неділю, 20 липня 2014 р.

12 безкоштовних додатків для смартфону бібліотуриста

Мобільний телефон став не просто засобом зв’язку, а справжнім портативним помічником. Активний розвиток технологій і загальнодоступність сприяють масовому створенню різноманітних програм для смартфону. Представляємо Вашій увазі підбірку безкоштовних програм-додатків для смартфонів, які стануть знахідкою під час подорожей Україною.


1) Tourist – Packing list manager


Зручна програма для створення списку речей, які потрібні у поїздці. Інтерфейс англійською мовою, але інтуїтивно зрозумілий. При запуску додатку створюєте новий список з вказанням місця й дати подорожі та обираєте картинку, яка символізує Вашу поїздку. Далі складаєте перелік речей, яким можете ставити певну мітку та зазначати вагу. Списки з попередніх поїздок можна дублювати. Реалізовано пошук по мітками, сортування списку по алфавіту, міткам тощо. Не вистачає можливості зазначення кількості одиниць в кожному пункті списку.

Прив’язка до мережі Інтернет: ні


2) Travel Pocket


При плануванні поїздки варто враховувати багато аспектів, в тому числі і бюджет. Для контролю витрат і оптимізації бюджету є зручний додаток – Travel Pocket. Інтерфейс англійською мовою, але досить зрозумілий. Після завантаження програми вводите країну, яку плануєте відвідати і заплановану суму бюджету. Далі просто нотуєте витрати і програма автоматично підрахує залишок. Також зручно конвертувати валюту, якщо їдете закордон. 

Прив’язка до мережі Інтернет: ні


3) Maps.Me Lite


В телефоні обов’язково має бути карта міста, в яке Ви їдете. Сучасні технології дозволяють легко орієнтуватись в малознайомому місті. Знайти потрібну вулицю, зупинку чи просто з’ясувати власне місцерозташування. Використання онлайнових карт та систем навігації зручне, але не завжди можливе, тому варто звернути увагу на офлайнові карти. Карта Maps with me дає можливість завантажити мапи для 345 країн світу з високою деталізацією. 

Прив’язка до мережі Інтернет: ні


4) Google карти


Багато хто звик користуватись Google картами на своєму мобільному пристрої. Завантажити офлайн карту в новій версії програми можна таким способами: надрукувати чи надиктувати ‘ok maps’; через інформацію про заклад; через іконку Вашого акаунту.

Додаток дозволить обрати масштаб місцевості, яку необхідно зберегти. Користування офлайн карти дає змогу шукати певні адреси та відображати Ваше місцезнаходження без підключення до мережі Інтернет. На жаль, можливість прокласти маршрут доступна лише онлайн. По замовченню, завантажена карта зберігається 29 днів.

Прив’язка до мережі Інтернет: ні


5) ВікіГід


Гід по цікавим місцям України на основі статтей з Вікіпедії. Інформація подається як у вигляді списку, так і у вигляді карти, на якій відмічено цікавинки, а через GPS-приймач програма визначить Ваше місцерозташування. При реєстрації Ви можете залишати відгуки та фото по відповідного цікавого місця.

Прив’язка до мережі Інтернет: так


6) All Ukraine


Додаток-довідник великих міст України, який містить інформацію за категоріями їжа, краса, культура, магазини, освіта, медицина. Додаток був розроблений до Євро-2012 і є тримовним (українська, англійська, російська мови). All Ukraine містить лінки на 250 тис. об’єктів. На жаль, програма “сира”: дуже обмежена кількість туристичних об’єктів. Взагалі, повноцінні мобільні путівники – дорогі в розробці дизайну, програмування, створення бази даних об‘єктів. 

Прив’язка до мережі Інтернет: так


7) TouristEye – Travel Guide


Гід-планувальник, прив’язаний до акаунту у Facebook або реєстрації через електронну пошту. Особливість додатку – наявність функції самоосвіти Passport. Якщо ввести в програму всі місця, які Ви відвідували, то TouristEye вивчить інформацію та може надавати персональні поради. Інформація про цікаві місця додається користувачами. Можна планувати поїздки і формувати Wish-lists (списки побажань). У користувачів є змога додавати нові туристичні об’єкти з вичерпною інформацією і фотографіями. Програма може надавати інформацію, фото і карти в офлайн режимі. Дуже цікава програма!

Прив’язка до мережі Інтернет: ні


8) Taxido


Програма для виклику таксі у різних містах України та країн СНД й центральної Європи. Додаток автоматично оновлює контактну інформацію різних служб таксі, типів послуг (легкові автомобілі, грузоперевезення, VIP, доставка продуктів тощо), орієнтовну вартість за кілометр та мінімальну вартість проїзду. В залежності від Вашого оператора мобільного зв’язку, додаток автоматично підставляє номер телефону для зв’язку з диспечером служби таксі. Місцерозташування користувача відображається на карті, що значно спрощує процес замовлення таксі.

Прив’язка до мережі Інтернет: так



9) Yandex.Metro


Додаток схеми метрополітену таких міст як Києв, Харків, Мінськ, Москва, Санкт-Петербург. Програма покаже схему метрополітену міст, визначить, на якій Ви станції метро знаходесь, та прокладе оптимальний маршрут від однієї станції метро до іншої з розрахунком орієнтованої тривалості поїздки. Додаток підкаже, в який вагон краще сідати, щоб швидше дістатись пересадки або виходу з метро. 

Прив’язка до мережі Інтернет: ні



10) Yandex. Електрички


Дуже корисна програма від Яндекс для тих, хто користується електричками. Додаток показує точний час відправлення/прибуття, зупинки по дорозі і загальний час/відстань дороги. Вибрані та заздалегідь переглянуті маршрути доступні в офлайн-режимі. Програма дозволяє дізнаватися розклад приміських потягів на будь-який день у більш ніж 60 регіонах України, Росії, Казахстану, Вірменії та Литви. Розклад оновлюється автоматично, враховуються всі зміни та скасування потягів.

Прив’язка до мережі Інтернет: так (крім заздалегідь переглянутих маршрутів)


11) Gloss.ua


Гід по цікавим подям в 16 містах України. Завдяки додатку можна знайти найближчий ресторан чи кафе, отримати контактну інформацію та ціни у меню. Програма містить розклад сеансів у кінотеатрах з інформацією про фільми та можливістю подзвонити і забронювати квитки. Також є інформація про театри та театральна афіша, для тусовщиків – афіша подій нічних клубів міста, для любителів мистецтва – інформація про виставки, галереї, музейні експозиції.

Прив’язка до мережі Інтернет: так


12) Evernote


Програма Evernote – зручний інструмент для збереження та синхронізації важливих нотаток, документів та даних. Під час поїздок Ви можете робити замітки, завантажувати фотографії як гарної місцевості, так і документів. Нотатки можна редагувати використовуючи різні способи форматування, зберігати у блокноти, ділитись з друзями, використовувати нагадування, ставити мітки, місце розташування, робити аудіонотатки. Приємний інтерфейс додатку, тільки не всі позиції перекладено українською мовою. Широкі можливості вимагають значного місця у Вашому смартфоні. 

Прив’язка до мережі Інтернет: так (для синхронізції, обміну замітками)

Є багато схожих програм з полегшеним функціоналом, наприклад, Заметки (інтерфейс російскою мовою, тільки текст на кольоровому тлі), Блокнот від Rosster Apps або з англійським інтерфейсом, наприклад, ColorNote, ColoredNotes, Notepad тощо.


Смартфон може бути незамінним помічником під час подорожей... поки він не розрядиться. Користувачі різноманітних додатків смартфону знають, наскільки швидко сідає батарея при активному користуванні пристроєм. Тому моя Вам порада пі час поїздок мати з собою додатковий заряджений акумулятор або універсальну мобільну батарею.

Успіхів Вам, бібліотуристи, у підкоренні нових цікавих місць України!


Вікторія Польова,
координатор м.Київ у проекті
«Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки»

1 коментар: