

Шоппінг і музеї. Різдвяний розпродаж – поняття відоме і в Україні. Натовп шопперів снує від магазину до магазину в центрі Кельна в торговому кварталі. Ціни й справді непогані навіть при нинішньому курсу євро. Якось по Києву такого споживацього руху не бачила. Відкриттям для мене стало, що поняття "одеколон" пішло саме з Кельну: Eau de Cologne - вода з Колонії. Тож не дивно, що тут є музей парфюмів. Біля старого річкового вокзалу ще є Музей шоколаду

Бібліотеки. Не можу оминути бібліотеки, бо це й була ключова мета поїздки до Німеччини. Але про це вже читайте в окремому пості тут. Звичайно, у Кельні є ще цікава університетська бібліотека, яку можливо, побачу іншого разу. Про бібліотеки Києва - національна, державні, обласні, районні одного посту не вистачить. Наприклад, про десятка найцікавіших бібліотек Києва читайте у:
П'ятірка колоритних бібліотек Києва (відкриття перше)
П'ятірка колоритних бібліотек Києва (відкриття друге)

Дякую Goethe-Institut в Україні за надану можливість відвідати Кельн і Українській бібліотечній асоціації - за підтримку у пізнанні світу.


Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»,

заступник голови Молодіжної секції УБА

1 коментар: