четвер, 15 вересня 2016 р.

10 книг, після яких ви будете мандрувати бібліотеками

Можливо, ви неодноразово зустрічали пости, в яких зібрані книги, що спокушають мандрувати. Можливо ви зустрічали перелік книг, які розповідають про бібліотеки, бібліотекарів, книги.
А ми вирішили поєднати ці теми та зібрати книги, які розповідають про мандрівки та про бібліотеки.



1. Умберто Еко. Ім´я рози. 

В основу роману «Ім'я рози» покладено історію розслідування низки злочинів, що сталися у листопаді 1327 р. в одному з італійських монастирів. Дія роману триває сім днів, упродовж яких у монастирі сталися шість загадкових вбивств. Завдання розслідувати злочини покладено на колишнього інквізитора, філософа й інтелектуала,францисканського монаха Вільгельма Бескервільського, якого супроводжує його юний учень Адсо. Це - історичний роман з безліччю унікальних відомостей про епоху і частково декоративним детективним сюжетом, культурологічний роздум про відмінність середньовічного світогляду від сучасного, про природу і призначення літератури, її співвідношення з релігією, про місце того й іншого в історії людства та про інші подібні проблеми.

2. Грегорі Девід Робертс. Шантарам.

Вичерпний роман про Індію! Більш ніж 800 сторінок книги присвячені пригодам втікача в одній з найбільш контрастних, суперечливих і загадкових країн світу. Любителів сходу порадує детальний опис індійських нетрів і розкішних палаців, божевільних переповнених потягів, глухих сіл і галасливих мегаполісів. Від першої до останньої сторінки книга просякнута щирою любов'ю автора до Індії, якій можуть заразитися навіть ті, хто до прочитання «Шантарама» жодного разу не цікавився цією країною.

3. Хорхе Луіс Борхес. Вавилонська бібліотека.

Борхес від імені оповідача розповідає що його всесвіт складається з нескінченного простору з'єднаних шестикутних кімнат, кожна з яких містить все необхідне для виживання людини, і чотири стіни книжкових полиць. Порядок, і вміст книг випадковий, і очевидно цілком безґлуздий. Мешканці бібліотеки вірять, що книжки містять всі можливі комбінації кількох базових графем (букв, пробілів, та розділових знаків). Хоча більшість книг у тому всесвіті містять суцільну абракадабру, але десь існує і кожна змістовна книга, яка коли-небудь була написана, і кожна можлива редакція тієї книги, чи версія з кількома помилками. Оповідач зауважує що бібліотека має містити всю корисну інформацію, включно з передбаченнями майбутнього, біографією кожної особи, і переклад кожної книжки на кожну мову. 
4. Гілл Адріан Антоні. На всі чотири сторони.

Звичайні подорожні нотатки очима незвичайної людини - ось що таке збірка оповідань А.А. Гілла - британського журналіста і критика. Його гострий розум і чіпкі очі примудряються помітити в будь-якій країні те, що давно випадало від уваги втомлених або надмірно захоплених мандрівників. Ви побачите абсолютно нову Японію і Африку, Америку і Кубу, Індію та Шотландію. І, можливо, захочете поїхати туди, щоб упевнитися особисто, що все саме так, як описує місцями саркастичний, а місцями дуже доброзичливий Гілл.
5. Вікі Майрон. Дьюі. Кіт з бібліотеки, який вразив весь світ. 

Книга розповідає про життя кота Дьюї, починаючи з того холодного зимового ранку 28 січня 1988 року, як кошеня-підкидька знайшли в ящику для повернення книг, про дні його слави, і закінчуючи його смертю в 2006 році. Розповідає Вікі Майрон, яка дбала про кота, і про себе: своє дитинство, долю матері-одиначки, кар'єру бібліотекаря, боротьбу з онкологічним захворюванням. 

6. Джон Кракауер. В диких умовах.

Заснована на реальних подіях, ця книга розповідає історію Крістофера Маккандлес - юнака, який залишив позаду успішні перспективи, відмовився від грошей і відправився в подорож по Америці, все далі і далі йдучи від цивілізації. І книга, і знятий за нею фільм викликали бурхливу реакцію і масове паломництво на Аляску, до місць кульмінації роману - настільки емоційною, захоплюючої і красивою виявилася історія молодого американського романтика.

7. Карел Чапек. Куди зникають книжки.

«Раз на три роки мене охоплює шалене бажання привести свою бібліотеку в порядок. Це робиться так: потрібно зняти всі книги з полиць і звалити їх на підлозі, щоб розсортувати. Потім береш з купи якусь книгу, сідаєш куди попало і починаєш її читати. На інший день вирішуєш діяти методично: спершу розкласти по купках: тут природознавство, тут філософія, там історія і не знаю вже, що ще; причому в сотий раз виявляєш, що велика частина книг не належить ні до однієї з цих куп: як би то не було, виявляється, що до вечора ти все перемішав. На третій день пробуєш розсортувати як-небудь по формату. А закінчується тим, що береш в оберемок все підряд, як лежить, і впихаєш на полиці, після чого знову заспокоюєшся на три роки».

8. Елізабет Гілберт. Їж, молися, люби!

Багато хто звинувачує цей популярний роман у надмірній сентиментальності і кажуть, що в магазинах йому місце на полиці з дешевим жіночим чтивом. Проте, історія жінки, яка зважилася на глобальні зміни в житті і відправилася в подорож світом, підкорила тисячі читачів. Три країни на «І» - Італія, Індія та Індонезія - допомагають героїні знайти внутрішню гармонію, а соковитий опис змушує читачів пристрасно бажати вмить переміститися в одну з них.

9. Стивен Кінг. Бібліотечна поліція. 

У бібліотеці маленького айовського містечка химерно згинаються простір і час, із самих глибин підсвідомості виходить безжалісний месник-поліцейський, а тиха жінка поступово звертається в моторошне щось, що харчується людським страхом.

10. Девід Бірн. Весь світ. Нотатки велосипедиста.

Об'їздивши без перебільшення весь світ, музикант, володар Оскара і Греммі, переконався, що найкраще спостерігати життя різних міст з сідла «двоколісного коня»: така точка огляду - швидше, ніж при ходьбі, і трохи вище пішоходів - не дасть занудьгувати, але при це дозволить розглянути міський пейзаж в деталях, недоступних пасажирам стрімко мчать автомобілів або поїздів. Велосипед гарний ще й тим, що залишає час на роздуми - і Девід Бірн щедро ділиться з читачем своїми думками про найрізноманітніші речі: політиці, музиці, архітектурі, історії та особливостях національного характеру.


Читайте, мандруйте, відвідуйте бібліотеки. Будьте особливими!

З повагою,
Ольга Козаченко,
провідний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова,
член Молодіжної секції УБА

Немає коментарів:

Дописати коментар